Onderzocht: wat is het ideale moment voor een bakje koffie?

Met een gemiddelde van 1.84 koppen koffie per dag bezetten we de derde plaats op de ‘landen-waar-het-meest-koffie-wordt-gedronken’ lijst. Als je denkt een dergelijk aantal aan de lage kant is, besef dan dat het omgerekend 6.7 kilo gemalen koffie per persoon per jaar is. Dat wij Nederlanders van een bakkie houden mag duidelijk zijn. Maar wat is nu het meest geschikte moment om koffie te drinken? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: het Amerikaanse leger.

Onderzoekers van het Amerikaanse leger hebben een algoritme ontwikkeld dat persoonlijke aanbevelingen doet om je cafeïne-consumptie te plannen. Dat is uiteraard niet zonder reden. Van koffie is bekend dat de cafeïne je alertheid bevordert. Men heeft immers niks aan slaperige soldaten.

Het ideale koffiemoment

“We hebben algoritmes ontwikkeld die samenwerken en ze stellen ons in staat om op individueel niveau te bepalen wanneer en welke hoeveelheid het individu cafeïne moet nemen om topprestaties te bereiken op het gewenste tijdstip, voor de gewenste duur”, aldus senior researcher Jacques Reifman van het onderzoeksbureau.

Nogmaals bewezen: koffie is niet slecht voor je

De nieuwe bevindingen, die zijn gepubliceerd in het Journal of Sleep Research, zullen worden gebruikt om de alertheid voor militairen te vergroten.

Koffie drinken als wetenschappelijk onderzoek

Uit de studie bleek dat het algoritme mensen hielp hun alertheid met maximaal 64 procent te verbeteren – zonder cafeïne te consumeren. Aan de andere kant ontdekte men, dat mensen met het juiste doseringsschema hun cafeïne-consumptie met maximaal 65 procent konden verminderen en toch een maximale alertheid konden bereiken.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door hun algoritme toe te dienen aan een reeds bestaand computermodel dat voorspelt hoe slaapgebrek en cafeïne de alertheid op verschillende tijdstippen beïnvloeden.

Online tool

Het team van Reifman is van plan om het algoritme op te nemen in een reeds bestaande online tool, 2B-Alert. Momenteel voorspelt 2B-Alert de alertheid op basis van hoeveel cafeïne en slaap iemand heeft gehad. Volgens LiveScience hopen onderzoekers voor het einde van het jaar het algoritme aan de online tool toe te voegen om gebruikers te helpen bij het bepalen van de beste tijd om hun koffie te drinken.

5 recepten waarmee je thuis échte barista-koffie zet

Als een voorbeeld uit de praktijk vertelde Reifman aan LiveScience dat studenten het algoritme konden gebruiken om de beste tijd te bepalen om koffie te drinken, zodat ze ‘zo alert mogelijk zijn tijdens het examen’. Helaas moeten we voorlopig nog wachten totdat het algoritme voor iedereen beschikbaar is.

Totdat het algoritme algemeen beschikbaar is, zijn er andere manieren om je alertheid te vergroten – zoals door te sporten. Een studie uit 2011 onthulde dat mensen die 150 minuten per week trainden, beter sliepen en overdag beter presteerden.

Reageer op artikel:
Onderzocht: wat is het ideale moment voor een bakje koffie?
Sluiten