5 tijdverspillers die jouw productiviteit in de weg staan

Er is bijna geen lekkerder gevoel dan na een productieve dag je laptop dichtklappen. Maar hoe zorg je er nou voor dat elke dag zo aanvoelt? Dat het constant checken van je e-mail, je notificaties en het kijken van kattenfilmpjes tijdverspillers zijn, dat weten we inmiddels wel. Maar heb je ook al eens gedacht aan het aanpakken van deze vijf tijdverspillers voor meer productiviteit?

Stop met deze tijdverspillers om productiever te worden.

1. Gebrek aan prioriteiten

Wij zien productiviteit niet als ‘zoveel mogelijk gedaan krijgen’, maar als ‘zoveel mogelijk kwalitatief werk afleveren dat bijdraagt aan je doelen’. Geen doelen hebben, maar wel maar doorwerken, is daarom misschien wel de grootste tijdverspiller. Bedenk drie tot vijf doelen voor jezelf die je de komende tijd wil behalen. Bij elke taak die je oppakt, vraag je jezelf af: draagt dit bij aan mijn doel? Is het antwoord nee, dan laat je het gaan. Zo heb je tijd over voor de dingen die je wél verder gaan brengen.

Ook handig: Hoe stel je prioriteiten als alles op je to do-list belangrijk is?

2. Perfectionisme

Perfectionisme lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo’n slechte eigenschap. Je levert toch kwaliteit af? Maar de onrealistisch hoge doelen die je voor jezelf hebt gesteld, leveren heel wat stress op. En als je in eerste instantie nooit tevreden bent, dan gaat er een hoop tijd zitten in het ‘verbeteren’ van je werk en lever je dus in op je productiviteit. Dat is namelijk tijd die je misschien veel beter aan iets anders had kunnen besteden.

3. Geen hulp vragen

Een hele grote tijdverspiller is ook alles in je eentje te willen oplossen. Guess what, er zijn mensen die het bijvoorbeeld beter en sneller kunnen dan jou. Dus als iets niet jouw specifieke expertise is of als het niet het beste gebruik van je tijd is (zie #1), hoef je je niet te schamen als je het delegeert of om hulp vraagt. Het kan moeilijk zijn om de controle los te laten, maar uiteindelijk scheelt het veel tijd en krijg je nog betere resultaten ook.

4. Faalangst

Nog zoiets wat ons tegenhoudt in onze productiviteit: de angst om te falen. Faalangst voorkomen is makkelijker gezegd dan gedaan en dat onderwerp verdient eigenlijk een heel nieuw artikel, maar erkennen dat je hier last van hebt is de eerste stap. Als er weer eens een taak is die je voor je uit blijft schuiven, vraag je dan af hoe dat komt? Is het misschien omdat het buiten je comfort zone is en je bangt bent dat het niet goed uitpakt?

Uitstelgedrag en maar geen keuzes kunnen maken, zijn typisch voorbeelden van hoe de angst om te falen zich kan manifesteren in je werk.

Lees ook: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

5. Geen deadlines

De wet van Parkinson stelt dat je werk altijd net zo lang duurt als je er voor beschikbaar hebt. Je merkt het vast ook wel eens in je dagelijkse werkzaamheden. Als je een drukke week hebt, kan je de taken waar je normaal gesproken langer over doet opeens een stuk sneller uitvoeren. De kans is groot dat als je jezelf bijvoorbeeld drie uur voor een bepaalde taak geeft, je dat ook lukt.

Natuurlijk is het bij het geven van deadlines aan jezelf wel van belang dat je ongeveer weet hoe lang je gemiddeld over een taak doet. Houd het dus wel realistisch voor meer productiviteit. Ik kan mezelf wel één minuut voor een artikel geven, maar we weten allemaal dat dat me nooit gaat lukken. Maar als je je doel haalbaar houdt, kan deze tip kan je een hoop tijd opleveren.

Lees ook: Deze simpele techniek verdubbelt in mum van tijd je productiviteit

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
5 tijdverspillers die jouw productiviteit in de weg staan
Sluiten