In gesprek met Tim Wardle, over de bizarre docu Three Identical Strangers

In films en series kan alles, vandaar dat we ze ook zo graag kijken. Het is namelijk een ideale manier om eventjes aan het dagelijkse leven te kunnen ontsnappen. De documentaire Three Identical Strangers laat echter zien dat de echte wereld soms nog vreemder is dan fictie. Hierin zien we namelijk drie broers die er op latere leeftijd achter kwamen dat ze al heel hun leven onderdeel waren van een bizar experiment.

Hoe groot is de kans dat je in een nieuwe stad gaat wonen en daar je tweelingbroer tegenkomt, zonder dat je überhaupt wist dat hij bestond? Het lijkt ons in ieder geval erg onwaarschijnlijk. Toch overkwam het Robert Shafran, tijdens de eerste dag op een nieuwe school. Het werd echter nog gekker.

De twee stapten naar de media en al snel bleek dat er nog een derde jongen was die qua uiterlijk identiek aan ze leek te zijn. Het werd al snel duidelijk dat de drie geadopteerde broers onderdeel waren van een drieling die na de geboorte uit elkaar waren gehaald.

In eerste instantie was het een groot feest. De drie trokken samen op en werden beste vrienden. Totdat bekend werd waarom de drie destijds van elkaar gescheiden waren. Het was namelijk allemaal onderdeel van een geheim experiment met als doel meer te ontdekken over nature versus nurture.

Three Identical Strangers Trailer #1 (2018) | Movieclips Indie

Check out the new trailer for Three Identical Strangers directed by Tim Wardle! Let us know what you think in the comments below. ► Watch Three Identical Strangers on FandangoNOW: https://www.fandangonow.com/details/movie/three-identical-strangers-2018/MMVC89BDBED62B46F372FB200A914318D572?cmp=Indie_YouTube_Desc US Release Date: June 29, 2018 Starring: Silvi Alzetta-Reali, Eddy Galland, Ron Guttman Directed By: Tim Wardle Synopsis: New York, 1980: three complete strangers accidentally discover that they are identical triplets, separated at birth.

Onderzoekers lieten de broers apart van elkaar laten opgroeien en bleven hun gedrag van een afstand observeren. Dit om te kijken of het met elkaar overeen zou komen. Ze wilden zo een antwoord krijgen op de vraag of we invloed hebben op ontwikkeling of dat vrijwel alles al bepaald is door de genen die we meekrijgen.

Het verhaal is vastgelegd in een documentaire die heel toepasselijk Three Identical Strangers heet. Wij spraken regisseur Tim Wardle over zijn bizarre projecten en vroegen hem welke grenzen er aan een dergelijk experiment zouden moeten zitten.

Hoe kwam je bij dit project terecht?

Ik was destijds werkzaam bij een productiebedrijfje en moest daar nieuwe concepten uitwerken. Een producent kwam toen met dit verhaal aan en ik dacht meteen: ‘dit is het beste onderwerp voor een documentaire ooit’. Wel heeft het vier jaar geduurd voordat we konden beginnen met filmen.

De sfeer in de documentaire slaat in een keer om. Is dit bewust zo gedaan?

Het was aan de ene kant het verhaal dat zo liep, maar we wilden daarnaast inderdaad een beetje switchen van genre. Veel films houden alsmaar dezelfde toon aan en wij besloten om hier juist een beetje mee te spelen.

Waren de broers en beetje benaderbaar?

Heel moeilijk. De reden dat het vier jaar duurde voordat de documentaire gemaakt kon worden, is omdat het zo lang duurde om de broers over te halen. Dit had inderdaad te maken met het feit dat het erg confronterend voor ze was, maar ook omdat het voor hen natuurlijk moeilijk was om nog mensen te kunnen vertrouwen.

Three Identical Strangers

Had je daar zelf ook geen last van na het maken van deze documentaire?

Ik heb vaker projecten gedraaid rondom zware onderwerpen. Mijn vorige documentaire ging over mensen die per ongeluk iemand vermoord hebben door een enkele klap uit te delen. Het project dat ik daarvoor maakte ging over mensen die een levenslange gevangenisstraf hadden. Dus ik vermoed dat ik van nature een beetje aangetrokken ben tot de duistere kant van het leven. Want vaak vind je zo wel de meest interessante verhalen.

Heeft dat nog invloed op je eigen gemoedstoestand?

Het verhaal van de broers bevat leuke en minder leuke dingen. Net als het echte leven. Dat is ook niet altijd zoals in een Hollywoodfilm. Daarnaast was het goed dat ik tussen de opnames door tijd met mijn gezin doorbracht. Dit zorgde voor wat afleiding zodat ik niet continu over de documentaire bleef denken.

Wat is eigenlijk schokkender, mensen die anderen vermoorden of de situatie rondom de drie broers?

Wat mij aangreep was de gemene deler tussen die twee. Dat acties van ‘normale mensen’ kunnen leiden tot verschrikkelijke dingen. Persoonlijk zie ik de onderzoekers die het experiment hebben opgezet niet als kwaadaardige personen. Sterker nog, het waren heel betrokken mensen die veel goed werk hebben verricht. Daarbij is er door sommige van hen regelmatig geld geschonken aan allerlei goede doelen. Ze waren vermoedelijk gewoon erg gedreven om dit experiment te doen, waardoor ze niet genoeg stilstonden bij het feit of het wel moreel juist was.

Je denkt dus niet dat de onderzoekers slechte mensen zijn?

Kijk, in de ogen van de broers zijn het natuurlijk verschrikkelijke mensen. Ikzelf denk echter dat het wat gecompliceerder ligt. Zoals ik al zei waren het heel redelijke mensen die waarschijnlijk gewoon een beetje te ambitieus waren. In de tijd dat het onderzoek opgezet was, werden er meer onderzoeken gedaan welke vandaag de dag niet acceptabel meer zijn. Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals het Stanford-gevangenisexperiment. Men was ambitieus en stond te weinig stil bij de gevolgen.

Mochten de resultaten van het onderzoek ooit boven water komen, zou het ethisch verantwoord zijn om ze voor verder onderzoek te gebruiken?

Een grote frustratie van de broers is dat er zover ze weten niks met het onderzoek gedaan is. Ondanks dat het op een onethische manier verkregen is, had er volgens de drieling nog wat goeds uit kunnen komen. We weten echter niet wat precies uit het onderzoek is gekomen. Er is een theorie dat het experiment inderdaad uitwees dat nature veel sterker was dan nurture. Dus dat genen eigenlijk allesbepalend zijn. Als dat naar buiten was gekomen, dan werden bepaalde beroepen ineens overbodig. Dat wilden de onderzoekers niet teweeg brengen, dus vandaar dat ze het vernietigd zouden hebben. Dat lijkt mij sterk, maar het is een theorie.

Wanneer gaat zo’n experiment in jouw ogen te ver? Het eerdergenoemde Stanford-gevangenisexperiment mocht destijds dan wel uit de hand gelopen zijn, maar alle deelnemers hadden wel vrijwillig ingestemd om mee te doen. Dit natuurlijk in tegenstelling tot de broers, die werkelijk niks van het onderzoek af wisten.

Dat is inderdaad anders. Toestemming is voor zowel documentairemakers als onderzoekers een noodzakelijk ding. Toch moeten beide zich alsnog bewust zijn van de macht die ze over de deelnemers hebben. In het geval van de drieling was het echter niet mogelijk om toestemming te vragen, maar dan blijft de vraag of het niet beter gedaan had kunnen worden.

Zijn er meerdere vergelijkbare onderzoeken gedaan?

Ongetwijfeld. Sterker nog, de documentaire heeft ervoor gezegd dat meer van zulke broers en zussen elkaar gevonden hebben.

Mocht jij nieuwsgierig zijn geworden naar de documentaire dan raden we je zeker aan om hem eens te gaan checken. Naast zo’n beetje alle filmhuis-bioscopen wordt Three Identical Strangers ook bij VUE en Kinepolis vertoond.

Reageer op artikel:
In gesprek met Tim Wardle, over de bizarre docu Three Identical Strangers
Sluiten