Redactie
Redactie Geld & Carrière 4 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Niet tevreden op je werk? 3 bewezen manieren voor meer werkgeluk

Veel mensen lijken eeuwig op zoek te zijn naar hun droombaan, in de hoop op meer werkgeluk. Soms zit werkgeluk ‘m echter niet in een andere baan, maar in factoren die je kunt veranderen in je huidige werk. We doken de wetenschap in en zetten manieren om meer werkgeluk te bereiken voor je op een rijtje.

Iedereen wil een baan waar hij gelukkig van wordt. Maar welke factoren dragen daar nu echt aan bij? De wetenschap geeft antwoord.

3 bewezen manieren voor meer werkgeluk

1. Keep your friends close but your colleagues closer 

In een studie van Harvard University is onderzocht welke factoren bijdragen aan een gelukkig en gezond leven. Een belangrijke bevinding uit dit onderzoek was dat vruchtbare, respectvolle relaties in extreme mate verantwoordelijk zijn voor ons geluk. In een andere studie gaf 70 procent van de deelnemers aan dat vrienden hebben op het werk de meest cruciale factor is voor een gelukkig werkleven.

Meer werkgeluk ontstaat dus makkelijker op een werkplek waarin je vriendschappelijke, respectvolle relaties aangaat met je collega’s. Dat is soms niet zo eenvoudig, maar daarom onze beste raad: keep your friends close, but your collegues closer. Je brengt namelijk vaak méér tijd met je collega’s dan met je vrienden door.

2. Bewegen maar

We kunnen er niet genoeg op hameren: veel bewegen is belangrijk. Niet alleen is langdurig stilzitten ongezond, zoals we hier) onlangs lazen, maar door beweging word je ook gelukkiger en druk je stress sneller de kop in.

Voor werkgeluk is voldoende beweging van cruciaal belang. En dat hoeft echt geen high intensity interval training te zijn, want zelfs een simpele wandeling doet al wonderen. In dit onderzoek wordt aangetoond dat wandelen bijdraagt aan meer creativiteit en positief is voor het geheugen. Onze persoonlijke tip: bestel een tafeltennistafel op je kantoor.

3. Meditatie

De positieve effecten van meditatie zijn meerdere keren wetenschappelijk bewezen. Meditatie is in feite niets meer of minder dan een ademhalingsoefening voor mentale rust en balans. Uit onderzoek is gebleken dat meditatie helpt bij het reguleren van stress en dat het je werkgeluk een boost geeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Niet tevreden op je werk? 3 bewezen manieren voor meer werkgeluk
Sluiten