The Devil Next Door: Netflix docuserie onthult dubbelleven van nazi beul

True crime is een van de meest geliefde genres op Netflix, en sinds vandaag is de streamingdienst weer een topper rijker. The Devil Next door is een documentaireserie van vijf afleveringen over een man uit Ohio die minder onschuldig is dan hij eruit ziet. We hebben het hier namelijk niet over een cliché moordmysterie.

The Devil Next door

Ook niet over een seriemoordenaar. John Demjanjuk staat bij zijn familie en vrienden bekend als een gepensioneerde automonteur, een vrij onbeduidende Amerikaan. Wat niemand in zijn omgeving echter weet, is dat hij waarschijnlijk een bloederig verleden verbergt.

Demjanjuk wordt er namelijk van beschuldigd dat hij ‘Ivan the Terrible’ is. Een Oekraïense SS bewaker die in concentratiekamp Treblinka werkte tijdens de Holocaust. De destijds twintiger was verantwoordelijk voor twee motoren die de gaskamers aandreven. Hij stond bekend als een beul die zijn slachtoffers tot het einde martelde. Het resultaat? 28.060 vergaste Joden.

CHRISTOF STACHE / AFP
CHRISTOF STACHE / AFP

Hij sneed hun oren eraf, sloeg ze met een zweep en stak ze met een zwaard voor ze de gaskamers in geduwd werden. Althans, dat is wat men vermoed. The Devil Next door gaat over Demjanjuk’s rechtszaak in Israël, waar eigenlijk maar een vraag telt: is hij de bewaker die voor tienduizenden doden verantwoordelijk was, of wordt hier een onschuldige automonteur onterecht van iets ondenkbaar verschrikkelijks beschuldigd?

De Amerikaan leefde 59 jaar lang undercover. De “rechtszaak van de eeuw” leidt al snel tot de ontdekking van meer duistere geheimen, maar mondt bovenal uit in een race tegen de klok voor zowel de verdachte als zijn vermeende slachtoffers.

Nu op Netflix

Verder gaan we niks verklappen, want The Devil Next door is een fascinerende achtbaanrit die je blanco moet gaan ervaren. Daniel Sivan (The Oslo Diaries) en Yossi Bloch (Poisoned) hebben een unieke documentaireserie afgeleverd die zich op vrijwel elk vlak weet te onderscheiden van zijn vaak vrij cliché genregenoten.

The Devil Next Door | Main Trailer | Netflix

A Cleveland grandfather is brought to trial in Israel, accused of being the infamous Nazi death camp guard known as Ivan the Terrible. Watch The Devil Next Door, Only On Netflix: https://www.netflix.com/title/80201488 SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7 About Netflix: Netflix is the world’s leading internet entertainment service with 158 million paid memberships in over 190 countries enjoying TV series, documentaries and feature films across a wide variety of genres and languages.

Reageer op artikel:
The Devil Next Door: Netflix docuserie onthult dubbelleven van nazi beul
Sluiten