Raymon Mens
Raymon Mens Wheels 23 aug 2019

‘Tesla wil Europese Gigafactory bij Nederlandse grens’

Maker van elektrische auto’s Tesla lijkt zijn eerste Europese Gigafactory in het noordwesten van Duitsland te willen bouwen. De autobouwer zou interesse hebben om die fabriek neer te zetten in Emden in de deelstaat Nedersaksen, meldt de Duitse krant Nordwest Zeitung. Emden ligt tegenover Delfzijl aan de overkant van de Dollard. Eerder probeerde Groningen Tesla juist te bewegen de fabriek in die provincie te bouwen.

Emden is niet de enige locatie die Tesla op het oog zou hebben. Ook een locatie verder stroomopwaarts aan de Eems wordt volgens de krant nog overwogen. Het bedrijf van topman Elon Musk heeft de locaties samen met afgevaardigden van de deelstaat bezocht.

Tesla Gigafactory in Europa

Tesla zou oorspronkelijk in 2017 een locatie voor een Europese Gigafactory bekendmaken, maar dat gebeurde niet. Vorig jaar gaf Musk al te kennen dat Duitsland koploper was om zo’n grote autofabriek binnen te halen. Het bedrijf van Elon Musk heeft overigens al een vestiging in het Brabantse Tilburg, daar worden echter alleen auto’s geassembleerd. Vanuit de Gigafactory in Fremont (VS) worden de bodies van de auto (inclusief de wielen) naar de Tesla-fabriek in Tilburg gestuurd. Hier vind de assemblage plaats.

Er zijn inmiddels drie grote Tesla-fabrieken in de wereld. Naast Fremont, Californië zit er ook een in Buffalo, New York en Shanghai, China. Het grote verschil tussen een Gigafactory en assemblagestation zoals in Tilburg, is dat in een Gigafactory ook accu’s en alle onderdelen gemaakt worden. WANT bezocht de fabriek in Tilburg al eens. In onderstaande video zie je onze impressie.

Tesla Tilburg Factory Tour – One Minute WANT Report

Zo ziet de Tesla Factory in Tilburg er van binnen uit. En wij reden er ontspannen doch ‘autonoom’ in de Tesla Model S P90D naar toe. Het volledige verhaal vind je hier: http://www.want.nl/one-minute-want-hoe-indrukwekkend-is-de-tesla-fabriek-in-tilburg/ One Minute WANT is een #videoconcept bedacht door de guys van http://www.want.nl/.

ANP

Reageer op artikel:
‘Tesla wil Europese Gigafactory bij Nederlandse grens’
Sluiten