Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Hebbedingen 27 sep 2020
Leestijd: 7 minuten

Teufel AIRY TW: lichtgewicht oordopjes met power onder de motorkap

Het Berlijnse audiomerk Teufel kwam pas deze zomer meedoen op de drukke draadloze-oordopmarkt en moest dus wel met iets goeds komen om marktaandeel te pakken. De Duitsers zijn specialist in audio, dus je zou verwachten dat het geluid goed is. Maar zou Teufel ook komen met een product dat goed is qua functionaliteiten en design?

Het antwoord van Teufel op de voorlopende concurrentie heet AIRY True Wireless (TW). De AIRY TW zijn verkrijgbaar voor 149,99 euro in de kleuren Night Black, Steel Blue en Silver White. Manners was benieuwd naar de prestaties en testte ze.

Maak kennis met de Teufel Airy TW

De AIRY True Wireless oordopjes van Teufel zitten in mijn oren terwijl ik dit schrijf. Rustige meditatieve klanken drijven mijn oren binnen terwijl ik in een druk café zit te typen op mijn laptop. Daarmee is direct een van de belangrijkste functies van de AIRY genoemd: muziek afspelen. Bijkomend voordeel is dat de muziekkwaliteit hoog is, kristalhelder en met een goed klank- en toonbereik.

Teufel AIRY, oordopjes, koptelefoon
Je kunt kiezen uit drie kleuren (Afbeelding: Teufel)

Goedkopere oordoppen (de AIRY kost €149,99) bestaan er uiteraard ook, maar mijn ervaring daarmee is dat bij bepaalde volumes bassen beginnen te kraken en ook andere delen van muziek niet tot hun recht komen. Dit heeft onder andere te maken met de (al dan niet) gebruikte materialen en onderdelen die zorgen voor een degelijker en kwalitatiever product.

Teufel producten test je met Berlijnse beats

Hoewel ik niet de hoofdprijs wil betalen voor oordopjes – om vervolgens vooral bang te zijn dat ik ze verlies of dat ze gestolen worden – wil ik als muziekliefhebber geen concessies doen aan de muziekkwaliteit. Uiteraard luister ik niet alleen maar naar meditatiemuziek, ik heb juist een hele brede smaak. Ik hou van klassiek, opera, jazz en meditatiemuziek, maar ook van death metal, hardstyle, duistere vikingmuziek en techno. En van alles daar tussenin. Eigenlijk alles behalve Nederlandstalig en top-40. Alles komt goed uit de doppen, goed genoeg voor mij in elk geval.

Teufel AIRY, oordopjes, koptelefoon
Stijlvol en stoer (Afbeelding: Teufel)

Een muzikant stelt waarschijnlijk hogere eisen, maar die draagt dan ook geen draadloze oordoppen terwijl hij aan het opnemen is. Ik was ook zeer benieuwd naar hoe de AIRY omgaat met bassen, een beetje gespannen zelfs mag ik wel zeggen. Want in mijn ervaring gaat het daar vaak mis bij koptelefoons. Op het hoogste volume, niet te lang uiteraard, alleen voor de test, houdt de AIRY zich voortreffelijk staande. Voor de test speelde ik het nummer “Think About It” van Sascha Braemer op Spotify op mijn iPhone. Kleine knipoog naar het merk Teufel dat in Berlijn gehuisvest is.

De AIRY TW maakt serieus indruk

Ik had niet durven verwachten dat zulke dikke beats uit zulke kleine dopjes konden komen. Moddervette Berlijnse beats klopten mijn schedel binnen en brachten me in hemelse clubsferen. Grote klasse! Echt alsof je er zelf bij bent en dat is lekker want in deze Corona-tijden moeten we het toch meer van silent-thuisdisco’s hebben. Ook mijn andere favoriete Berlijnse dj’s op het playlistje dat ik ooit maakte en grijsdraaide (en dat daarom erg geschikt is voor deze test, aangezien ik dus by heart weet hoe het hoort te klinken) knallen überbruut uit de AIRY.

Teufel AIRY, oordopjes, koptelefoon
De blauwe variant, hier los te zien (Afbeelding: Teufel)

Maar ook het Requiem van Mozart barst zo indringend uit de minispeakertjes dat mijn hart spontaan begint te bloeden voor alle doden die hier herdacht worden. Gauw ren ik de kerk uit en om op adem te komen switch ik naar reggae, een van mijn favoriete genres. Ik kies voor een moderne artiest/nummer (Naâman – Karma) die met de nieuwste audiotechnieken werkt, omdat ik zo meer facetten van het genre kan horen ten opzichte van ouder werk van bijvoorbeeld geliefde klassieke artiesten als Alpha Blondy, Steel Pulse of Culture.

Van geluidskwaliteit naar draagcomfort

Ook deze muziek, die ik goed ken, komt warm én helder uit de AIRY. De zon straalt me tegemoet, het vakantiegevoel dat ik zo associeer met reggae broeit in mijn lijf. Nu alleen nog even een lekker krakerige rocker, een aantal van mijn favoriete country-rock bandjes en een paar dromerige Indie-artiesten en ik heb mijn oordeel klaar. Allen komen superieur tot hun recht via de AIRY.

Goed, de muziekkwaliteit die uit de AIRY komt is dus uitstekend. Tijdens het luisteren viel me direct al op dat ik dankzij de oordopjes die wat verder in mijn gehoorgang steken dan de goedkopere die ik eerder had, weinig last heb van mijn omgeving. Ook een plus.

Teufel AIRY, oordopjes, koptelefoon
De witte variant is uiteraard ook heel mooi (Afbeelding: Teufel)

Heel lang wilde ik niet aan de Apple Airpods om de simpele reden dat ik me dan onderdeel van de witte-doppen-kudde voelde en hier schroom bij bespeurde. Meerdere avonden heb ik met de nagellak van mijn vriendin in de aanslag gezeten om daarmee (gezien op YouTube) mijn witte dopjes (die ik inmiddels had maar alleen binnenshuis droeg) van een kleurtje te voorzien, maar aangezien ik het liefst blauwe dopjes wilde, en mijn vriendin nou net geen blauwe nagellak had, kwam het niet zo ver.

Het begin van een blauwe-doppen-kudde?

Teufel bespaart mijn omgeving nu het ongetwijfeld armoedige beeld van een eigenwijze gast die met afbladderende genagellakte oordopjes rondrent door met gekleurde dopjes te komen. Blauwe! En niet met lullige nagellak maar gemaakt van ultralicht ABS met een mooie gespoten metallic-blauwe coating. Ik ben blij. Nu niet te veel ruchtbaarheid hier aan geven, anders loopt straks iedereen met blauwe AIRY in de oortjes en ben ik alsnog een kuddedier. Ik hoor je denken “stil willen houden en dan zet je het op Manners, het bestgelezen mannen-stijlblog van Nederland!” – ik heb ook nooit beweerd dat ik rationeel ben he… Oh wacht…

Teufel AIRY, oordopjes, koptelefoon
De case is mooi en klapt lekker open en koppelt snel (Afbeelding: Teufel)

Wat valt er nog meer te zeggen? Het doosje is handzaam en werkt zeer goed. Klapt lekker open, pairt meteen. Battery life? Het is me nog niet gelukt ze leeg te krijgen, volgens de specs kun je zes uur doen met opgeladen oordopjes en met de case nog drie keer opladen, totaal zelfs meer dan 25 uur luisteren voordat alles leeg is, maar nogmaals, mij was het niet gelukt ze leeg te krijgen.

Bellen met de Teufel AIRY TW

Een lange wandeling en daarna binnen nog op, vervolgens joggen naar een basketbalveld en daar met dopjes in basketballen, ze hadden nog 30%. Overigens, ze schijnen spatwaterdicht te zijn, een fijn idee, want hardlopen in de regen en basketballen in de zon met veel zweet kon derhalve met een gerust hart, zo bleek. Dankzij de in-earpasvorm blijven ze ook goed zitten in het oor.

Teufel AIRY, oordopjes, koptelefoon
De zwarte variant mag er ook zijn (Afbeelding: Teufel)

Wat nog meer? Oh ja, bellen, dat kan ook. Ik ben niet zo’n beller, maar speciaal voor dit artikel heb ik het getest. Een gesprek binnenshuis en een gesprek buitenshuis, in de harde wind. Ging goed, hoewel de wind wel hoorbaar was, maar dat is ook zo als je belt met een toestel aan je oor. De touchcontrol werkt naar behoren, makkelijker en beter dan met eerdere Teufel-koptelefoons die ik testte. Siri heb ik niet getest want gebruik ik nooit, maar goed om te weten dat dat ook kan. Voor de liefhebbers.

Teufel legt de lat weer een stukje hoger

Goed om te weten is dat Teufel alleen direct verkoopt, geen retailers of resellers dus. Hun producten kun je hier exclusief kopen. Prijs-kwaliteitsverhouding is goed, ik zou deze eerder aanschaffen dan de Airpods, en niet alleen omdat ik wat anders wil dan de massa, maar juist om meer bang for the buck te krijgen. Dikke aanrader, mijn favoriete Teufel-product tot dusver.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Teufel AIRY TW: lichtgewicht oordopjes met power onder de motorkap
Sluiten