The Painted Bird: keiharde oorlogsfilm nu te zien in Nederlandse bioscopen

Vanaf deze week draait The Painted Bird in de Nederlandse bioscoop, een keiharde oorlogsfilm met grote namen.

No Time To Die, Eternals, Black Widow: praktisch elke grote blockbuster die dit najaar nog uit zou gaan komen is uitgesteld tot volgend jaar.

The Painted Bird in de Nederlandse bioscoop

Wonder Woman 1984 is een van de weinige grote films die nog op de planning staat voor 2020. Vooralsnog. De kans is immers groot dat Warner Bros. zich tussen nu en december alsnog bedenkt, zeker nu het virus weer oplaait.

Toch hoeven fans van brute films niet te treuren, want vanaf deze week draait er een ijzersterke oorlogsfilm in de Nederlandse bioscopen.

Dan hebben we het over The Painted Bird. Een Tsjechische film van de regisseur Václav Marhoul. De volgens recensenten schitterende doch heftige film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Topcast

De onderstaande poster en trailer wekken misschien de indruk dat The Painted Bird een obscure filmhuisfilm met onbekende acteurs is, maar niks is minder waar. Regisseur Václav Marhoul heeft namelijk Harvey Keitel, Stellan Skarsgård en Barry Pepper weten te strikken. Niet de minste namen!

De gehele film is volledig in het zwart-wit, en in plaats van Tsjechisch of Engels spreekt men Interslavisch. Dat is een speciale taal die ervoor zorgt dat verschillende Slavische volkeren met elkaar kunnen communiceren.

The Painted Bird is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Pools-Amerikaanse schrijver Jerzy Kosicski.

Hij vertelt het verhaal van een Joods jongetje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij zijn tante ondergedoken zit.

Wanneer zijn tante echter opeens overlijdt, staat Joska, zoals het jongetje heet, er alleen voor. Hij besluit terug te keren naar zijn ouders en begint aan een lange, eenzame dicht door het Oostblok, bezet door de Duitsers.

Heftige oorlogsfilm

Het resultaat is een heftige film die door critici op Rotten Tomatoes geprezen wordt. Maar verwacht geen makkelijk verteerbaar Hollywood-spektakel:

“The Painted Bird is een krachtige, viscerale maar lonende film voor kijkers die de barrage aan traumatiserende momenten kunnen doorstaan,” aldus een recensent van Salon.com.

Je bent dus gewaarschuwd! Je kunt The Painted Bird nu in je lokale filmhuis gaan checken. Blijf je liever thuis? Check dan ons toplijstje met de allerbeste oorlogsfilms op Netflix.

The Painted Bird film nederlandse bioscopen oorlogsfilm
Poster (Bron: IFC Films)
Reageer op artikel:
The Painted Bird: keiharde oorlogsfilm nu te zien in Nederlandse bioscopen
Sluiten