Noah Korevaar
Noah Korevaar Netflix 2 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Scorsese heeft boodschap voor iedereen die The Irishman nog moet zien

Martin Scorsese en Netflix zijn niet een voor de hand liggende match. De iconische regisseur kun je gerust traditioneel noemen, iets wat recentelijk onderstreept werd toen hij fors kritiek leverde op Marvel-films.

Martin Scorsese en The Irishman

Gedeeltelijk is het dan ook pure noodzaak dat The Irishman op de streamingdienst is verschenen. Het project is al jaren in ontwikkeling, maar geen enkele studio durfde het aan. In een recente roundtable van The Hollywood Reporter werd studiobazen gevraagd of ze balen dat Netflix The Irishman te pakken heeft gekregen. Het opvallende antwoord is dat ze beweerden dat ze er juist blij mee zijn, omdat de film anders nooit gemaakt had kunnen worden.

Het filmlandschap en de manier waarop zaken worden gedaan is dus op rap tempo aan het veranderen, maar dat betekent niet dat Scorsese in elk aspect daarin meegaat. The Irishman is nu op Netflix te streamen, waar je maar wilt. Toch heeft de regisseur daar een sterke mening over.

Technisch gezien zou je de epische gangsterfilm zelfs in de metro of trein op je smartphone kunnen kijken. Daar is Scorsese echter geen fan van, zo blijkt uit een recent interview:

“Ik stel voor – als je een van mijn films wilt kijken, of films in het algemeen – alsjeblieft, kijk er alsjeblieft niet naar op een telefoon. Een iPad, een grote iPad? Misschien,’ aldus Scorsese tegenover criticus Peter Travers in zijn YouTube-show Popcorn With Peter Travers.

martin scorsese, marvel, films, pretpark, cinema, kunstvorm
Martin Scorsese

Te lang?

De regisseur is zich er zeker bewust van hoe lang The Irishman duurt, maar gelooft er tegelijkertijd heilig in dat de film de aandacht van kijkers vast zal kunnen houden:

“Het was een interessante verhaalstructuur en elke keer werd ik er weer ingetrokken. Op een bepaalde manier denk ik dat ik het bewust zo heb gemaakt dat alle opties gedekt worden, in de zin van hoe of waar je de film zou kunnen kijken. Idealiter zou ik graag willen dat je naar een bioscoop gaat, het van begin tot eind op een groot scherm bekijkt. En ik weet het, de film is lang – je moet opstaan, je moet naar het toilet gaan, dat soort dingen, ik snap het – maar ook thuis, denk ik dat je er een avond van kunt maken, of een middag, waarbij je de telefoon niet beantwoordt of niet te veel opstaat, het werkt. ”

Of de regisseur ooit films specifiek voor smartphones zal maken? Het antwoord is duidelijk: “Ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen. Ik zou willen dat ik het kon, maar ik weet echt niet hoe. Nee, ik snap het niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scorsese heeft boodschap voor iedereen die The Irishman nog moet zien
Sluiten