Geproefd: The Macallan verblijdt ons met twee versies van de Double Cask

Als je een whiskyliefhebber bent zul je ongetwijfeld bekend zijn met The Macallan. Ze behoren tot de bekendste en beste distilleerderijen van Schotland. Hun single malt whisky’s wonnen al vele prijzen en daar gaan er wat ons betreft nog een paar bijkomen. The Macallan voegt namelijk twee nieuwe versie toe aan het vaste Double Cask portfolio: de 15 year old en de 18 year old. Wij hebben ze alvast geprobeerd.

In 2016 verscheen de Double Cask serie van The Macallan voor het eerst. Een whisky die trouw blijft aan de klassieke stijl van The Macallan, maar zich ook openstelt voor invloeden van eikenhout. De Double Cask is namelijk een perfect gebalanceerde single malt whisky die twee soorten eikenhout samenbrengt.

Bijzondere vaten

Het verhaal achter deze twee soorten eikenhout is bijna net zo interessant als de whisky zelf. Allereerste gaat The Macallan naar Amerika. De weelderige bossen van Ohio, Missouri en Kentucky om precies te zijn. Daar wordt het beste eikenhout verzameld en naar Europa gestuurd, maar nog niet naar Schotland.

The Macallan Double Cask 12 15 18 Year Old whisky
Deze vaten maken de Double Cask uniek. (Afbeelding: Steve McCurry voor The Macallan)

Het hout gaat eerst naar Spanje waar het samenkomt met eikenhout uit de uitgestrekte groene bossen van Noord-Spanje en de Franse Pyreneeën. Met de hand worden er vaten van gemaakt en gevuld met sherry. Twee jaar lang blijven ze liggen zodat de smaak het eikenhout kan beïnvloeden. Pas daarna worden ze geleegd en gaan ze naar de prachtige destilleerderij in Speyside, Schotland. De thuishaven van The Macallan.

Drie bijzondere Whisky’s

Daar worden ze gevuld met het ‘New Make Spirit’ en moet de tijd haar werk doen. Na 12 jaar weet je waar al die moeite goed voor geweest is. Zo proef je de delicate vanille tonen van het sherry-seasoned Amerikaanse eiken, maar ook de subtiele kruidige invloeden van Europese eiken. Het resultaat is een schitterende whisky met een zoetere warme smaak en vol karakter.

The Macallan Double Cask 12 15 18 Year Old whisky
De vaten in Jerez. (Afbeelding: Steve McCurry voor The Macallan)

Maar wat als je deze prachtige single malt whisky nog wat langer de tijd geeft? Daar kun je nu achter komen, want The Macallan is erin geslaagd om hun geduld nog langer te bewaren. Het resultaat zijn twee nieuwe whisky’s: de Double Cask 15 year old en de 18 year old. Wij kregen alvast de kans om deze te proberen en ontdekten dat het soms beter is om wat langer te moeten wachten.

The Macallan 15 en 18 Year Old geproefd

Nadat we ons geheugen hadden opgefrist met de welbekende The Macallan Double Cask 12 Year Old gingen we drie jaar verder in de tijd. De dop ging van de 15 Year old en de geur van gedroogd fruit, toffee, eiken en vanille kwam ons tegemoet. Bij het nemen van de eerste slok proeven we citrus en honing, maar ook subtiel specerijen. Een heerlijke whisky met een zoeter, warmer smaakprofiel. Genieten, maar toch worden we afgeleid door de nog donkerdere whisky in onze ooghoek.

The Macallan Double Cask 12 15 18 Year Old whisky
12, 15 en 18 Year Old (Afbeelding: Steve McCurry voor The Macallan)

Dit is The Macallan die minimaal achttien jaar lang in uitsluitend in Europese en Amerikaanse ex sherry-seasoned vaten heeft gerijpt. En niet alleen de kleur is anders, maar vooral de smaak. Bij deze complexe single malt komen de aroma’s van rozijnen en gedroogd fruit nog meer naar voren. Vervolgens proef je gember en sinaasappel. Smaken die lang blijven hangen en zorgen voor een zijdezacht mondgevoel.

Zelf genieten van The Macallan Double Cask whisky?

Als je kunt genieten van The Macallan Double Cask 12 Year Old, dan is het zeker de moeite waard om ook deze twee nieuwe toevoegingen een kans te geven. Maar ook als je nog geen kennis hebt gemaakt met de Double Cask, dan is dit het ideale moment. Je vindt deze twee nieuwe single malt whisky’s in geselecteerde bars en bij de betere slijterijen voor een adviesverkoopprijs van €119,- (15 years) en €295,- (18 years).

Reageer op artikel:
Geproefd: The Macallan verblijdt ons met twee versies van de Double Cask
Sluiten