The Mandalorian: Star Wars-geschiedenis onthult lot Baby Yoda

Vanaf het begin van The Mandalorian is het al de vraag wat de restanten van de Empire met The Child, beter bekend als Baby Yoda, willen.

Vooral Moff Gideon lijkt grote plannen voor de 50-jarige baby te hebben. Maar waarom maakt iedereen zich zo druk om de groene alien?

Spoiler Alert!

Moff Gideon’s plan in The Mandalorian

Chapter 12: The Siege, de aflevering van afgelopen vrijdag, onthulde dat men het in seizoen 1 verzamelde bloed van Baby Yoda probeert te gebruiken om proefkonijnen Force-krachten te geven.

Aan het einde van de aflevering, nadat Moff Gideon triomfantelijk te horen kreeg dat er een tracking beacon op de Razor Crest is bevestigd, zien we het geheime project waar hij aan werkt:

Dark Troopers: de duistere plannen van Moff Gideon in The Mandalorian
Dark Troopers in The Mandalorian (Bron: Disney / Lucasfilm)

Dark Troopers

Rijen van wat zwarte armor voor een speciaal soort Stormtroopers lijkt te zijn. Geen Death Troopers, die we kennen uit seizoen 1, maar Dark Troopers. Een naam die Gideon niet gebruikt, maar die de speciale audio track voor slechtzienden op Disney+ wel hanteert. Bingo!

Bingo ja, want de Dark Troopers hebben een merkwaardige geschiedenis in het universum van Star Wars. Ze werden al in 1995 geïntroduceerd in de shooter Dark Forces, een game die de Jedi Kyle Katarn volgt.

Imperial General Rom Mohc

In die game zijn de Dark Troopers een ambitieus project van de Imperial General Rom Mohc. Kyle’s doel is om het project van de Empire te stoppen.

En niet zonder reden: het is namelijk de missie van Mohc om de ultieme stormtrooper te creëren. De experimenten begonnen al tijdens de opkomst van de Empire. Men stuitte toen namelijk op een probleem: het versnelde opgroeien van de Clone Troopers zorgde er namelijk voor dat er fysieke problemen ontstonden bij de soldaten.

Aanvankelijk werd het Dark Troopers-programma gebruikt om die Clone Troopers te voorzien van cybernetic lichaamsdelen, die ervoor zorgden dat de soldaten veranderden in efficiënte moordmachines.

Battle droids

Nadat de Clone Troopers vervangen werden door ‘echte’ soldaten, de Stormtroopers, besloot Mohc het project nieuw leven in te plaatsen. In plaats van cybernetics werden de Dark Troopers volledige machines: battle droids.

De Imperial General kreeg het uiteindelijk voor elkaar om drie generaties Dark Troopers te ontwikkelen, die je hieronder kunt bewonderen. De eerste twee skippen we even, want vooral de derde generatie is interessant voor The Mandalorian. Oftewel, Phase III.

Dark Troopers: de duistere plannen van Moff Gideon in The Mandalorian
De drie generaties (Bron: Disney / Lucasfilm)

Expanded Universe

Alles wat we hierboven noemen is onderdeel van de Expanded Universe. Oftewel, oude Star Wars-boeken, comics en games die niet langer canon zijn. Officieel is het dus allemaal niet gebeurd, maar dat neemt niet weg dat The Mandalorian regelmatig uit dat oude materiaal put.

Dat geldt ook voor de Dark Troopers, de moordmachines die we aan het einde van de vorige aflevering zagen. Die komen dus rechtstreeks uit de game Dark Forces.

In die game wist de Jedi uiteindelijk een einde te maken aan de plannen, waardoor er maar een paar exemplaren van de Phase III-Dark Troopers zijn geproduceerd. Waaronder eentje die door Mohc gedragen werd in zijn uiteindelijke confrontatie met de Jedi. Ja, dat lees je goed: de Dark Troopers konden zowel als autonome droids als exosuits gebruikt worden, een pak dat je kunt dragen.

Opnieuw canon

De grote vraag is dan ook: welke versie van de Dark Troopers gaan we te zien krijgen in The Mandalorian? Zijn het simpelweg geavanceerde outfits die de Stormtroopers van Moff Gideon kunnen dragen? Of zijn het echt battle droids die het Mando en zijn bondgenoten flink moeilijk kunnen gaan maken?

Dark Troopers zijn overigens al een tijdje weer canon, dankzij de matige mobiele game Star Wars Commander. Thrawn gebruikt tevens soortgelijke droids in de animatieserie Star Wars Rebels.

Dark Troopers: de duistere plannen van Moff Gideon in The Mandalorian
Star Wars Rebels (Bron: Disney / Lucasfilm)

De Force

Voor meer hints moeten we terug naar het Expanded Universe, naar de PC-game Star Wars: Rebellion. Daarin wordt de nieuwste generatie Dark Troopers niet beschreven als simpelweg geavanceerde droids, maar als Force-wielders die de Dark Troopers-uitrusting dragen.

In The Mandalorian hebben we gezien dat Doctor Pershing, die het logo draagt van het kloon-programma uit de prequels, experimenteert met het overdragen van Force-krachten naar proefkonijnen. Hij had het over de “M-Count” van Baby Yoda. Een term die verwijst naar midichlorians, de microscopische wezens die ervoor zorgen dat iemand de Force kan gebruiken, en waarmee we kennis maakten in de prequel-films.

Dark Troopers: de duistere plannen van Moff Gideon in The Mandalorian
Anakin maakt kennis met de midichlorians (Bron: Disney / Lucasfilm)

Kloon

We zagen zelfs al een kloon in een soort tube, een proefkonijn, in The Mandalorian. Dat kan simpelweg de eerste stap zijn in het proces dat uiteindelijk tot Snoke en de terugkeer van Palpatine leidt in de sequel-trilogie, een mooie manier om de originele trilogie en de meest recente filmtrilogie aan elkaar te linken.

Dark Troopers: de duistere plannen van Moff Gideon in The Mandalorian
De kloon die we in The Mandalorian zagen (Bron: Disney / Lucasfilm)

Maar het kan ook onderdeel zijn van het mysterieuze plan van Moff Gideon: Baby Yoda gebruiken om zijn proefkonijnen om te toveren tot Force-sensitive moordmachines die voorzien kunnen worden van Dark Troopers. De ultieme soldaten: het beste van de Stormtroopers gecombineerd met krachten van de Jedi. De puzzelstukjes liggen al op tafel.

Plottwists en Darth Vader

Het is duidelijk dat The Mandalorian die kant opgaat. Tot in hoeverre de plannen uit de oude games en boeken worden overgenomen of dat Jon Favreau en Dave Filoni ons toch nog gaan verrassen met een plottwist, gaan we hopelijk de komende weken ontdekken. Een ding is duidelijk: Mando en de Jedi zullen er alles aan moeten doen om dit plan van de Empire te stoppen.

Ook opmerkelijk: Moff Gideon draagt een uitrusting die doet denken aan die van Darth Vader. Sommige fans speculeren dat hij Darth Vader als zijn grote voorbeeld ziet en dat hij uiteindelijk zijn Force-experimenten wil gebruiken om zichzelf de krachten van de Sith en de Jedi te geven, krachten die hij als ‘simpele sterveling’ benijdt.

The Mandalorian seizoen 2 Disney+
Moff Gideon’s outfit (Bron: Lucasfilm / Disney)

Wookieepedia

Reageer op artikel:
The Mandalorian: Star Wars-geschiedenis onthult lot Baby Yoda
Sluiten