Oordeel zelf: fan verbetert Netflix-film The Irishman met behulp van deepfakes
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2FThe-Irishman-netflix-trailer-datum-poster.jpg)
Deepfake-technologie is al lang niet meer iets dat je enkel in wetenschappelijke papers tegenkomt. Er zijn steeds meer apps waarmee je het gezicht van een ander kunt manipuleren, en ze van alles kunt laten zeggen wat je wilt. Denk bijvoorbeeld aan Tom Cruise in Iron Man plakken, waardoor Tony Stark opeens gespeeld wordt door de Scientologist in plaats van Robert Downey Jr.
De mogelijkheden zijn vooral angstaanjagend als je naar de toekomst kijkt. Ondertussen kun je presidenten van alles laten zeggen, zonder dat de doorsnee Facebook-gebruiker waarschijnlijk door heeft dat het om gemanipuleerde beelden gaat.
Deepfakes veroveren YouTube
Kort door de bocht uitgelegd: slimme algoritmes worden getraind op uren aan beelden van die persoon, en weten vervolgens exact hoe ze realistisch die persoon na kunnen doen. Naast de potentieel Black Mirror-achtige gevolgen worden deepfakes op dit moment vaak vooral op een onschuldige manier gebruikt.
Steeds meer Youtubers gaan ermee aan de slag. Een van de bekendste voorbeelden is de YouTuber Shamook. Hij gebruikt vaak deepfake-technologie om acteurs in films te plakken. Hoe zou het eruit zien als Will Smith toch ja had gezegd op het aanbod om Neo te spelen in The Matrix? Shamook verving het gezicht van Keanu Reeves door dat van Smith, en bingo, een realistisch ogend resultaat ging viraal.
Netflix Original: The Irishman
Onlangs tackelde hij een controversiële film: The Irishman, een Netflix Original film van Martin Scorsese. Het gangster-epos scoorde een indrukwekkende score van 96 procent op Rotten Tomatoes. Het acteerwerk van de sterrencast vol oude rotten was ronduit indrukwekkend. Wat de film dan zo controversieel maakt? De CGI.
Robert De Niro en Co. spelen namelijk in een verhaal dat meer dan een halve eeuw beslaat. Zonder dat er jongere of oudere acteurs worden ingeschakeld. Scorsese koos voor geavanceerde de-aging technologie. Zonder dat de kijker het doorheeft wordt met behulp van special effects het gezicht van de acteurs jonger of ouder gemaakt.
De-aging
Klein probleem: het resultaat pakte lang niet altijd te best uit. Vooral bij tijdsprongen had je als kijker toch het gevoel dat je naar een videogame aan het kijken was. Shamook besloot een aantal scènes erbij te pakken en zijn eigen opgedane deepfake-ervaring in te zetten. Dat leidde opvallend genoeg tot erbeterde special effects, meer detail en vooral een overtuigender resultaat.
In de onderstaande video laat hij niet alleen zijn eigen beelden zien, maar zet hij ook de scènes naast elkaar. Zo kun je zelf het verschil zien. Let vooral op de ogen van De Niro, die een stuk levendiger over lijken te komen.
Hoe dan?
Maar hoe kan het dat een YouTuber achter zijn laptop het resultaat van miljoenen aan budget van een grote studio weet te overtreffen? Dat zit ‘m vooral in de keuze die hij heeft gemaakt: Shamook pakte een film met een jonge De Niro, en verwerkte dat gezicht in The Irishman. Netflix en Scorsese wilden niet een jonge De Niro, maar een jonge Ed Sheeran, zijn personage in de film.
Een jonge Ed Sheeran bestaat niet, een jonge De Niro wel. Voor de YouTuber was het een kwestie van de jonge acteur naadloos in de filmbeelden verwerken. Nog steeds een prestatie van formaat, maar een hele andere klus dan het kunstmatig verjongen van een persoon. In die zin is een deepfake iets anders dan de-aging. Ook kon hij voortbouwen op het werk van ILM waar je niet direct aan denkt: het realiseren van een CGI-nek, het aanpassen van haar, en andere details die naast het gezicht zelf belangrijk zijn.
Ook leuk: Marvel’s Avengers spelen in Wizard of Oz dankzij briljante deepfake