Noah Korevaar
Noah Korevaar Streaming 3 feb 2020

Netflix heeft ‘goed en slecht’ nieuws voor fans van The Crown

Netflix heeft met The Crown een compleet uniek project in handen. De ambitieuze (en daarmee peperdure) serie gaat over het Britse koningshuis door decennia heen. Daardoor wordt er ook geregeld van acteurs gewisseld.

The Crown op Netflix

Zo zien we bijvoorbeeld koningin Elizabeth opgroeien van klein meisje tot een vorstin op leeftijd. Het derde seizoen van de Netflix Original verscheen afgelopen november op de streamingdienst. De afleveringen speelden zich af tussen 1964 en 1977. Ter vergelijking: het eerste seizoen speelde zich grotendeels vlak na en voor de Tweede Wereldoorlog af.

Het vierde seizoen gaat een tijdssprong maken, en pakt onder andere de bruiloft van prinses Diana en prins Charles mee. Het vijfde seizoen gaat van start in 2001, en eindigt dus dicht op het heden.

Plottwist

Eindigt ja. Waar Netflix aanvankelijk het plan had om zes seizoenen van The Crown te maken, is nu bekendgemaakt dat men na vijf seizoenen gaat stoppen. Dat meldt The Hollywood Reporter. Volgens Peter Morgan, de bedenker van de serie, is dat geen noodgreep.

Nadat The Crown vorig jaar niet eens in de top 10 best bekeken series in Engeland stond, begon men zich af te vragen of de serie nog wel aanslaat. Met de torenhoge budgetten van The Crown heeft Netflix logischerwijs ook hoge verwachtingen van de resulterende kijkcijfers.

Geen slecht nieuws

Hoe goed de serie het echt doet, blijft giswerk. De reden dat er geen zesde seizoen komt is volgens Peter Morgan simpelweg dat er slechts vijf seizoenen nodig zijn: “Nu we bezig zijn met het verhaal voor seizoen vijf is mij duidelijk geworden dat dit het perfecte moment is om te stoppen”, aldus Morgan. „Ik ben dankbaar dat Netflix en Sony me steunen in deze beslissing.”

Nieuwe actrice

Daarnaast had hij nog meer nieuws te melden, namelijk wie in het laatste seizoen koningin Elizabeth gaat spelen. In de eerste twee seizoenen kreeg Claire Foy de eer, om vervolgens opgevolgd te worden door Olivia Colman. De bekende Britse actrice Imelda Staunton neemt het stokje over voor het afsluitende seizoen.

Imelda Staunton Harry Potter
Imelda Staunton in Harry Potter (Bron: Warner Bros.)

Je kunt haar onder andere kennen uit Downton Abbey en natuurlijk een van de meest gehate personages uit Harry Potter: de machtswellustige lerares Dorothea Omber (Engels: Dolores Jane Umbridge). Er zijn nog geen releasedata bekendgemaakt voor de volgende seizoenen van The Crown.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

THR

Reageer op artikel:
Netflix heeft ‘goed en slecht’ nieuws voor fans van The Crown
Sluiten