Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 okt 2019

Heeft Disney Star Wars kapotgemaakt? C-3PO legt vinger op zere plek

We zijn groot fan van Star Wars. Van de comics tot de films en de games: we kunnen er bijna geen genoeg van krijgen. Met de nadruk op ‘bijna’, want Disney is sinds de overname van Lucasfilm wellicht net iets te hard van stapel gelopen.

Star Wars: Disney’s melkkoe

De eerste dertig jaar sinds de eerste film trakteerde George Lucas, de bedenker van de franchise, ons op slechts zes films. In de afgelopen vijf jaar is dat aantal bijna verdubbeld.

In principe is het universum van Star Wars oneindig, en is er dus altijd ruimte voor nieuwe verhalen. Kijk maar naar de excellente Star Wars boeken, die stuk voor stuk net zo canon zijn als de films. Dat betekent echter niet dat het grote publiek trek heeft om om de week naar de bioscoop te rijden voor een nieuwe film.

Het originele plan van Lucasfilm was om na 2012 elk jaar een film uit te brengen. Steeds een deel van de sequel trilogie, en dan weer een losstaande solofilm. Disney rook echter geld, en besloot om Solo: A Star Wars Story een half jaar na The Last Jedi uit te brengen.

Of het puur door die timing komt of niet zullen we nooit weten, maar feit is dat de cijfers ontzettend tegenvielen en Disney verdere plannen voor losse films cancelde. Een aantal van de ideeën is nog gebruikt voor aankomende Disney Plus series, zoals Obi-Wan Kenobi.

C-3PO acteur

Lucasfilm president Kathleen Kennedy heeft sindsdien toegegeven dat ze een fout hebben gemaakt met Solo, en ook Mark Hamill (Luke Skywalker) heeft meermaals op het verzadigings-risico gewezen.

Nu mengt ook Anthony Daniels zich in de discussie, de acteur die C-3PO speelt. Tijdens de BAFTA Cymru awards merkte hij op dat de studio de fans heeft “overvoed”.

Anthony Daniels Bron: AFP PHOTO DDP / CLEMENS BILAN

“Ik denk dat ze het doel voorbij schoten en overenthousiast werden”, zei Daniels. “Mensen raakten verzadigd. Star Wars schoot helemaal uit de bocht en het publiek werd overvoed. ”

Hij is in ieder geval positief over The Rise of Skywalker: “Mensen zullen erachter komen dat het de film is die ze eigenlijk wilden zien.” Geen lawine aan zijproducten, maar het verhaal waar fans op wachten.

Volgens de acteur heeft Disney zijn lesje geleerd wat focus betreft. “Ik denk dat de nieuwe film verfrissend zal zijn, en dat een hoop mensen tevreden zal stellen. Daarna zal er wellicht een pauze zijn.”

De toekomst

Het is voor de toekomst in ieder geval bemoedigend dat het besef er ook is onder de cast zelf, en binnen Lucasfilm. Disney CEO Bob Iger heeft het tempo al verlaagd, maar dat betekent niet dat de geldmachine stof staat te verzamelen.

Zowel Rian Johnson (Rogue One) als Game of Thrones show runners D.B. Weiss en David Benioff werken aan een eigen filmtrilogie. Ook weten we sinds kort dat Marvel Studios chef Kevin Feige aan een eigen Star Wars film werkt. Hopelijk heeft de Grote Muis zijn lesje dit keer geleerd…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Sunday Times

Reageer op artikel:
Heeft Disney Star Wars kapotgemaakt? C-3PO legt vinger op zere plek
Sluiten