Plottwist: The Walking Dead is herboren en weer ouderwets goed

The Walking Dead begon ooit als een onderhoudende en spannende serie, toen we nog middenin de zombie-hype zaten. Ondertussen is de AMC serie alweer aan zijn negende seizoen begonnen.

The Walking Dead is weer goed

Al een aantal seizoenen heeft de show te kampen met kelderende kijkcijfers. Kijken leken het zombie-genre wel te hebben gezien, terwijl The Walking Dead hetzelfde trucje bleef herhalen. Vooral vanaf seizoen 8 werd de show neergesabeld door critici.

Waarschijnlijk ben jij al lang afgehaakt. Toch hebben we een verrassing voor je: The Walking Dead is weer goed. Heel goed zelfs. Sinds seizoen 9 is er een nieuwe showrunner, Angela Kang. Zij heeft de touwtjes overgenomen van Scott Gimple. Een frisse wind, en het perfecte moment om de serie nog een kans te geven.

Dus vergeet even de vieze nasmaak van seizoen 8, 7 en het einde van 6.

Seizoen 9 begint met een sprong in de tijd, twee jaar maar liefst. Alle gebeurtenissen uit de vorige seizoenen zijn dus prettig ver weg. Het is echt een nieuwe start, alsof het een nieuwe serie is. Er zijn veel nieuwe gezichten, nieuwe uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen.

The Walking Dead was de afgelopen seizoenen ontzettend uitzichtloos en voorspelbaar. De personages vonden een nieuw toevluchtsoord, moesten dealen met interne problemen, vervolgens werd hun plek aangevallen door mensen of zombies, en moesten ze weer vertrekken. Met hier en daar een sterfscène van een geliefd personage.

Copyright: AMC
Copyright: AMC

Hoop, toekomstperspectief en… spanning

Seizoen 9 maakt daar een einde aan. Er is weer perspectief, er is weer hoop. Onze helden hebben een groot, nieuw doel: het heropbouwen van de samenleving. Ze hoeven niet puur op het hier en nu te focussen, de ad-hoc hectiek uit de vorige seizoenen.

Ondanks de grote verschillen tussen de personages delen ze dat overkoepelende doel. Er zijn nog steeds conflicten en de zombies vormen een grotere bedreiging dan ooit, maar het is eindelijk niet meer zo voorspelbaar zwart-wit. Niet meer goed versus kwaad.

Opeens heb je daardoor weer dynamieken in de groep die weten te fascineren. De afgelopen seizoenen was het bijna alleen maar actie, zonder de gesprekken en karakter ontwikkeling die juist voor de diepgang zorgden die de eerste seizoenen zo goed maakten.

Juist dan is de impact van een zombie die de boel komt verstoren vele maten groter. Actie en spanning werkt alleen maar als wij als kijkers geïnvesteerd zijn in de personages. Als we geven om wie ze zijn en wat ze willen.

Seizoen 9 heeft die balans hervonden. Er wordt weer gepraat, het is niet alleen maar actie, actie en nog eens actie. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het juist niet. Juist omdat de nieuwe personages zo tof en interessant zijn wil je niet dat ze het onderspit delven. Je zit weer op het puntje van je stoel als er gevaar dreigt.

Copyright: AMC
Copyright: AMC

Eindelijk is het opnieuw onduidelijk wie de nieuwe aflevering gaat overleven. Ook de bekende gezichten die al enkele seizoenen meegaan zijn in onderhandelingen voor nieuwe contracten, dus niemand is safe. Er is weer spanning, het horror-elementje. Links en rechts is er simpelweg in alle opzichten meer impact.

De nieuwe showrunner zet bovendien consistentere zombies neer en de nieuwe menselijke vijanden zijn ook verfrissend. Het is echt alsof je naar een nieuwe show zit te kijken, en dat is het beste dat The Walking Dead had kunnen overkomen. Oh ja, en hadden we al gezegd dat Daryl nu een hond heeft?

Je merkt het al: als Angela Kang dit door weet te zetten, dan stuwt ze The Walking Dead richting nieuwe hoogtepunten. De vraag is alleen of jij bereid bent om weer in de show te duiken…

Reageer op artikel:
Plottwist: The Walking Dead is herboren en weer ouderwets goed
Sluiten