Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Fan van Parasite? Check dan ook dit bloedstollende meesterwerk

Toen we Parasite aanraadden in oktober vorig jaar, zagen we niet aankomen dat de film internationaal op explosieve wijze aan zou slaan. Laat staan dat Bong Joon-ho er de Oscar voor Best Picture mee zou winnen.

Parasite verovert de wereld

Een aangename verrassing, want dat betekent dat wereldwijd miljoenen filmfans kennis kunnen gaan maken met de magische wereld van Zuid-Koreaanse cinema.

Dan hebben we het niet eens over obscure arthouse films, maar over keiharde thrillers die een breed publiek aanspreken. Vaak net iets scherper, inventiever en bovenal bruter dan wat Hollywood op het witte doek tovert.

The Handmaiden

Onlangs publiceerden we al een lijst met Zuid-Koreaanse films die je moet checken als je Parasite tof vond.

Vandaag zoomen we op The Handmaiden in, een film die in zijn donkere humor en thriller-elementen op Parasite lijkt, en daarmee een mooie volgende optie is als je door Bong Joon-ho’s meesterwerk voor het eerst kennis hebt gemaakt met Zuid-Koreaanse films.

The Handmaiden stamt uit 2017 en is geregisseerd door de geliefde regisseur Park Chan-Wook, de man achter het minstens net zo fantastische Oldboy. Oftewel, iemand die weet hoe je gitzwarte films vol twists  en gedurfde humor af moet leveren.

The Handmaiden Parasite
Bron: Amazon Studios

Briljante oplichter met meesterplan

De film gaat over een oplichter die zichzelf ‘Count Fujiwara’ noemt. Samen met een arme zakkenroller besluit hij een rijke man en zijn nichtje Lady Hideko te beroven middels een briljante scam.

Zijn plan? De zakkenroller aan de slag krijgen als het dienstmeisje van Hideko, zelf trouwen met haar, haar erfenis wegsluizen, en haar vervolgens in een inrichting laten belanden zodat niemand erachter komt.

Achtbaan van jewelste

Het resultaat is een achtbaan van jewelste, een film die moeilijk in een hokje te stoppen is. Het verhaal is grimmig, donker maar toch ook bij vlagen komisch. Horror, erotiek, intriges: Park Chan-Wook is een meesterverteller.

Daarmee ben je meteen gewaarschuwd: The Handmaiden is niet een film die je eventjes met je moeder kijkt. Zuid-Koreaanse regisseurs staan er bekend om dat ze niet netjes de zoetsappige regeltjes van Hollywood volgen. Dat maakt hun films verfrissend onvoorspelbaar en uniek, maar daarmee ook niet altijd even geschikt voor een familie-avondje.

Unieke ervaring met topscore

Dat is ook precies de reden dat we verder niet gaan spoilen wat er verder in The Handmaiden gebeurt. Net zoals in Parasite bestaat het verhaal uit drie delen die telkens weer met je verwachtingen spelen. Een compleet unieke verhaallijn die je vooral zelf moet gaan ervaren.

Hopelijk zorgt het succes van Parasite ervoor dat meer mensen de stap zetten om de wereld van Zuid-Koreaanse topfilms te verkennen, en daarmee onvermijdelijk bij The Handmaiden uitkomen. Met een Rotten Tomatoes score van 95% zal de film je niet teleurstellen.

Je kunt The Handmaiden in Nederland checken op CineMember.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Fan van Parasite? Check dan ook dit bloedstollende meesterwerk
Sluiten