Tijd voor een eiwitshake? Let er op dat je dit niet fout doet

De eiwitshake: de eenvoudigste manier om snel spieren op te bouwen en je hersteltijd te verkorten. Maar onthoud dat grote hoeveelheden eiwitten een grote verantwoordelijkheid dragen. Als je ze niet met aandacht gebruikt, doe je degene die je het dichtst bijstaan – namelijk je armen en buikspieren – meer kwaad dan goed. En dat is gemakkelijker dan je zou denken.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Montreal vond dat drie van de vier professionele atleten hun prestaties of herstel niet verbeterden met behulp van proteïneshakes, omdat ze niet weten hoe ze ze op de juiste manier moeten innemen. Gelukkig is het probleem makelijk op te lossen. Het is nog niet te laat voor jou als je leert van je fouten. Welke fouten? Deze fouten.

Je maakt het te ingewikkeld

Je maakt je shake. Wat doe je erin? Melk? Plus wat gedroogd fruit en een paar schepjes amandelboter? Je doet het verkeerd. Als je teveel doet in je doe-het-zelf shake, wordt de calorietelling opgekrikt zonder extra voordeel. De fix is simpel: kies voor sommige ingrediënten met weinig suiker (denk aan bessen, maar ook stoffen als creatine) die je helpen je spiermassa groter te maken, niet je buik.

Je gaat voor de goedkoopste optie

Als het gaat om eiwitpoeder, gaan goedkoop en kwaliteit niet samen. Als je shake een concentraatpoeder bevat met een verdacht lage prijs en een lange houdbaarheid, dan heb je iets vol vet en koolhydraten in huis gehaald. De oplossing: isolaateiwit. Het is iets duurder, maar als het om poeder gaat, krijg je waar je voor betaalt. Dankzij de lange verfijningsprocessen geeft isolaat je een eiwit van betere kwaliteit zonder onnodige extra’s. Weet je niet zeker of je huidige shake de juiste is? Controleer of één schep van je poeder minstens 20-25 gram eiwit bevat.

Je bent te ver gegaan

Je kunt echt te veel van het goede hebben. Als je je winkelmandje tot aan de rand vult met kip- en poederkuipjes dan hebben we slecht nieuws: je gaat gewoon naar de extra calorieën. Je hebt namelijk 1,6-2,0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig als je groot wil worden. Laat je niet afschrikken als dit veel klinkt, want een kippenborst bevat ongeveer 30 gram eiwit.

Dit betekent dat je al gemakkelijk genoeg kunt consumeren zónder gebruik te maken van supps. Bij een gevarieerd en gezond eetpatroon in ieder geval. Als je al een kip-salade met eiwitten voor de lunch ophebt en ‘s avonds ook voor een eiwitrijke maaltijd gaat, is de kans groot dat je prima aan je eiwitbehoeften voldoet. En dan is één scoop meer dan voldoende.

De shake wordt de maaltijd

Er zijn te veel gasten die denken dat alle eiwitten gelijk zijn en ruilen hun maaltijden in voor shakes. Wees niet een van hen. Het is misschien snel en makkelijk om te nemen, maar een caloriearme shake zal je waarschijnlijk niet een gevuld  gevoel geven en zal je niet zoveel voedingsstoffen geven als een goede maaltijd. Bovendien betekent een volledige maaltijd dat je lichaam harder moet werken om het voedsel af te breken, zodat je meer calorieën verbruikt in het verteringsproces.

Als het op een drukke werkdag te verleidelijk is om een maaltijd in te ruilen voor een shake, bereidt dan de middag tevoren je lunch voor. Focus op vis, kip, kalkoen of rundvlees voor de beste eiwitten.

Men's Heath UK

Reageer op artikel:
Tijd voor een eiwitshake? Let er op dat je dit niet fout doet
Sluiten