Wheels 8 mrt 2019 Jan de Raab

Tesla gaat met nieuwe technologie de laadtijden drastische verlagen

Elektrisch rijden wordt steeds meer volwassen en de schuldige is Elon Musk. Hij presteert het om met zijn Tesla wagens grenzen te verleggen. Zo wil hij uiteindelijk een volledig geautomatiseerde elektrische wagen op de weg hebben en hij is er hard mee bezig om dat werkelijkheid te laten worden. Dat is natuurlijk leuk, maar er blijft een nadeel hangen: de laadtijd van de accu. Met de komst van de nieuwe V3 Supercharging-upgrade zou dat probleem tot het verleden moeten gaan behoren.

Lange laadtijden voor de Tesla wagens

Dankzij de nieuwe techniek zou men de laadtijd met 15 minuten kunnen verkorten. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de laadtijd van de wagens van Tesla. De meest voor de hand liggende is het vermogen, dat momenteel op 120 kW ligt. Met de nieuwe V3-lader gaat dat naar 250 kW. In theorie zou dit betekenen dat men met een laadtijd van slechts 5 minuten een bereik heeft van 120 kilometer. Dat zou ideaal zijn en mocht dat in de praktijk ook inderdaad worden gehaald, dan betekent het een behoorlijk verbetering van de positie van een Tesla wagen in vergelijking met de traditionele wagen.

Batterij-efficiëntie verbeteren

Er is ook de kleine kwestie van batterij-efficiëntie tijdens het opladen om die piekwaarden te halen. Tesla implementeert momenteel een firmware-upgrade om een ​​nieuwe functie, On-Route Battery Warmup, te introduceren. Zoals de naam al zegt, wordt de batterij automatisch opgewarmd wanneer je naar een supercharger navigeert. Zo voorkom je tijdsverlies omdat de batterij al is voorverwarmd. Zelfs zonder V3-lader zou de opwarming, de oplaadtijden met 25% kunnen verkorten.

Zelfs zoiets kleins als de kwaliteit van de laadkabel kan de efficiëntie van het opladen beïnvloeden. Samen met V3-lader schakelt Tesla over naar een nieuwe kabel. Dankzij een efficiëntere koeling kan de V3-kabel meer vermogen leveren terwijl hij lichter en flexibeler is dan de V2-superchargerekabel.

V3 Supercharging

Tesla begint zijn V3 Supercharging met een publieke test en zal het in eerste instantie alleen voor Model 3 lanceren. De laadsnelheden voor Model S en Model X zullen de komende maanden worden verhoogd en de komende weken zal Tesla ook de 145 kW-snelheden van de V2 Supercharger ontgrendelen.

Heb je geen vertrouwen in de bolides van Elon Musk? Dan kun je ook gewoon wachten op de grote concurrent uit Zweden.

Slashgear

Reageer op artikel:
Tesla gaat met nieuwe technologie de laadtijden drastische verlagen
Sluiten