Tesla’s aandelen schieten de lucht in: dit is er aan de hand
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2FCybertruck-4.png)
Op het moment van schrijven zijn Tesla’s aandelen maar liefst 776 dollar per stuk waard. Waar de meest waardevolle bedrijven van Amerika afgelopen maand rond de 1 procent aan groei mee konden pakken, verdubbelden de aandelen van Elon Musk’s autofabrikant bijna in waarde. Wat is er aan de hand?
Tesla aandelen schieten de lucht in
De situatie is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Waar de teller op het moment van schrijven op 776 dollar staat, tikte het aandeel Tesla gisteren zelfs de 955 dollar aan. Vooral maandag was het goed raak, met een stijging van 20 procent nadat bekend werd gemaakt dat de joint venture van Tesla en Panasonic rondom accu’s voor het eerst winstgevend is.
Opeens lijkt het absurd dat we in 2018 allemaal schrokken toen Musk op controversiële wijze dreigde om Tesla te privatiseren als de aandelen 420 dollar waard zouden worden. Dat prijsniveau leek toen belachelijk ver weg, maar nu is het aandeel Tesla bijna dubbel zoveel waard.
Ondanks de daling naar 776 dollar hebben we het nog steeds over een absurde klim:
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2FSchermafbeelding-2020-02-06-om-08.09.57.png)
McDonald’s en Netflix
Dat levert een market cap op van rond de 137 miljard dollar. Daarmee komt de fabrikant van elektrische auto’s in de contreien van McDonald’s en Netflix. Ter vergelijking: Marokko heeft een GDP van 129 miljard dollar.
Van een situatie waarin Tesla bijna de deuren moest sluiten is de autofabrikant opeens in een opwaartse trend beland, een raket die maar niet lijkt te stoppen. Wat is er aan de hand? Zoals zo vaak is de impuls niet aan één trend toe te wijzen, maar speelt een combinatie aan factoren.
Kwartaalcijfers en productie
Ten eerste deelde Elon Musk vorige week de laatste kwartaalcijfers van Tesla. Die waren een stuk beter dan wat analisten hadden voorspeld. Tevens blikte het bedrijf vooruit, op een optimistische manier die zeer aantrekkelijk is voor investeerders: de autogigant beloofde dit jaar een derde meer te verkopen dan vorig jaar.
Een maand eerder kondigde Tesla aan dat het zijn persoonlijk record had verbroken wat autoverkopen en, nog belangrijker, geproduceerde en afgeleverde auto’s betreft.
Aandeelhouders maakten zich daarvoor ondanks de veelbelovende verkoopcijfers zorgen of de fabrikant daadwerkelijk de ambitieuze productiedoelen kon behalen. Een auto verkopen is leuk, maar je moet ze ook kunnen produceren.
Tesla Model Y verrast
Ook werd in januari bekendgemaakt dat de Tesla Model Y maanden eerder dan gepland de markt op gaat. Waar het eerst de bedoeling was dat de crossover SUV in de herfst van dit jaar bezorgd zou gaan worden, kunnen kersverse eigenaren al in maart de weg op met de gloednieuwe elektrische bolide.
Daarmee heb je al drie factoren te pakken die erop wijzen dat Tesla op de goede weg zit, en het aandeel in de toekomst hoogstwaarschijnlijk verder in waarde gaat stijgen. Oftewel, een hoop investeerders willen daarbij van de partij zijn.
Short sellers
Een andere belangrijke factor zijn de zogenaamde short sellers. Dat zijn investeerders die geld (hopen te) verdienen door erop te wedden dat een aandeel in waarde gaat dalen. Wat die strategie betreft is Tesla het populairste aandeel in de Verenigde Staten. Een hoop investeerders gokken het er dus op dat Tesla gaat zakken.
Toen bleek dat de raket die het Tesla aandeel heet voorlopig door zou blijven stijgen en de kwartaalcijfers beter dan verwacht waren, moest die groep investeerders massaal hun Tesla aandelen verkopen om verdere verliezen te voorkomen. Nieuwe short sellers die na de stijging op een flinke keldering rekenden, zorgden er vervolgens voor dat de vraag aannam.
Ron Baron en het Bitcoin-effect
Een tv-optreden van de beroemde Tesla investeerder Ron Baron op de Amerikaanse televisie hielp ook mee. Zijn beleggingsonderneming heeft 1.63 miljoen aandelen in Tesla. Hij sprak tijdens een interview de verwachting uit dat het bedrijf binnen tien jaar een biljoen dollar aan omzet kan gaan draaien. Ter vergelijking: Tesla had vorig jaar een omzet van 24 miljard dollar.
Bovenstaande factoren zorgen er gecombineerd voor dat het ‘Bitcoin-effect’ ontstaat. Opeens heeft iedereen het over investeren van Tesla, waardoor het voelt alsof je de boot mist als je niet nu instapt. Daardoor stijgt de vraag alleen maar rapper, al kan dat tegelijkertijd ook zorgen voor de zwakke plek waar ook Bitcoin last van heeft: lege hype, een bubbel die opeens kan knappen.
Update: Sinds het schrijven van dit artikel is het aandeel Tesla met maar liefst 20 procent gekelderd. De eindstand betekent echter nog steeds een bizarre stijging ten opzichte van eind vorig jaar.