Noah Korevaar
Noah Korevaar Disney+ 20 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Disney+ kampt na The Mandalorian met een gevaarlijk gat

Disney+ had dankzij The Mandalorian de droomstart waar niemand op durfde te rekenen. Star Wars fans namen massaal een abonnement op de streamingdienst. Daardoor passeerde de Netflix-killer al binnen 24 uur al het aantal abonnees wat analisten voor het eerste jaar hadden verwacht.

The Mandalorian en het succes van Disney+

De eerste aflevering van de Star Wars serie stond direct op de eerste dag van Disney+ online. Jon Favreau heeft met zijn passie voor de originele trilogie een show neergezet die diehard fans weer vertrouwen geeft, na de teleurstellende filmtrilogie van Disney.

Eind december kwam de finale van het eerste seizoen uit. Daarmee is The Mandalorian dus afgelopen, tot aankomende herfst het tweede seizoen van start gaat. Daarmee vallen abonnees die voor Star Wars aan boord kwamen dus in een behoorlijk zwart gat.

Er valt een gat

Ja, The Clone Wars krijgt een nieuw seizoen, maar verder komt Disney vooral met content die andere doelgroepen aanspreekt. The Mandalorian was in de markten waar Disney+ beschikbaar is in december populairder dan bijvoorbeeld The Witcher. De vraag naar The Mandalorian was 7.9 procent hoger. Maar wat is de volgende hit?

Abonnees die per maand een abonnement aftikken zullen zonder volgende verslaving anders twee keer na gaan denken over hun dubbele kostenpost, gezien Netflix wel serie na serie blijft afleveren.

Uit de cijfers van onderzoeksbureau Parrot Analytics blijkt dat geen enkele andere Disney+ Original in de buurt van The Mandalorian weet te komen. High School Musical doet het tot nu toe het best, 19.23 keer zo goed als de gemiddelde televisie show in Amerika. Toch staat de serie daarmee niet eens in de top 100 series van afgelopen maand.

Disney+ Parrot Analytics
. Bron: Parrot Analytics

Streaming-oorlog barst los

Dat geldt ook voor de andere Originals die nu elke week uitkomen. Ze doen het van prima tot vrij goed, maar het zijn niet de hits die je nodig hebt om de streaming-oorlog te winnen. Disney heeft het productie-tempo flink opgevoerd, vooral aan de kant van Marvel Studios.

Ergens later dit jaar kun je elke week een nieuwe Marvel of Star Wars aflevering verwachten, een strategie die vanaf dan hopelijk continu in stand kan worden gehouden. Het feit dat Disney+ Originals per week een aflevering droppen in plaats van alles in een keer, helpt daarbij in ieder geval wel.

  • The Falcon And The Winter Soldier (herfst 2020)
  • WandaVision (2020)
  • Loki (lente 2011)
  • What If? (zomer 2021)
  • Hawkeye (herfst 2021)

Kwaliteit versus kwantiteit

Het duurt echter even tot al die producties op gang zijn gekomen, ondanks de diepe zakken van Disney, en tot dan zullen er simpelweg gaten ontstaan. De contentbaas van Disney+ gaf onlangs al aan dat Disney er voor de lange termijn in zit, en dat het bedrijf niet gaat haasten om te focussen op kwantiteit. Kwaliteit blijft de focus, ook als er daarmee voorlopig gaten ontstaan.

Daarbij positioneert de Grote Muis zich duidelijk tegenover Netflix, een partij die wel een barrage aan films en series aflevert. Of dat loont, gaan we de komende jaren ontdekken…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Disney+ kampt na The Mandalorian met een gevaarlijk gat
Sluiten