Redactie
Redactie Stuff 14 mei 2017

Alles over Tesla’s baanbrekende Solar Roof

Tesla is begonnen met de verkoop van zijn innovatieve zonnepanelen. In Nederland is de Solar Roof te bestellen, het dak wordt uiteindelijk in 2018 geleverd. Maar wat is het eigenlijk? We zetten alles op een rijtje dat je moet weten over Solar Roof.

Maak kennis met Solar Roof

Geen enkele industrie lijkt meer veilig te zijn voor de ambitieuze plannen van Elon Musk. Denk je de leider te zijn binnen je industrie, komt Musk opeens met een baanbrekend idee aanzetten.
Ach, het zorgt ervoor dat de concurrentie scherp blijft, en wij als consumenten betere producten kunnen kopen. Eind 2016, in oktober om precies te zijn, onthulde Tesla zijn eigen antwoord op zonnepanelen: het Solar Roof.

Het gaat om een compleet dak waarin de panelen subtiel verwerkt zitten, in plaats van lelijke en lompe blauwe blokken die je bovenop je dak moet plaatsen. Tesla heeft laten weten dat deze innovatieve oplossing in Nederland te bestellen is. In 2018 wordt het dak met zonnepanelen geleverd. Maar wat is het precies?

Het idee is vrij simpel. Het gaat om dakpannen, waar de zonnecellen in verwerkt zitten. Je plaatst dus niks bovenop je dak, je vervangt gewoon je dakpannen. Daardoor valt het helemaal niet op dat je zonnepanelen hebt. Tesla brengt vier soorten dakpannen uit, elk met zijn eigen ontwerp. Sterker nog, bij sommige soorten is zelfs elke individuele dakpan uniek.

Daardoor kun je zelf een dakpan kiezen die bij jouw huis past. Althans, binnen die vier opties. Musk legde daar in zijn onthulling ook de nadruk op. Bedrijven en overheden willen dat meer burgers overstappen op milieuvriendelijke oplossingen, maar vergeten daarbij dat het er dan wel aantrekkelijk uit moet zien.

Met de Solar Roof heeft Tesla een oplossing die er niet alleen goed uit ziet, maar ook nog eens zeer efficient is. Win-win situatie! Tesla heeft hiervoor een hele nieuwe divisie opgezet, die technieken uit de autoindustrie toepast op dit soort oplossingen.

Wat moet het allemaal gaan kosten?

Het ziet er tof uit, maar wat moet het kosten? Musk beloofde al dat de oplossing van Tesla minder gaat kosten dan een normaal dak. Tesla heeft bekendgemaakt dat een dak dat voor 35% uit Solar Rooft bestaat zonne-energie opwekt die omgerekend zo’n 215 euro per vierkante meter kost. Wil je meer dakpannen met zonnecollectoren, dan wordt de prijs ook hoger. Tesla geeft als voorbeeld een huis met twee verdiepingen en een oppervlakte van 185 vierkante meter in New York. Wanneer je dit huis van een Solar Roof voorziet kost dit je ongeveer 50.000 dollar. Uiteindelijk zul je in 30 jaar zo’n 64.000 dollar aan energiekosten besparen.

Elon Musk benadrukt nogmaals dat Solar Roof goedkoper is dan andere vormen van dakbedekking. Tesla belooft een garantie van 30 jaar en dat het dak minstens 30 jaar lang zonne-energie blijft opwekken. Volgens de miljardair hoef je je geen zorgen te maken om de concurrentie: ‘We zullen de beste cellen hebben voor de laagste prijs. Net zoals we de beste batterijcellen hebben voor de laagste prijs.

Duidelijk dus. Onlangs tweette Musk overigens dat de dakpanelen ook automatisch warm kunnen worden wanneer er sneeuw op ligt, om de sneeuw zo snel mogelijk te laten smelten. High-tech dakpannen!

Dit artikel verscheen als eerste op WANT.

Reageer op artikel:
Alles over Tesla’s baanbrekende Solar Roof
Sluiten