YouTuber verbetert nu al finale van The Mandalorian met deepfake
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2FThe-Mandalorian-seizoen-1-recap.jpg)
⚠PAS OP: dit artikel bevat spoilers voor de finale van The Mandalorian. Heb je de aflevering nog niet gezien? Kom dan vooral later terug!
De finale van The Mandalorian was spectaculair. Het leek al onwaarschijnlijk dat een groot personage als Mace Windu zou opduiken, laat staan Luke Skywalker! Instant kippenvel. Het is op het moment van schrijven nog niet helemaal duidelijk hoe Lucasfilm de jonge jedi heeft gerealiseerd.
Luke Skywalker in The Mandalorian
Wel weten we dat er een jonge acteur op de set aanwezig was als body double, Max Lloyd Jones, zodat ook de verrassing op miraculeuze wijze een jaar lang geheim gehouden kon worden. En dat is gelukt ook: de reddingsactie van Luke Skywalker is niet gelekt voor de finale.
Het was een episch moment, maar je kunt er niet omheem dat Luke er een beetje… videogamey uit zag. Wat dat betreft waren de jonge Leia in Rogue One: A Star Wars Story en Nick Fury in Captain Marvel beter gelukt. Maar goed, je hebt het ook over films versus een serie. Wellicht was er minder tijd.
YouTuber doet het beter met deepfake
Juist Lucasfilm, met Industrial Light & Magic, zijn pioniers en koningen op het gebied van special effects. Toch is er een YouTuber die het amper vijf dagen later beter heeft gedaan. De bekende YouTuber Shamook heeft deepfakes toegepast om Luke in de finale van The Mandalorian te vervangen. En, eerlijk: het ziet er veel beter uit.
De ogen zijn levendiger, de belichting klopt. De eerste dagen na de première doken er ook al deepfakes op, maar die zagen er stuk voor stuk belabberd uit. Dat laat wel zien dat deepfakes geen makkelijke 1-2-3-magie is. Je moet nog steeds de software trainen en juist inzetten. Daarover lees je hier meer.
The irishman
Het is de vraag waarom Lucasfilm niet zelf deze technologie heeft ingezet. Ook de jonge Robert De Niro in The Irishman werd verbeterd door fans, maar in dat geval had Martin Scorsese een belangrijke reden om geen deepfakes te gebruiken: hij wilde geen jonge De Niro. Hij wilde een jonge versie van het personage, Frank Sheeran. Dat is een significant verschil. Dan moet je met de hand gaan de-agen.
Disney wilde wel een jonge versie van Mark Hamill. Robert De Niro heeft toen ie jonger was nooit Frank Sheeran gespeeld. Hamill wel Luke Skywalker. Hopelijk krijgen we aanstaande vrijdag meer antwoorden, want dan komt er een documentaire naar Disney+ die ons een kijkje achter de schermen geeft.
Bewonder hieronder zelf de deepfake van Shamook, en check hier waarom Arjen Lubach waarschuwde voor de gevaren van de technologie.