Productiviteitsgoeroe Tim Ferriss vernietigt eigen theorie

Als we het hebben over zo veel mogelijk gedaan krijgen in zo min mogelijk tijd, is Tim Ferriss waarschijnlijk één van de eerste namen die in je hoofd opdoemt. De productiviteitsgoeroe schreef boeken als ‘The 4-Hour Workweek’, een gids voor het maximaliseren van je output per uur. En ‘The 4-Hour Body’, een gids voor het maximaliseren van je gezondheid. In andere woorden: Tim Ferriss is de king van efficiëntie en zelfverbetering.

Je zou dan ook denken dat Tim Ferriss een enorm productieve quarantaine heeft. Maar in een interview met GQ dit jaar vertelt hij dat dat niet waar is. Sterker nog, zijn mindset over succes is compleet veranderd.

Tim Ferriss denkt anders over succes

“Ik ben niet meer gefocust op het maximaliseren van productiviteit”, zegt hij. “Want dat roept de vraag op: met welk doel? Het is niet zo dat ik zes uur lang mediteer als ik wakker word en dan meesterwerken produceer, zoals Isaac Newton en Shakespeare dat zogenaamd deden tijdens quarantaine. Dat is beslist niet wat er in mijn dagelijkse leven gebeurt.”

De ochtend voor het interview had hij zelfs even een mentale breakdown. Zijn koelkast was kapot – niet ideaal als je in quarantaine zit – en hij had een gebrek aan slaap. “Daardoor voelde ik me even een driejarige met de behoefte om een driftbui te krijgen.”

Rooskleurig beeld over zelfverbetering

Het is opmerkelijk dat Tim Ferriss zo openhartig is over zijn driftbui. Hoewel het heel menselijk is, wordt er van zelfverbetering en zelfoptimalisatie bijna altijd een rooskleurig beeld geschetst van mensen die altijd op hun hoogste vermogen functioneren (en daardoor succesvol en gelukkig zijn). De productiviteitsgoeroe weet dat hij zelf ook verantwoordelijk is geweest voor dit rooskleurige beeld, en wil nu meegeven dat het dagelijkse leven chaotisch en emotioneel kan zijn. Zeker in coronatijd.

Natuurlijk doet productiviteit en effectiviteit er ook toe. Als je werk gedaan moet krijgen, is het logisch om te experimenteren met hoe je dit zo efficiënt mogelijk kan doen. Dat kan zelfs leuk zijn, omdat je er een soort wedstrijd met jezelf van maakt. Maar we moeten ervoor waken dat we niet ons hele leven zo productief en efficiënt mogelijk willen inrichten.

Niet alles is meetbaar

Want, zoals Tim Ferriss nu zo mooi zegt: “Niet alles dat belangrijk is in het leven is meetbaar”. Na een groot deel van zijn carrière te hebben besteed aan het najagen van externe kenmerken aan succes (geld, tijd, skills), zegt hij nu dat er altijd iets ontbrak. “Ik merkte dat ik veel van de vakjes had aangevinkt, maar nog steeds niet gelukkig was”, zegt hij. “Ik ken ook genoeg miljonairs en miljardairs die zich ellendig voelen.”

Hoe meet de voormalige productiviteitsgoeroe tegenwoordig hoe succesvol zijn dag is geweest? “Simpel”, zegt hij. “Hoe voel ik me als ik wakker word en hoe makkelijk val ik in slaap? Die tijd in bed vertelt je alles wat je moet weten. Ik vind het moeilijk mezelf succesvol te noemen als ik last heb van stress, angst en spijt als ik in bed lig.”

Tim Ferriss is er nu achter dat succes niet alleen draait om efficiëntie en output. En dat het minder makkelijk te meten is dan je denkt. “Natuurlijk zou je jezelf een schaal kunnen geven van 1 tot 10, om zo te kunnen meten hoe succesvol je je voelt”, legt hij uit. “Maar eigenlijk weet je diep van binnen al hoe je je voelt en hoef je dat echt niet te analyseren. Begrijp me niet verkeerd: er zijn veel dingen die je wél kunt meten en tracken. Ik doe dat nog steeds in mijn bedrijf. Maar niet alles wat belangrijk is, kun en hoef je te meten.”

Luister zijn podcast voor meer.

Lees ook: Met zoveel uren werken ben je het meest productief en gelukkig

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Productiviteitsgoeroe Tim Ferriss vernietigt eigen theorie
Sluiten