Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

The (Any)Thing: Bioscoop van de toekomst komt naar Nederland

Thomas van de Weerd, tevens bekend van Pathé Thuis, komt met een middenweg tussen streamingdiensten en de reguliere bioscoop: The (Any)Thing, een minibioscoop.

Terwijl de bioscopen nog steeds gesloten zijn, heeft Netflix ambitieuze plannen onthuld om in 2021 elke week een nieuwe film uit te brengen. Oftewel, je hoeft niet van de bank te komen om een gloednieuwe blockbuster te checken.

Pathé Thuis blijft scoren

Ook op Nederlandse bodem zijn er winnaars. Dan hebben we het vooral over Pathé Thuis. Ondanks het feit dat de streamingdienst afgelopen jaar regelmatig gratis topfilms aan heeft geboden, steeg de omzet van het bedrijf met maar liefst 65 procent in 2020. Niet slecht. Overigens is die groei geen uitzondering. Emerce schrijft dat Pathé Thuis al jaar op jaar steeds weer veertig tot vijftig procent groei weet te boeken.

Het bedrijf heeft een interessante positie in het Nederlandse landschap. Je merkt het alleen al op Netflix: steeds minder grote films van derde partijen zijn daar te streamen, nu het streaminglandschap steeds verder versplintert en daarmee fragmenteert. Iedereen begint zijn eigen all you can eat-streamingdienst, met daardoor ook een steeds beperkter aanbod.

Tijd voor innovatie

Daardoor moet je als consument opeens tig abonnementen hebben als je elke blockbuster wilt zien. Pathé Thuis is de grote winnaar in die trend. Het wordt ondertussen goedkoper om per topfilm te betalen die je wilt kijken, dan om voor vier streamingdiensten een abonnement af te tikken. Zeker als je ‘slechts’ één keer per week een film aanzet.

Op smart tv’s kan het bedrijf zeker nog wat leren van Netflix en Co. Vooral de app op Samsung-televisies loopt wat ons betreft pijnlijk achter. Niet iedereen kan Netflix of Disney zijn, maar nu is het contrast wel erg groot.

Plus: je mist toch de ervaring van naar een bioscoop gaan. Maar daar heeft Thomas van de Weerd, bekend van Pathé Thuis, een oplossing op bedacht, zo blijkt uit een interview van Emerce. Hij werkt namelijk met een team aan een nieuw concept waarmee je niet thuis hoeft te blijven voor een filmpje, maar toch veilig en zonder last van anderen een bioscoopervaring krijgt.

The (Any)Thing: minibioscoop

Dan hebben we het over een nieuw concept genaamd The (Any)Thing, een minibioscoop die dit jaar gelanceerd gaat worden. Het idee is simpel. Je kunt een kleine bioscoop afhuren voor twee personen of een kleine groep. Je kiest zelf welke film je wilt zien en hoe laat. Die vrijheid gaat zelfs verder dan dat: je kunt ook zelf het licht en de temperatuur bedienen.

De aantrekkingskracht is meteen duidelijk: het pakt de voordelen van on demand en streept een aantal nadelen van bioscoopbezoeken weg. Geen huilende baby’s of tieners die met popcorn gooien dus. Via een bijbehorende app, à la deelauto’s, boek je de minibioscoop.

The (Any)Thing minibioscoop
De verschillend versies (Bron: The (Any)Thing

Nog even toekomstmuziek

Klinkt tof, maar zoiets valt of staat uiteraard op basis van het prijskaartje.

Helaas blijft die factor nog even een vraagteken. Het is de bedoeling dat de minibioscoop The (Any)Thing dit jaar in bijvoorbeeld hotels en vliegvelden verschijnt, waar mensen veel tijd besteden of lang moeten wachten. Afhankelijk van hoe lang de huidige pandemie nog voortsleept zou het ook een interessante oplossing zijn voor bioscoopketens, of juist als een extra premium-arrangement.

Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk wanneer en waar de eerste The (Any)Thing neergezet gaat worden. De pandemie is uiteraard ook een grote factor in de onbekende timing. Voor nu blijft je eigen minibioscoop dus nog even toekomstmuziek, maar het bedrijf hoopt in 2021 van start te gaan. Laat maar komen! Hier kun je alvast de eerste foto’s bewonderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Emerce

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.