Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 7 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Tim: ‘Ik word betaald om trucjes te doen, absurd toch?’

Tim Horsting keek de goochelkunst af van zijn vader. Nu heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt. “Als kleine jongen begin je gewoon en durf je lekker groots te dromen. Ik dacht wel even de tweede Hans Klok of David Copperfield te worden.” Tim vertelt zijn verhaal in een serie die we samen met ING maken over beginnen met iets nieuws.

Bij de meeste gezinnen thuis is wel een goocheldoos te vinden, maar bij Tim was het goochelarsenaal vroeger een stuk uitgebreider dan in de gemiddelde goocheldoos. De vader van Tim hield namelijk wel van een trucje hier en daar; goochelen was zijn grote hobby.

Dat Tim zelf zou beginnen met goochelen, was dus bijna vanzelfsprekend. “We gingen regelmatig op vakantie naar Engeland en kwamen op plekken waar ze goocheltrucs verkochten. Mijn vader zei dan altijd: ‘Als je het mijn zoon in 5 minuten kunt leren, koop ik het’. Soms gingen we dan met lege handen naar huis en soms met een volle tas.”

Begonnen op straat

Tim vond het goochelen fascinerend. “Je ziet voor je ogen iets gebeuren wat eigenlijk niet kan en toch gebeurt het, zelfs terwijl je er met je neus bovenop staat.” Hij begon zelf ook goocheltrucs uit te proberen voor publiek. “Op straat bijvoorbeeld, bij het winkelcentrum. Kwam er iemand langs die zei: ‘Ik geef een tuinfeestje, kom maar goochelen. Daar kreeg ik 50 euro voor. Als veertienjarige voel je je dan een hele meneer hoor!”

In de jaren erna wordt Tim steeds vaker gevraagd op (kinder)feestjes en partijen, al staat het goochelen in zijn studententijd op een iets lager pitje. “Toen deed ik het vooral om aan gratis bier te komen.” Daarna begon hij weer vaker op te treden en merkte hij hoe blij hij van het goochelen werd. Intussen goochelt hij fulltime, op feestjes en vast bij een Rotterdams restaurant. Hij is op tv geweest, trad op in het buitenland en won diverse prijzen. “Ik word betaald om naar mensen toe te gaan en trucjes te doen. Dat mag ik dan mijn werk noemen. Absurd toch? En superleuk!”

ING Tim kaarten
Bron: Eman van Doorn

Van opa’s colbert naar maatpak

Van je hobby je baan maken, is een droom van velen. Toch is het Tim zeker niet komen aanwaaien. “Als je ergens goed in wil worden, betekent dat ook hard werken. Je moet zorgen dat je naamsbekendheid krijgt en als het je werk is, ligt er toch een bepaalde druk op. Vroeger kon ik denken: als het leuk is, is het leuk. Nu: draagt dit bij aan mijn optreden? Ik wil ook meer doen dan trucje en weg. Ik vertel graag een verhaal, anders laat je geen indruk achter.”

Het voordeel als je net ergens aan begint, is dat je wensen nog niet zo groot zijn. Die wensen groeien mee met je succes. “Als ik vroeger een rookmachine wilde, keek ik naar wat ik kon kopen van mijn zakgeld. Nu kijk ik naar wat het beste is wat ik kan krijgen. Ik heb jaren opgetreden in het colbertje van mijn opa, nu heb ik een maatpak in mijn eigen stijl.”

Kick van reacties

Het leukste aan zijn werk als goochelaar vindt hij de afwisseling – hij trad al op in onder meer een TBS-instelling, een radarboot en een druipsteengrot – en de kick die hij krijgt van de reactie van het publiek. “Ik doe een act waarbij ik mijn hoofd laat groeien. Hilarisch vind ik het als ik dan zie hoe mensen hierop reageren. En ik heb eens twee seizoenen opgetreden in de Efteling, daar heb ik mijn vrouw ontmoet.”

De kleine Tim droomde er natuurlijk stiekem wel van om de nieuwe Hans Klok of David Copperfield te worden. Nu hij 32 jaar is, is Tim Horsting zijn leuk genoeg. “Ik ben maar gewoon begonnen met goochelen en nu verdien ik er mijn geld mee. Ik kan mijn gezin onderhouden en houd nog wat over om leuke dingen te doen, dat is het belangrijkste. Al zou ik geen nee zeggen tegen een show in New York of Las Vegas.” En zijn vader, wat vindt hij er eigenlijk van dat zijn zoon hun gezamenlijke goocheldroom waarmaakt? “Die is trots!”

Beginnen is helemaal het einde

Doordat Tim begon onder de vleugels van zijn vader vond hij het meteen helemaal het einde. Wil jij ook beginnen met iets waarvan je later profijt kunt hebben? Dat kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld door te beginnen met beleggen. ING maakt het je makkelijk om daarmee te beginnen via ING Eenvoudig beleggen. Naast sparen vergroot je je kansen om je geld te laten groeien, zonder dat het je veel tijd of moeite hoeft te kosten. Je hoeft alleen maar te beginnen! Kijk hier voor meer informatie.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen.

In samenwerking met ING

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.