Dominick Vietor
Dominick Vietor Travel 5 dec 2019

Manners test Futurelight, de beloofde revolutie in de outdoorkleding

The North Face lanceerde dit najaar Futurelight. Dé revolutie in outdoorkleding, als we het bedrijf mogen geloven. Dat willen we bij Manners weleens zien. Daarom stuurden we Dominick naar Duitsland om de nieuwe Futurelight-collectie te testen. Hij neemt je mee op outdoor-avontuur en vertelt je wat hij van de nieuwe The North Face collectie vind.

Futurelight college

De trip begint met een lekkere lunch en een kort college over Futurelight. Een goed moment om jou ook even mee te nemen in de nieuwe stof van The North Face. Want wat kan er nou zo revolutionair zijn aan outdoorkleding, vraag je je misschien af? Nou… Het grote probleem van outdoorkleding is dat er altijd een compromis is tussen comfort en waterdichtheid. Een volledig waterdichte jas kan al snel voelen als een vuilniszak en een comfortabele jas begint te lekken als het weer écht bar wordt.

North Face Futurelight hiking
Afbeelding: Manners/Dominick Vietor

De oplossing? Die beweert The North Face gevonden te hebben in nanospinning. Een weeftechniek die uit de medische wereld komt en de menselijke huid nabootst. Want, zo zeggen onze vrienden van TNF, onze huid is eigenlijk het perfecte membraan. Afvalstoffen worden moeiteloos uitgezweet, maar water zal nooit binnendringen. Vertaal je dat naar een outdoorjas of -broek, dan gaat het erom dat hij wel lucht doorlaat maar water buiten houdt. Een standaard eigenschap van waterdichte outdoorkleding, maar Futurelight ademt volgens TNF veel meer dan concurrerende membranen.

Combineer dat ademend vermogen met een relatief zachte stof en Futurelight is op papier een winnaar. Een regenjas of -broek die zo comfortabel is dat je hem altijd aan kunt houden. Dat is maar goed ook, want de weersvoorspelling voor onze tweedaagse trip is eigenlijk veel te goed om in regenkleding rond te lopen. Toch gaan we de uitdaging aan in de hoop dat onze Futurelight jas en broek echt zo comfy zijn als The North Face ons voorspiegelt.

Catwalk op grote hoogte

We beginnen ons avontuur op duizelingwekkende hoogte op de Titan RT. De langste hangbrug van Duitsland, die voor de gelegenheid omgetoverd is tot heuse catwalk op grote hoogte. Het uitzicht is mooi, maar de aanblik van tientallen rode en gele in Futurelight jacks geklede mensen zo mogelijk nog mooier.

Titan RT hangbrug
Afbeelding: Manners/Dominick Vietor

De wind doet de brug gevoelsmatig rustig deinen of doodeng schudden, afhankelijk van hoeveel hoogtevrees je hebt. In ieder geval heeft hij meer vat op de brug dan op mijn huid. De winddichtheidstest heeft Futurelight in ieder geval doorstaan. Hoewel… Vergeleken met traditionele outdoorkleding voelt het alsof er net wat meer lucht doorheen komt. Niet storend, wel een mogelijk minpuntje als het heel koud is.

Inspirerende gesprekken bij het kampvuur

Tijd voor test numero duo: de kampvuurtest. Zo’n lekker vuurtje is integraal onderdeel van de outdoorcultuur en dat weet The North Face als geen ander. Kortom, tijd voor een biertje, goed gezelschap en een inspirerend praatje van topklimmer Siebe Vanhee. Plus natuurlijk mijn Futurelight jas, die geen enkel moment op de avond vervelend of benauwd voelde. Test wederom geslaagd.

Siebe Vanhee presenteert bij het kampvuur
Afbeelding: Manners/Dominick Vietor

Hoewel zo’n kampvuurtje misschien wel mijn favoriete deel van de outdoor-experience is, mocht het feest niet te lang duren. Vroeg opstaan hoort namelijk óók bij de outdoorcultuur, en helaas voor mij was The North Face dat niet vergeten. Om 03:00 moesten we weer aantreden voor dag twee. Ja, dat lees je goed. Drie uur ’s nachts. Oef.

Op naar de Brocken

Op het programma: de Brocken. De hoogste berg van het Duitse Harz-gebergte. In het holst van de nacht gaan we op pad, Futurelight jas en broek in de aanslag. Met zo weinig mogelijk eronder trouwens. Het is niet alleen te warm voor meerde laagjes; er is mij ook verteld dat Futurelight zelfs direct op de huid nog fijn draagt. Dat hoef je met traditionele regenkleding niet te proberen en wil ik graag ervaren.

North Face Futurelight nachtelijk vertrek
Afbeelding: Manners/Dominick Vietor

In het pikkedonker lopen we naar boven; enkel de hoofdlampjes van de mensen om mij heen geven een beetje zicht op de wereld. Ik heb voor geen meter geslapen, ben moe en loop als een zombie achter de lange sliert lampjes aan. Eenmaal boven is het mistig en nog steeds niet erg licht. Doen we het hier nou voor?

Gelukkig niet: er staat een lekker ontbijtje op ons te wachten bovenop de Brocken. Wanneer ik met een kop koffie en ontbijt achter de kiezen weer naar buiten ga, is het wél erg mooi. Nog steeds een beetje bewolkt, maar de stemming is prachtig.

Uitzicht vanaf de top van de Brocken
Afbeelding: Manners/Dominick Vietor

Bovendien heb ik tijdens de klim naar boven goed kennis kunnen maken met mijn jas. Erg koud was het niet en uiteindelijk begon ik flink te zweten. Zelfs de ‘revolutie’ van The North Face blijkt niet perfect te zijn. Maar het moet gezegd worden: ondanks de warmte was het in mijn outfit nog redelijk uit te houden. Ik denk niet dat dat met een andere waterdichte jas gelukt was. Zeker niet met eentje van dit kaliber. De regenbroek die ik direct op mijn huid draag, heeft ook geen moment geïrriteerd.

Op weg naar beneden zet dat gevoel zich voort, maar nu mét mooi uitzicht. Blijkt het pad waarover we naar boven gekomen zijn toch best mooi. Alleen de verwachte regenbui blijft uit, waardoor ik de Futurelight collectie niet kan testen in de omstandigheden waar hij echt voor bedoeld is. Jammer.

North Face Futurelight hiken
Afbeelding: Manners/Dominick Vietor

Moet ik The North Face dan maar op zijn woord geloven dat Futurelight ook echt waterdicht is? Het lijkt erop. Gelukkig testte collega Thomas de ski-collectie eerder dit jaar al in de sneeuw; dat ging in ieder geval goed. Bovendien: dat een dure regenjas direct uit de fabriek waterdicht is geloof ik ook eigenlijk wel. Hoe fijn de stof als het regent, wanneer hij dus écht moet werken, nog aanvoelt blijft de vraag. Daarop moet ik je het antwoord helaas verschuldigd blijven.

Wear the future

Volgens The North Face is Futurelight dé revolutie in outdoorland en is dit hoe de toekomst van waterdichte kleding eruit zal zien. De slogan van het nieuwe materiaal is dan ook wear the future. Duurzaamheid is volgens TNF een belangrijk onderdeel van die toekomst. Als we zo door gaan met z’n allen helpen we immers de natuur naar de knoppen en is outdoor gear überhaupt niet meer nodig.

Futurelight zou dan ook minder belastend voor het milieu moeten zijn dan andere waterdichte stoffen. Voor de plastic vezels is uitsluitend gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Afhankelijk van het product komt dat erop neer dat zo’n 90% van de totale grondstoffen gerecycled is. Bovendien maakt de stof gebruik van een nieuwe waterafstotende laag die langer meegaat en minder schadelijk is dan bestaande oplossingen. Deze zogenaamde C0 Super-coating maakt namelijk geen gebruik meer van schadelijke fluorkoolstoffen.

Futurelight: de beloofde outdoorrevolutie?

Je moet van goede huize komen om van een nieuw materiaal voor outdoorkleding een revolutie te maken. Voorlopig vind ik het nog te vroeg om daarvan te spreken: Futurelight is nu te vinden in een collectie van outdoorjassen en -broeken die vooral erg comfortabel is. Er zit volgens The North Face meer aan te komen:  “We beginnen met jassen en outdoorkleding, maar we gaan verder dan dat. Theoretisch gezien kan Futurelight alles ademend, waterproof en, voor het eerst ook nog eens, comfortabel maken.” Wat dat inhoudt is nog even afwachten.

North Face Futurelight sfeerfoto
Afbeelding: Manners/Dominick Vietor

Of het echt uitmaakt is trouwens de vraag. De huidige Futurelight-gear is misschien niet zo revolutionair, maar wel een mooie stap vooruit. Nog nooit was een volledig waterdichte klim-, ski- of trailjas zo comfortabel. Als je naar high-end waterdichte outdoorgear op zoek bent, moet je de Futurelight-collectie van The North Face zeker checken.

north face, futurelight
Bron: The North Face
Reageer op artikel:
Manners test Futurelight, de beloofde revolutie in de outdoorkleding
Sluiten