Redactie
Redactie Life 16 aug 2016

Time je sportmoment en boost je geheugen

Dat sport gezond en goed voor je is, hoeven we niet meer uit te leggen. Tenzij het gaat om deze verrassende constatering: sporten is ook goed voor je leervermogen en geheugen.

Nu zou je kunnen zeggen: ik sport al, dus betekent dit automatisch dat ik een goed geheugen heb? Welnu, het gaat iets verder dan dat: het draait allemaal om het timen van informatie tot je nemen en sporten. Er is een duidelijke relatie tussen die twee, zo ontdekten onderzoekers aan de Radboud Universiteit.

Hun onderzoek bestond uit tests met drie testgroepen. Elke groep speelde hetzelfde geheugenspel. Na deze test werd één groep geïnstrueerd om direct 35 minuten te gaan sporten. Een andere groep werd vier uur later geïnstrueerd om te gaan sporten en een derde groep ontving helemaal geen instructies. Na twee dagen werden de groepen getest op hoeveel plaatjes uit het geheugenspel zij onthouden hadden. De resultaten waren opmerkelijk.

De testgroep die niet had gesport scoorde redelijk. Vreemd genoeg bleken participanten die direct na de test 35 minuten waren gaan sporten een slechter geheugen te hebben dan de niet-sporters. Toen kwamen de resultaten van de deelnemers die vier uur na de test waren gaan sporten: hun geheugen bleek significant beter dan dat van de overige deelnemers.

Leer, wacht een paar uur, plan een fijne sportsessie en onthoud meer.

De theorie van de onderzoekers van de universiteit luidt dat sporten de afgifte van neurotransmitters stimuleert. Te snel sporten na het opnemen van informatie lijkt echter te verhinderen dat het brein opgenomen informatie bewaart voor de lange termijn. Wie een aantal uur wacht met sporten, zal juist wél voordelen van het geheugen op de lange termijn ondervinden.

Aldus: of je nu aan het zwoegen bent voor een tentamen, je aan het inlezen bent in ingewikkelde materie of op andere wijze informatie tot je aan het nemen bent: leer, wacht een paar uur, plan een fijne sportsessie en onthoud meer.

(Foto’s: iStock)

Reageer op artikel:
Time je sportmoment en boost je geheugen
Sluiten