The Irishman: Scorsese’s Netflix film nog duurder dan verwacht

De meningen over Martin Scorsese’s The Irishman zijn verdeeld. De een noemt de Netflix Original zijn beste werk ooit, de ander kwam niet eens door de eerste helft heen.

Voor de streamingdienst zelf was het vooral een prestige project. Dat Netflix de meest ambitieuze film tot nu toe, van een van de grootste regisseurs ooit, weet binnen te harken laat zien hoe het filmlandschap veranderd is.

The Irishman

Daarvoor heeft Netflix ook diep in de buidel moeten tasten. Rond de lancering van The Irishman zag je veel artikelen voorbij komen over het astronomische budget dat Martin Scorsese nodig had voor zijn project.

Meestal had men het over een budget van rond de 175 miljoen dollar. Daarmee was het al een prijzige film, maar het gereputeerde Hollywood magazine The Hollywood Reporter meldt nu dat het daadwerkelijke prijskaartje een stuk hoger lag.

De portemonnee van Netflix

Volgens THR kostte The Irishman namelijk maar liefst 225 miljoen dollar om te produceren. Scorsese had dat geld onder andere nodig om Joe Pesci uit zijn pensioen te trekken en vooral voor de special effects.

The Irishman lijkt in veel opzichten op de vorige films van Scorsese, met één groot verschil. De Netflix film volgt dezelfde personages over een lange tijdsperiode. Van de Tweede Wereldoorlog tot het heden, zonder van acteurs te wisselen. Oftewel, make-up en digitale effecten waren nodig in vrijwel elk shot.

Daar gaan we weer

Het is niet bekend of de 225 miljoen dollar ook de marketingkosten bevat, maar hoe dan ook heeft Netflix een hoop geld uit moeten geven. De streamingdienst had namelijk initieel rond de 125 miljoen dollar gereserveerd voor The Irishman.

Blijkbaar is Scorsese’s werk dergelijke prijskaartjes waard. Zijn nieuwe film, Killers of the Flower Moon, heeft namelijk evenals een budget waar je U tegen zegt. De geschiedenis herhaalt zichzelf: Paramount maakte zich zorgen om het torenhoge budget, en is langs de deuren gegaan voor een soortgelijke Netflix-deal. Dit keer hapte echter niet Netflix toe, maar Apple

THR

Reageer op artikel:
The Irishman: Scorsese’s Netflix film nog duurder dan verwacht
Sluiten