Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 dec 2020

The Mandalorian geeft andere Star Wars-series enorme boost

Dankzij The Mandalorian duiken steeds meer fans in Star Wars: The Clone Wars. Sterker nog, die serie is vier keer zo populair geworden.

Waar het eerste seizoen van The Mandalorian het wat kleinschaliger aanpakte, hebben Jon Favreau en Dave Filoni voor het tweede seizoen van de Star Wars-serie duidelijk grotere plannen en een groter budget.

The Mandalorian en Star Wars: The Clone Wars

Din Djarin en Grogu verkennen steeds meer het immense Star Wars-universum. Daardoor wordt het ook steeds duidelijker hoe zeer The Mandalorian op Star Wars: The Clone Wars leunt.

Afgelopen aflevering maakte Ahsoka Tano haar opwachting. Een personage dat razend populair is dankzij de sterke Star Wars-serie The Clone Wars.

Geen verplicht kijkmateriaal, maar wel een animatieserie die meer achtergrond biedt. In afwachting van de volgende aflevering van The Mandalorian duiken dan ook steeds meer fans in de nog steeds canon animatieseries van George Lucas en Dave Filoni.

Populairder dan ooit

Sterker nog, Star Wars: The Clone Wars is populairder dan ooit, zo blijkt uit data van onderzoeksbureau Parrot Analytics.

Toen The Mandalorian uitkwam in november 2019, kwam de eerste piek in het aantal kijkers van de animatieserie. De tweede piek vond eerder dit jaar plaats, toen het zevende seizoen uitkwam.

De derde en tot op de dag van vandaag voortdurende piek begon toen het tweede seizoen van The Mandalorian van start ging. Fans hebben duidelijk trek in meer antwoorden en Star Wars-lore, iets wat Te Clone Wars uitgebreid te bieden heeft.

Sterker nog: “De vraag van het Amerikaanse publiek is nu vele factoren groter is dan ooit tevoren”, aldus Samuel Stadler, vice-president marketing bij Parrot Analytics. Volgens het onderszoksbureau is de animatieserie vier keer zo populair als voordat The Mandalorian begon.

f Star Wars: The Clone Wars premieres on Disney Plus
The Clone Wars (Bron: Disney / Lucasfilm)

En Star Wars: Rebels dan?

Daarmee is de ondertussen toch al best oude animatieserie ook weer extra lucratief voor Disney+. Helaas is er geen vergelijkbare data vergelijkbaar voor Star Wars: Rebels, maar in Google Trends was afgelopen week wel een flinke piek te zien in het aantal mensen dat naar die serie hebben gezocht.

Niet zonder reden: Ahsoka Tano noemde in The Mandalorian de grote schurk van Rebels, Thrawn.

Zegen voor Disney+

Voor Disney is het een zegen: uit onderzoek blijkt dat abonnees van Disney+ relatief weinig gebruik maken van de streamingdienst.

Mede door de huidige pandemie heeft het bedrijf niet de stroom aan nieuwe series en films waar Netflix bijvoorbeeld wel flink van profiteert. Star Wars-fans die door The Mandalorian beginnen aan The Clone Wars en Rebels zijn dan ook het perfecte scènario voor het bedrijf.

Alleen al van The Clone Wars bestaan zeven seizoenen, waarmee fans wel even zoet zullen zijn. En na die serie zullen fans ongetwijfeld weer wat prequel-films willen kijken. Zo houd je de abonnees zoet. En dit is pas het begin: met vele nieuwe live-action en animatieseries rondom Star Wars in ontwikkeling wordt dat web aan verbonden films en series alsmaar groter.

Inspiratie voor Marvel

Hoe Disney de huidige Star Wars-canon in al zijn vormen op een bevredigende manier op weet te bouwen is dan ook een prestatie van formaat. The Mandalorian verwijst bijvoorbeeld geregeld naar gebeurtenissen uit Star Wars-boeken terug, zonder dat je dat door hebt of er last van hebt als je de boeken in kwestie niet hebt gelezen.

Het is wat dat betreft de omgekeerde wereld: waar Lucasfilm voor de recente Star Wars-films meer van Marvel had kunnen leren qua het vertellen van een overkoepelend verhaal, zou het huidige Star Wars-succes op Disney+ een mooie blauwdruk kunnen vormen voor de toekomst van het Marvel Cinematic Universe (MCU), waarbij de series die naar Disney+ net zo belangrijk gaan worden als de superheldenfilms.

Wil je wel beginnen aan The Clone Wars, maar heb je geen trek om alle zeven de seizoenen te checken? Dan hebben we hier een artikel voor je klaar staan met welke losse afleveringen je moet checken om meer te weten te komen over de Mandalorians en de Darksaber.

Er komt in ieder geval meer Star Wars-animatie aan in de vorm van The Bad Batch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
The Mandalorian geeft andere Star Wars-series enorme boost
Sluiten