Dominick Vietor
Dominick Vietor Life 5 aug 2018

Waarom The North Face Mountain Festival een must is voor outdoorliefhebbers

Adrenalinekicks, bandjes, topatleten en gemoedelijke kampvuurtjes. Dat waren de ingrediënten van het The North Face Mountain Festival dat deze zomer plaatsvond in de Italiaanse Dolomieten. Manners was erbij en doet verslag van een weekend vol toffe outdooractiviteiten en bijzondere feestjes.

We zitten middenin het festivalseizoen en natuurlijk is er in Nederland genoeg te beleven. Van gerenommeerde megafestivals als Lowlands, Oerol en Mysteryland tot gemoedelijke lokale feestjes; bijna alles vind je wel in ons platte landje. Behalve festivals gericht op outdoorliefhebbers, want daar is ons land nou eenmaal te plat voor. Vandaar dat we afgelopen weekend op uitnodiging van The North Face het vliegtuig pakten naar de Dolomieten.

Een heel erg tof weekend met zo’n 600 klimmers, skiërs, hikers, bikers

Het outdoormerk sloeg zijn basiskamp op in het anders ongetwijfeld erg rustige Val San Nicolò. Om te laten zien waar het merk voor staat, maar bovenal om een heel erg gaaf weekend te beleven met zo’n zeshonderd klimmers, skiërs, hikers, bikers, trailrunners en andere outdoorliefhebbers. Onder die liefhebbers ondergetekende, maar ook écht grote namen in de outdoorwereld als Conrad Anker, David Lama en Fernanda Maciel.

It’s a me… Luigi!

Wanneer ik mijn tentje geïnstalleerd heb is het meteen tijd voor de eerste activiteit. We gaan klimmen. In de buurt van base camp, zo is mij verzekerd. Relaxt, want dan kan ik op mijn slippers gaan. Kunnen de voetjes meteen in de chillmodus na het dragen van die veel te krappe klimschoentjes.

Onze gids stelt zich aan ons voor als Luigi. Toepasselijk, want net als zijn virtuele naamgenoot lijkt het wel of hij verdwaald is in een vreemde wereld. Luigi verzekert ons dat hij de weg naar het klimgebied wel weet. Toch staan we even later middenin de brandnetels te kijken hoe onze Italiaanse vriend verschillende opties verkent. Loop ik dan, op mijn slippers door de bush bush. Never Stop Exploring.

The North Face Mountain Festival klimmen

Het maakt niet uit. Nog voordat we bij het klimgebied zijn hebben we ons eerste avontuur er al op zitten. Even later hang ik in de wand aan een paar kleine randjes. Top dit! Een regenbui beperkt het klimavontuur, maar zorgt wel voor mooie plaatjes en uitzichten. Tijd om naar beneden te gaan en onder het genot van een biertje terug te kijken op een mooie eerste dag.

The North Face Mountain Festival regenboog

Bomvol activiteiten

De rest van het weekend zijn de weergoden ons beter gezind. Dat is maar goed ook, want de dagen zitten volgepland met toffe activiteiten. Voor mij staan paragliden, trailrunnen en hiken op het programma; tot de andere mogelijkheden behoren bijvoorbeeld mountainbiken, via ferrata en een gletsjertocht.

Vooral het paragliden stond hoog op mijn verlanglijstje. Na een veel te vroeg ontbijtje vertrekken we richting de kabelbaan die ons in no time krap duizend meter omhoog brengt. Eerst maar eens even van het uitzicht genieten en wat fotootjes schieten van de waaghalzen die zich voor ons aan een parpente van de berg af storten. Nog even en dan hang ik daar zelf aan zo’n oversized vlieger.

The North Face Mountain Festival paragliden

“Zodra ik dat zeg gewoon gaan rennen”, zegt mijn instructeur even later in gebrekkig Engels. Ik heb inmiddels heel wat take offs gezien en over het algemeen gaat dat niet erg soepel. “Now run!” hoor ik achter me, en tot mijn verbazing hangen we even later zonder horten of stoten in de lucht. Wow! Het voelt heel bevrijdend om hier met mijn voeten een paar honderd meter boven de grond te zweven.

The North Face Mountain Festival paraglide

“Kijk daar!” zegt de vriendelijke Italiaan die mijn parapente bestuurt terwijl hij wijst naar een vlieger voor ons die enthousiast salto’s aan het draaien is. “Kunnen wij dat ook?” reageer ik vragend. “Natuurlijk! Als jij dat wil?” Hell yeah! Natuurlijk wil ik dat.

Dat hoef ik geen twee keer te zeggen. Al snel vliegen we rondjes door de lucht en weet ik niet meer wat boven of onder is. De adrenaline giert door mijn lijf en m’n maag draait zich om. Ik weet m’n ontbijt binnen te houden, maar ben stiekem ook wel weer blij als we even later aan de grond staan. Missie geslaagd.

Middenin de klimcultuur

Als de zaterdagactiviteiten erop zitten is het tijd om even af te koelen in het beekje dat langs ons basiskamp stroomt. Hoewel de hoogte ervoor zorgt dat we enigszins bespaard blijven van de extreme hitte die Nederland op dat moment teistert, is een frisse duik zeker welkom. Ik ben niet de enige die dat denkt, want naast het beekje zit nog iemand te chillen. Het blijkt Leo Slemett te zijn, een van de beste freeride skiërs van het moment.

“We zijn hier allemaal omdat we van de bergen houden”

Onder het genot van een biertje spreek ik even later met Hansjörg Auer, een klimmer die een aantal indrukwekkende routes op zijn naam heeft staan. Auer heeft er wel een verklaring voor dat alle topatleten op dit festival zo bereikbaar zijn. “Klimmen is naast een sport bovenal ook een cultuur. We zijn hier allemaal omdat we van de bergen houden; dat ik toevallig wat beter kan klimmen dan jij doet er niet echt toe.”

The North Face Mountain Festival Hansjoerg Auer

Dat is precies het mooie aan dit festival. Je zit middenin die cultuur, iedereen is hier om van de bergen te genieten en iedereen is heel relaxt. Na een dag hard sporten is er altijd tijd voor een biertje, want ook dat hoort erbij.

Tot in de vroege uurtjes

Hoewel ik al zoveel gedaan en beleefd heb dat het alweer als gisteren voelt dat ik uit mijn tent kroop, begint de avond pas net. Eerst worden we getrakteerd op twee indrukwekkende lezingen, daarna barst het feest echt los. De brass beats van Gallowstreet warmen het publiek op, waarna een dj het feestje overneemt. Om een uur of twee sluiten de bar en het podium; wie nog geen zin heeft zijn tent in te duiken beweegt zich richting het kampvuur.

The North Face Mountain Festival Gallowstreet

Conrad Anker, eerder die avond nog de ster van een van de lezingen, ontpopt zich tot een ware vuurmeester. Er komt een gitaar tevoorschijn en mijn pogingen om naar bed te gaan mislukken een aantal keer. Het is gewoon nog té gezellig. Dat mijn wekker om zeven uur weer gaat besluit ik maar even te negeren.

The North Face Mountain Festival kampvuur

‘s Avonds een vent, ‘s ochtends een vent

Zodra die wekker gaat heb ik daar natuurlijk spijt van. De frisse berglucht heeft mijn kater gelukkig grotendeels weggenomen en ik kan er al snel weer tegengaan. Gelukkig maar, want er staat een flinke hike op het programma vandaag.

The North Face Mountain Festival hike

We wandelen naar een pop-up store, waar The North Face unieke outdoor gear van zijn atleten tentoonstelt en veilt. Een gave actie, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan het lokale berggebied.

The North Face Mountain Festival bergconcert

Naast dat kleine hutje speelt een Britse singer-songwriter de sterren van de hemel op ongetwijfeld een van de mooiste locaties waar hij ooit opgetreden heeft. Het is een mooie afsluiting van een geweldig weekend. Het is mij wel duidelijk: de geweldige sfeer, top activiteiten en bijzondere optredens maken dit Mountain Festival een must voor elke outdoorliefhebber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom The North Face Mountain Festival een must is voor outdoorliefhebbers
Sluiten