Redactie
Redactie Life 29 juni 2017

De gids voor een te gek thuiskantoor

Veel freelancers, kleine ondernemers of part-timers werken regelmatig vanuit huis. Iedereen kent het belang van een goede, fijne werkplek. Toch is het gemiddelde thuiskantoor niet bijzonder verheffend en dat is een gemiste kans. Jij bent immers de baas en kunt alles naar jouw hand zetten.

Bestaat jouw thuiskantoor uit saaie, bij elkaar gekochte kastjes, een bureau en een stoel, dan wijt je dit waarschijnlijk aan twee zaken, of minstens één hiervan: geldgebrek en ruimtegebrek. Beide zijn veelal echter geen geldig excuus. Als jij echt wat wilt maken van jouw thuiskantoor, dan zijn er altijd mogelijkheden. Heb jij niet al te veel geld te besteden en/of beschik je niet over veel ruimte, dan gaat het er vooral om hoe creatief je kunt zijn met je geld en hoe goed je de beschikbare ruimte kunt benutten.

Wat als je geen royaal budget hebt voor een thuiskantoor?

Voor de wat krappere beurs is de woonboulevard altijd een goede optie. Terecht: er is niets mis met een thuiskantoor dat bestaat uit betaalbare items uit de bekende woonwinkels. Maar word je er echt warm van? Mwah.

Je kunt in één keer een volledig thuiskantoor bij elkaar kopen voor een habbekrats, maar dan zit je waarschijnlijk met een heleboel net-niet items.

Wil je wel een fraai thuiskantoor creëren met een beperkt budget, dan is het zaak om prioriteiten te stellen. Spendeer je geld verstandig en investeer eerst in de essentiële zaken: een goede stoel, een goed bureau met voldoende ruimte en een goede kast. Je kunt in één keer een volledig thuiskantoor bij elkaar kopen voor een habbekrats, maar dan zit je waarschijnlijk met een heleboel net-niet items.

Beknibbel niet op je bureau, stoel en kast. Als je geld hier aan op gaat, so be it: de rest komt later wel. Heb je deze drie dingen staan, dan kun je gewoon aan het werk. Wanneer je niet jouw hele budget opmaakt aan diverse items, maar jouw geld in deze drie basics investeert, weet je in elk geval dat je basis van goede kwaliteit is en er fraai uitziet.

Wanneer de basis staat

Wanneer je hebt gezorgd voor een solide basis, kun je gaan uitbreiden. Werk je structureel en voor langere tijd vanuit huis, waarom zou je dan haast hebben? Je hoeft echt niet je hele kantoortje direct vol te bouwen. Beter koop je items die je écht mooi vindt. Vraag jezelf vooral af wat belangrijk is en wat je echt nodig hebt. Zo kun je planmatig en stap voor stap uitbreiden.

Heb je alle functionele items staan, dan kun je gaan kijken naar wat kunst of decoratie: een mooi kleed op de vloer, een fraai schilderij aan de muur, een mooie lamp: maak de plek waar je zit compleet en ga daarna door naar de volgende, onderstaande stap.

Creëer zones

‘Creëer zones’: dat klinkt een beetje zwaar, maar het komt er eenvoudigweg op neer dat het loont om met een creatief oog naar de ruimte te kijken en verschillende hoeken in te richten voor verschillende doeleinden. Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen heb je als het goed is een fijne werkplek inclusief alle benodigde spullen en decoratie.

Wat kun je doen met de rest van de ruimte? Ga bij jezelf na wat voor jou belangrijk is tijdens een werkdag. Is dat een goede kop koffie? Creëer dan een hoekje met een koffiemachine en een comfy stoel. Is dat muziek? Zorg dan voor een goede audioset in combinatie met een relaxte fauteuil. Wil je tussendoor even lekker kunnen lezen of goed kunnen lunchen, zorg dan voor een bank met een salontafel en een fraaie boekenkast. Liever even gamen in de pauze? Waarom zet je niet een tv en je game console neer?

Zelfs in een kleine ruimte én met een beperkt budget kun je verschillende hoekjes creëren zodat je jouw werkdag comfortabel kunt doorbrengen. Als je het goed aanpakt, kun je er de beuk in gooien en op een ander moment even rust pakken. Zorg daarom voor gedeeltes in je thuiskantoor die aansluiten bij jouw behoeften: scheid werk van privé qua sfeer en vibe. Zo kun je niet alleen beter je momenten pakken; je kantoor ziet er automatisch een stuk minder saai uit.

Nodig jij wel eens klanten of relaties uit? Maak dan prioriteit van een rustige, stijlvolle zithoek. Je wilt mensen niet neer laten ploffen op een versleten bank, noch wil je ze aan je bureau hebben. Zorg voor een fijne hoek met losse stoelen en een tafel en maak alle zitplekken gelijkwaardig. Een beetje comfort en sfeer mogen best: zet wat decoratie neer, of situeer deze plek bij je coffee corner.

Wees creatief en koop slim

We blijven het herhalen: laat (een gebrek aan) geld je niet tegenhouden. Het enige dat je kan remmen is een gebrek aan creativiteit. In een goede werkplek zul je moeten investeren, maar de rest kun je gaandeweg opbouwen. Als je een gamehoek wil creëren, dan hoeft dit echt niet veel geld te kosten. Die tv hoeft niet het allernieuwste UHD-model op bioscoopformaat te zijn. Voor 200 euro tik je een prima tweedehands ding op de kop. Hetzelfde geldt voor een comfortabele stoel: loop eens een vintage shop of kringloopwinkel in en ga op zoek naar een fraaie (imitatie) Chesterfield. Hoeft je niet meer dan 100 euro te kosten.

Ook het opsieren van je thuiskantoor kan op financieel vriendelijke wijze. Een vette industriële lamp kan je klauwen met geld kosten, maar ook hier biedt een tweedehands shop soelaas. Een gave bar cart tik je ook zo op de kop. Een duur schilderij aan de muur is wellicht te hoog gegrepen, maar waarom bestel je niet een vette poster van je favoriete artiest, auto, horloge, wat dan ook? Fraaie lijst erbij en je bent done voor een paar tientjes.

Hoe is het ’s avonds?

Eigen baas of freelancer zijn, betekent vaak ook lange uren maken. Werk jij regelmatig wat later door, zorg er dan voor dat jouw thuiskantoor ook ’s avonds een fijne plek is om te werken. Investeer in goede verlichting en neem niet plaats onder een kille tl-balk.

De basisregels die je altijd in acht moet nemen

Los van de hierboven besproken zaken, is het goed om een aantal ‘basisregels’ in acht te nemen. Wat je ook voor ogen hebt; deze tips helpen altijd.

  • Houd je werkplek neutraal, creëer hier focus
  • Zorg voor voldoende licht en ventilatie
  • Haal buiten binnen: goede planten doen the trick
  • Heb je de keuze uit meerdere kamers, ga dan voor de rustigste
  • Zorg voor voldoende opbergruimte zodat je nooit in de troep werkt
  • Zorg dat de vloer bestand is tegen een rollende bureaustoel

Tips om optimaal thuis te werken

Ben jij een (regelmatige) thuiswerker, dan hebben wij ook nog tips om thuiswerken zo gezond en efficiënt mogelijk te maken.

Reageer op artikel:
De gids voor een te gek thuiskantoor
Sluiten