Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 10 maart 2019

Bemoeial Tim Cook zorgt voor frustratie bij contentmakers van Apple Video

Dat Netflix vroeg of laat concurrentie zou gaan krijgen, was al bekend. In Amerika is daar met aanbieders als Hulu en Amazon Prime Video al sprake van, maar nu gaan de plannen van Apple ook steeds meer serieuze vormen aannemen. Apple Video, zoals de dienst gaat heten zal zich vooral gaan richten op de kijker met behoefte aan kwalitatief hoogstaande content. Dat is ook logisch gezien de uitstraling van het merk en om die uitstraling te behouden wordt het creatieve proces streng in de gaten gehouden. Dit tot frustratie van de makers.

Schoenmaker blijf bij je leest zou een goed advies zijn volgens de makers van de content voor Apple Video. Volgens de geruchten is er sprake van een te grote bemoeienis van de leidinggevenden van Apple waaronder Tim Cook. Dat is dan ook niet zomaar een gerucht, enkele producenten doen anoniem hun beklag over de vermeende bemoeienissen volgens een bericht in The New York Post. Zo zou er sprake zijn van een gebrek aan transparantie en is er veel onduidelijkheid. Tim Cook wordt verweten erg opdringerig te zijn.

Apple Video: Tim Cook als regisseur

Bij Apple gaat alles anders. Op zich geen probleem, maar dat geldt niet alleen voor de interne bedrijfsvoering, nu blijkt dat te gelden voor de productie van films en series. In tegenstelling tot bedrijven als Netflix wil Apple een vinger in de pap hebben. Het gaat, zoals gebruikelijk, niet enkel om de grote zak met geld, maar ook om directe invloed op de productie van de content, iets wat de gemiddelde filmmaker niet gewend is. “Tim Cook bemoeit zich actief met de inhoud van series”, aldus een van de producenten. “Cook vertelde ons bijvoorbeeld dat we niet zo gemeen moesten zijn in het script”.

Apple Video hitserie ‘See’

Andere producenten bevestigen de ervaringen met Apple. Zo doet ook de producent van de serie ‘See’ een boekje open. “We krijgen vaak feedback van Tim Cook. Hij is erg betrokken. Normaal werken schrijvers en regisseurs liever zonder bemoeienis van een managementlaag”. De serie See wordt een van de betere series op Apple Video. In de sci-fi serie heeft de mensheid het vermogen verloren om visuele waarnemingen te doen en is men naarstig op zoek naar andere vormen van interactie.

Beste jongetje van de klas

Een andere bron van zorg voor de betrokken producenten is het gevolg van de bemoeienis. Zo zou Apple een behoorlijk stempel willen drukken op de totale productie. “Apple zorgt voor constante veranderingen. Ze ontslaan schrijvers, nemen nieuwe aan en zijn niet transparant over wat ze willen. Daardoor worden een boel series niet zo goed als ze kunnen zijn”, aldus een ingewijde.

Apple zou wat de anonieme klager betreft het beste jongetje van de klas willen zijn en geen oog hebben voor de realiteit. De content voor de streamingdienst zou niet alleen familievriendelijk moeten zijn, maar het mag vooral geen controversiële onderwerpen mogen bevatten. Ook politiek en religie dienen te worden vermeden. Ook aandacht voor de negatieve kant van technologische ontwikkelingen is niet gewenst.

Werken aan Apple producten is echt anders

Erg verrassend is het natuurlijk niet. Apple is geen Netflix en men wil de streamingdienst vooral gebruik als verlengstuk van het schone, nette en vooral keurige imago van het merk Apple. Eerder liep het eerste seizoen van Carpool Karaoke al veel vertraging op. Alle scheldwoorden en verwijzingen naar geslachtsdelen moesten worden verwijderd.

Of die ethische benadering succesvol zal zijn, is nog even de vraag. Voorlopig moeten we geduld hebben en kunnen we pas op 25 maart een eerste conclusie trekken. Dat is de datum waarop we meer te weten zullen krijgen over Apple Video.

Diezelfde Tim Cook was laatst op bezoek bij Donald Trump, maar de President was de achternaam van Tim vergeten. Benieuwd wat hij vervolgens gokte? Klik dan hier.

One More Thing

Reageer op artikel:
Bemoeial Tim Cook zorgt voor frustratie bij contentmakers van Apple Video
Sluiten