Redactie
Redactie Films & Series 30 mrt 2017

Netflix, Scorsese, Pacino & De Niro geven Hollywood de middelvinger met The Irishman

Martin Scorsese: een Hollywood-legende, maar in Hollywood ben je soms maar net zo groot of klein als je laatste succes of flop. Nadat Scorsese’s laatste film flopte vonden hij en Netflix elkaar voor The Irishman. Samen bereiden zij een knock-out voor de traditionele filmindustrie voort.

In dit artikel over The Irishman

  • Hoe Martin Scorsese zijn deal verloor
  • Hij hij nu zijn sterrenproject onderbrengt bij Netflix
  • Leestijd: ongeveer 3 minuten

Je hebt ongetwijfeld al gehoord over The Irishman, het nieuwste filmproject van Martin Scorsese. Deze titel is een verfilming van een zeer succesvol boek en kent een absolute sterrencast. Houd die gedachte even vast.

Zeldzame flop

Scorsese’s laatste films waren een groot succes: Shutter Island leverde wereldwijd $294 miljoen op, Hugo scoorde $185 miljoen en The Wolf of Wall Street bracht niet minder dan $392 miljoen in het laatje. Maar toen kwam Silence. Deze film kostte $40 miljoen om te maken en bracht slechts $7 miljoen op. Scorsese had al een deal met Paramount Pictures voor The Irishman, maar de filmstudio trok zich terug. Het vertrouwen in de fameuze filmmaker leek beschadigd door zijn zeldzame flop.

Netflix slaat toe

Netflix zat op het vinkentouw en sloeg direct toe. De streamingdienst durfde het wél aan om in The Irishman te investeren, een film waarvoor zo’n $100 miljoen benodigd is. Het resultaat is dat deze film exclusief op Netflix te zien zal zijn. Dus níét in bioscopen, tenzij Netflix en Scorsese anders besluiten. Als een film niet in een minimaal aantal bioscopen draait, kan-ie ook niet in aanmerking komen voor enkele belangrijke prijzen, waaronder de Oscars.

Exclusiviteit voor The Irishman

Het resultaat van dit partnerschap is dat Netflix straks keihard kan gaan knallen met een gegarandeerde hit. Die uitspraak durven wij wel aan. Waarom? Een verfilming van een wereldwijd bekroond boek met in de hoofdrollen Al Pacino als gangsterbaas Jimmy Hoffa, Robert De Niro als hitman en verder Joe Pesci en Harvey Keitel. Een kwartet waar je u tegen zegt. Volgend jaar dus niet te zien in de bios (of hooguit slechts beperkt), maar wel op Netflix. Scorsese en Netflix zullen zich de ballen uit de broek lachen wanneer straks miljoenen abonnees de film gaan streamen. Als dit een succes wordt, is de traditionele filmindustrie gewaarschuwd: wie zegt dat de bioscoop nog de meest lucratieve optie is?

Reageer op artikel:
Netflix, Scorsese, Pacino & De Niro geven Hollywood de middelvinger met The Irishman
Sluiten