Teufel MOTIV GO review: draagbare speaker met kamervullend geluid

Draagbare speakers zijn er in alle prijsklassen, soorten en maten. Maar noem er nou eens een die echt goed is? Of vernieuwend? Het Duitse kwaliteitsaudiomerk Teufel staat erom bekend goede speakers te bouwen en kwam vorige week met haar nieuwste loot aan de stam: de MOTIV GO. Volgens Teufel een elegante, krachtige en kamervullende speaker. Wij hebben ’em getest en vertellen je of dit klopt.

Draagbare speakers waren ooit een opwindend nieuw product, een hebbeding waarvan je wist: kwestie van tijd voordat ik er een in huis heb. Tegenwoordig heeft iedereen ze daadwerkelijk in huis en zie je ze overal. Een mature markt noemen marketeers dat. Veel keuze dus en scherpe prijzen. Zie door die bomen het bos maar eens te vinden.

Op zoek naar de ideale draagbare speaker

Welke speaker moet je kopen? Een dure, die een hap uit je budget is, maar wel lang mee gaat? Die van dat design-merk die er vooral mooi uitziet of die van dat audiomerk die het beste geluid produceert? Of toch gewoon eentje die lekker goedkoop is?

Teufel MOTIV GO draagbare speaker
Teufel laat met de MOTIV GO zien hoe het moet. (Afbeelding: Teufel)

Het antwoord luidt: de speaker die bij je past. Persoonlijk vind ik kwaliteit verreweg het belangrijkste. Kwaliteit in de zin van niet snel kapot gaan, uitstekend geluid, goed volume en deugdelijke functionaliteiten zoals een solide batterij en goed bereik. Ik heb speakers gehad waarvan tijdens het streamen voortdurend de bluetooth-verbinding haperde, of de batterij snel leeg was. Ook vind ik van sommige speakers het geluid niet vol genoeg, te vlak of krakerig bij hoger volume. Om over matige bassen nog maar te zwijgen.

Dat zijn allemaal aspecten waar ik op let bij het aanschaffen van een draagbare luidspreker. De laatste die ik kocht, was een merkloze van AliExpress. Deze is van prima en bovengemiddelde kwaliteit, maar niet memorabel of uitzonderlijk. Al met al denk ik dat ik inmiddels aan mijn tiende draadloze speaker toe ben. Voor de meeste mensen is dit product een commodity, hetgeen blijkt als je je wekelijkse stapel folders doorbladert en de aanbiedingen van de gemiddelde drogist, supermarkt, bouwmarkt, woonwinkel en online retailer ziet staan. Paar tientjes, merkloos of b-merk, kinderen krijgen ze bij elk kadomoment…

De MOTIV GO is geen commodity-product

Je vermoedt het al, de MOTIV GO is geen commodity-product. Zoals gezegd, belooft fabrikant Teufel kwaliteit, kracht en elegantie. De speaker kwam binnen, werd uitgepakt, aangezet, gepaired met de iPhone en het volume werd vol opengezet. Ok, hard! Eerst de buren appen dat er een speaker getest ging worden. Twintig muziekgenres verder, kunnen we concluderen dat de MOTIV GO niet alleen hard kan, maar ook op het hoogste volume zuiver, strak, kamervullend en vol geluid geeft. Om van te kwijlen, als ik eerlijk ben.

Teufel MOTIV GO draagbare speaker
In het wit. (Afbeelding: Teufel)

Bestaat er nog een overtreffende trap? Ja. Dankzij de geïntegreerde Teufel Dynamore-technologie verbreedt het stereogeluidsbeeld zich. Moeilijk te omschrijven, maar toch een poging: zodra je die knop indrukt, lijkt het wel alsof het podium breder wordt en de band er nog wat leden bij krijgt. Of het orkest, als dat meer je ding is. Ik betrapte mezelf erop dat ik als een dirigent voor mijn orkest speaker stond te dirigeren, gelukkig zag niemand me. Speakers met Dynamore-technologie hebben een twee extra geïntegreerde drivers die het geluid verbreden tot een panorama. Meer gevisualiseerde uitleg, met geluidsvoorbeelden, vind je hier.

Teufel levert opnieuw kwaliteitsspeaker af

Klein kijkje onder de prachtige aluminium-motorkap: De MOTIV GO heeft twee fullrange drivers die de hoge geluidskwaliteit die we ervoeren, leveren. De lagere frequenties worden voor hun rekening genomen door twee passieve basdrivers. De combinatie van bluetooth 5.0 en de audiocodec aptX zorgt voor een uitstekend bereik (ik liep geregeld per ongeluk heel ver weg met mijn iPhone en de speaker bleef spelen) en fantastische geluidsoverdracht. Teufel stelt wederom niet teleur en levert opnieuw een kwaliteitsspeaker af.

Teufel MOTIV GO draagbare speaker
Bestand tegen een spatje. (Afbeelding: Teufel)

Ook heel fijn: hij is spatwaterdicht, dus gemaakt voor in de keuken en badkamer. En laat nou net daar de grootste speakerbehoefte bestaan in mijn verder prima bespeakerde huis. Na een douchesessie waarbij ik een podcast luisterde (wat normaal nooit fijn is omdat de douche toch veel overstemt), nam ik de MOTIV GO mee de badkamer uit: helemaal beslagen en nat van de verzamelde condens. No worries, zo droog en niet aangetast.

De batterij gaat lang mee, 16 uur maar liefst. Prettig, dan hoeft de speaker ook niet bij een stopcontact in de buurt te staan en is het daadwerkelijk een draagbare luidspreker.

Teufel MOTIV GO: conclusie

Compact en toch een krachtig, rond en kamervullend geluid, waar je ook bent. Lekkere battery life en stoer uiterlijk. Kost ook wel wat meer dan de gemiddelde speaker maar: superkwaliteit. Hier kun je mee voor de dag komen en krijg je geen spijt van. 

Nu verkrijgbaar in de kleuren wit en zilver voor een prijs van 249,99 euro via www.teufelaudio.nl.

Is draagbaarheid voor jou geen eis? En zoek je vooral een uitstekende speaker met veel functies? Lees dan ook onze review van de Teufel 3Sixty.

Reageer op artikel:
Teufel MOTIV GO review: draagbare speaker met kamervullend geluid
Sluiten