Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 nov 2020

The Mandalorian: hoe zien Jawas eruit onder hun gewaad?

De Jawas spelen al sinds de eerste film een rol in Star Wars. Sinds 1977 dus. Vaak niet meer dan lastpakken of toevallige passanten, maar desalniettemin geliefd onder de fans. Vooral in de Disney+-serie The Mandalorian spelen ze een grote rol.

De schattige geluidjes, de enorme Sandcrawlers waar ze in leveren, maar vooral de gewaden met de oplichtende ogen zijn ondertussen iconisch. Het mysterie van wat er onder die gewaden schuilt houdt fans nu al meer dan vier decennia bezig. De wezens doen er alles aan om niet hun ware gezicht te hoeven tonen, net zoals Tusken Raiders.

Hoe zien Jawas er echt uit?

Gelukkig biedt veertig jaar aan boeken, comics en games wel verschillende antwoorden op de vraag: hoe ziet een Jawa eruit onder zijn of haar gewaad? Vorige week lieten we je al zien hoe de Tusken Raiders er onder hun maskers uitzien, en nu zijn de 1 meter grote aliens aan de beurt.

Jawas leven op woestijnplaneten zoals Tatooine. Ze struinen door de woestijnen, op zoek naar de resten van reizigers, dieren en andere rijkdommen. Echte scavengers dus. In a Star Wars: New Hope verkochten ze R2-D2 en C-3PO aan Luke Skywalker. In The Mandalorian seizoen 1 plunderden ze het schip van Din Djarin, AKA Mando.

Star Wars Legends

De meest gedetailleerde beschrijving van de Jawas vinden we in Legends. Dat zijn alle boeken, games en comics die ooit officieel canon waren, maar sinds de overname van Lucasfilm door Disney als non-canon zijn verklaard. Een schone lei. Dat was ook zeker nodig, maar daardoor zijn vele verhalen van George Lucas en Co. dus ook geschrapt. Maar goed, dat neemt niet weg dat ze ooit wel canon en dus officieel waren.

Tot Disney ervoor kiest andere antwoorden te bedenken blijven dergelijke verhalen de enige antwoorden die we hebben. In de officiële boekversie van A New Hope beschreef Alan Dean Foster de Jawas als volgt:

‘[Jawa’s] waren nog nooit buiten hun beschermende mantels en zandmaskers gezien, dus niemand wist precies hoe ze eruit zagen’, waarna hij ze ‘buitengewoon lelijk’ noemde.

Geen gloeiende ogen maar edelstenen

In dat boek wordt ook aangenomen dat ze knaagdierachtige wezens zijn, een ‘devolved’ en primitievere versie van de mens. Hun ogen lijken te gloeien onder hun gewaad, maar dat is technisch gezien niet waar. Uit datzelfde boek blijkt dat ze oranje of gele edelstenen gebruiken om hun zeer gevoelige ogen te beschermen tegen de felle zon die de meeste woestijnplaneten teistert.

Daardoor lijkt het alsof hun ogen gloeien, maar dat is dus eigenlijk niet war. Tevens beschrijft men in de Star Wars Legends geruchten dat Jawas een verre voorouder delen met de Tusken Raiders. Die voorouder staat bekend als de Kumumgah. Voor de duidelijkheid: zelfs binnen de Star Wars-boeken zijn dat dus slechts geruchten.

Ralph McQuarrie

Binnen het universum van George Lucas is het uiterlijk van de Jawa dus een mysterie. Gelukkig hebben we nog de concept-art van Ralph McQuarrie, de legendarische ontwerper die samen met Lucas het uiterlijk van Star Wars bepaalde. Dankzij hem zien de planeten, voertuigen en aliens uit de franchise eruit zoals we ze kennen.

Naast Darth Vader, Chewbacca en C-3PO was hij ook verantwoordelijk voor het design van de Jawas. En, goed nieuws, er bestaan ook minder bekende schetsen die McQuarrie maakte van hoe de kleine jagers eruit zien zonder hun maskers en mantels. Daaruit blijkt dat ze inderdaad mens-achtigen zijn, met kleine helmen en een bril.

Speelgoed

De wezentjes hebben dus meer weg van mensen dan je op basis van de films zou denken. Daar bovenop komt ook nog eens een recent uitgebracht stuk speelgoed. Er zijn al tig speelgoedpoppetjes van de Jawas uitgebracht in de afgelopen decennia, maar dit model valt op. Dit keer kun je namelijk het gewaad van de Jawa in kwestie aftrekken en bewonderen wat daaronder schuilt.

Nachtmerrie-materiaal? Ja, absoluut, maar het komt opvallend dichtbij de versie die Alan Dean Foster schetst. We zien inderdaad een knaagdierachtig wezen, met zo te zien een donkere huid en/of vacht. Of is dat simpelweg een soort verband waarin de alien gewikkeld is? Het blijven een hoop vraagtekens, maar ook in dit geval geldt dat de link met de mens zeker te zien is.

The Mandalorian hoe zien Jawas eruit onder gewaad
Nachtmerrie-materiaal (Bron: @thomasLharper)

The Mandalorian

Dat zijn helaas de antwoorden waar we het op het moment van schrijven mee moeten doen. Veertig jaar aan comics, games, boeken en speelgoed heeft helaas niet meer hints opgeleverd dan deze spaarzame details. Nu we echter weten dat het stiekem ook een soort mensen zijn, kunnen we weer extra sympathie tevoorschijn toveren wanneer ze weer eens Mando en Co. lastigvallen. Hopelijk laat diezelfde serie ons verder kennismaken met de Jawas als Mando weer een keer Tatooine bezoekt…

😱Check: 5 brute Star Wars karakters die na The Mandalorian een serie verdienen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Mandalorian: hoe zien Jawas eruit onder hun gewaad?
Sluiten