Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

The Mandalorian: weten we al welke Jedi Master Baby Yoda gaat trainen?

⚠️Je bent bij deze gewaarschuwd: dit artikel bevat spoilers voor The Mandalorian Chapter 14: The Tragedy. Ben je nog niet bij met de Star Wars-serie? Scheer je dan weg en bewonder bijvoorbeeld deze prachtige Nerf-replica van Mando’s wapen.

In Chapter 13: The Jedi van The Mandalorian gaf Ahsoka Tano aan dat ze Baby Yoda niet wil trainen. AKA The Child, AKA Grogu. Zijn kracht en emotioneel trauma zijn een te risicovolle combinatie. Ahsoka heeft immers zelf haar haar master daardoor aan de Dark Side verloren. Dan hebben we het natuurlijk over Anakin’s transformatie tot Darth Vader.

Grogu zoekt een Jedi

Voor Din Djarin en Grogu betekent dat maar één ding: op naar de volgende planeet. In Chapter 14: The Tragedy arriveren ze op Tython, om daar een andere Jedi te zoeken die de kleine groene alien kan gaan trainen.

Helaas gooide Moff Gideon roet in het eten en is op het moment van schrijven niet duidelijk of het Grogu gelukt is om contact te leggen. Sterker nog, de 50-jarige baby is ontvoerd door Gideon’s restant van de Empire. Je raadt het al: het kan bijna niet anders dan dat een Jedi inderdaad de oproep van Grogu heeft ontvangen en dat diegene net op het laatste moment Baby Yoda weet te redden.

Dat gaan we pas (hopelijk) komende vrijdag ontdekken, als Din Djarin en Boba Fett Moff Gideon achterna gaan in Chapter 15. Toch zijn er al hints waardoor fans vrij zeker denken te weten welke Jedi Jon Favreau en Dave Filoni, de makers van The Mandalorian, achter Baby Yoda aan gaan sturen: Mace Windu.

Comeback voor Mace Windu?

Mace Windu, gespeeld door Samuel L. Jackson, speelde een grote rol in de prequels. Maar wacht eens even, Windu legde toch het loodje nadat Darth Sidious hem uit een raam gooide? Dat klopt, maar je hebt de Jedi nooit zien sterven. Palpatine, Luke Skywalker, Boba Fett: een val is lang niet altijd dodelijk in de wondere wereld van Star Wars.

Sterker nog, Samuel J. Jackson heeft tijdens interviews al een keer gezegd dat hij gelooft dat Mac Windu nog leeft. Star Wars-bedenker George Lucas heeft zelfs toegegeven dat de Jedi Master nog zou kunnen leven. Ergens zou het jammer zijn, want het doet vrijwel alle emotionele scènes teniet als iedereen op magische wijze uit de dood opstaat. Hetzelfde geldt voor de groeiende lijst aan Jedi die de Order 66 hebben overleefd: hoe meer er opduiken, hoe minder impactvol Luke’s prestaties in de originele filmtrilogie zijn.

Maar goed, terug naar Windu. Hij kan dus nog leven tijdens de gebeurtenissen uit The Mandalorian. Dat is goed nieuws, want juist Mace Windu zou op meerdere manieren dé geschikte leraar voor Grogu zijn.

Disney’s marketingmachine

Ten eerste heeft Samuel L. Jackson al meermaals aangegeven dat hij graag terug zou keren in de Star Wars-franchise. Dat is al mooi meegenomen. Tevens werkt hij al geregeld samen met Disney en krijgt hij zelfs zijn eigen Disney+ serie met Nick Fury. Voor Disney zou het een mooie manier kunnen zijn om meer fans naar de streamingdienst te lokken. Meer abonnees binnenhalen is nog steeds zeer belangrijk voor het bedrijf. Weinig acteurs die je van Star Wars kent zouden zo’n krachtig wapenfeit op marketinggebied zijn.

De trailers die we hebben van het huidige seizoen van The Mandalorian besloegen alleen de eerste afleveringen. Alles wat in de komende afleveringen gaat gebeuren is nog compleet geheim. We hebben geen beelden uit teasers, trailers of ander promotiemateriaal. Alles kan dus nog.

Vriend van Yoda

Qua verhaal is Mace Windu ook een geschikte kandidaat om Grogu te helpen. De Jedi Master werd in de boeken en films neergezet als een goede vriend van Yoda, en een van de weinige kenners van Baby Yoda’s ras en krachten. Sterker nog, het zou zomaar zo kunnen zijn dat Windu Grogu al heeft ontmoet. Ahsoka zei immers dat de kleine alien al door vele masters is getraind toen de Jedi Order nog bestond.

Op die manier zou juist Windu het vertrouwen van Grogu kunnen winnen, waar Ahsoka dat niet kon. Daar blijft het niet bij. Mace Windu kan namelijk tevens als geen ander omgaan met het emotionele trauma van Baby Yoda.

Yoda en Mace Windu Star Wars The Mandalorian
Mace Windu met Yoda (Bron: Lucasfilm)

Form VII: Vaapad

Windu is een van de weinige beheersers van Form VII, ook bekend als Juyo, een vechttechniek waarvan hij zijn eigen variant heeft ontwikkeld, genaamd Vaapad. Dat is een van de meest gewelddadige vormen van lightsaber-gevechten. De basis ervan? De woede en boosheid van de Dark Side gebruiken om met ongekende kracht te vechten, zonder geheel jezelf eraan te verliezen.

Dat klinkt exact als de manier waarop de gecompliceerde geschiedenis van Grogu juist als een voordeel gebruikt kan worden. Als een manier waarop Baby Yoda getraind kan worden als Jedi, zonder dat de 50-jarige baby net zoals Anakin opgeslokt wordt door de Dark Side.

Windu is daarmee de geschikte persoon om een stijl te vinden die bij Grogu past.

Antwoorden en geduld

Het slechte nieuws? De kans is relatief klein dat Jon Favreau en Disney met nog maar twee afleveringen te gaan nog zo’n grote acteur tevoorschijn toveren, of het moet als een soort cliffhanger richting seizoen drie zijn. Vergeet niet het interview waarin Giancarlo Esposito, de acteur achter Moff Gideon, aangaf dat fans voorlopig nog niet op antwoorden hoeven te rekenen.

Je ziet het al aan de vele zij-avontuurtjes van Din Djarin en Grogu: de showrunners hebben geen haast. En dat is maar goed ook. Juist het lage tempo en de kleinere avonturen geven The Mandalorian de charme die de recente Star Wars-films missen.

Toch Luke Skywalker?

Voor nu kunnen we enkel afwachten waarmee de makers op de proppen komen. Ja, Mace Windu zou terug kunnen keren en zou tevens de perfecte match zijn met Baby Yoda, maar het is en blijft Star Wars, een universum met oneindige mogelijkheden. We laten ons verrassen!

Ondertussen stelt een handige fan zich voor hoe het eruit zou zien als Luke Skywalker opeens Baby Yoda komt redden:

🤩Check: The Mandalorian: Boba Fett en Ahsoka Tano delen uniek Star Wars-record

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WookieepediaScreenRantCBR

Reageer op artikel:
The Mandalorian: weten we al welke Jedi Master Baby Yoda gaat trainen?
Sluiten