Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 24 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Boeven vangen met Elon Musk: waarom een Tesla de ideale politieauto is

Volledig elektrische auto’s kunnen steeds beter meekomen met hun door een verbrandingsmotor aangedreven evenknie. Op sommige punten zijn ze “ouderwetse” auto’s zelfs al voorbij en dat maakt ze zeer geschikt voor bepaalde doeleinden. Daar is ook de politie van Fremont (Californië) achter gekomen en daarom hebben ze een Model S toegevoegd aan hun wagenpark.

Best logisch als je erover nadenkt. Een Tesla heeft verschillende voordelen ten opzichte van de politie auto’s die je nu op de weg zet. Om te beginnen is het natuurlijk beter voor het milieu. De mannen en vrouwen in het blauw maken jaarlijks behoorlijk wat kilometers, dus door over te stappen op elektrisch kunnen ze hun uitstoot flink verminderen.

Tesla als politieauto

Dat geeft de politie van Fremont dan ook als hoofdreden waarom ze deze Model S 85 uit 2014 hebben aangeschaft. Toch heeft deze Tesla ook nog een ander voordeel ten opzichte van een traditionele politieauto. We hebben het dan natuurlijk over de prestaties. Inmiddels mag duidelijk zijn dat elektrische auto’s vooral op de eerste meters behoorlijk rap zijn. Zelfs deze Model S 85 (die bij lange na niet de snelste versie is) zit al met een seconde of vijf op de 100 kilometer per uur.

Tesla politieauto

Even ter vergelijking: het interventievoertuig van de Nederlandse politie is een Audi A6 die 6,6 seconden nog heeft om die snelheid te bereiken. Zelfs een standaard Tesla trekt dus sneller op dan het snelste voertuig van de Nederlandse politie. Qua topsnelheid scoort de Audi wel beter. De top van de A6 ligt op 250 kilometer per uur terwijl de Tesla Model S 85 niet verder komt dan 230 kilometer per uur.

Sneller en goedkoper

Nog een andere reden waarom de politie van Fremont voor een Tesla is gegaan, is om geld te besparen. Deze Model S 85 kostte inclusief het ombouwen tot politieauto 65.000 dollar. Dat is 25.000 dollar meer dan de standaard Ford Explorer, maar omdat deze in zijn leven voor 32.000 dollar aan brandstof opslorpt, is een Tesla uiteindelijk goedkoper. Met de hoge brandstofprijzen in ons land moet de Nederlandse politie misschien ook maar een Model S gaan overwegen.

Europa

Niet alleen in Amerika kun je een Tesla politieauto tegenkomen. Tesla specialist Nikola meldde ons namelijk dat ze ook in Europa al rondrijden. Zo gebruiken ze in België en Luxemburg ook de Model S al als politieauto. Bij de Zwitserse politie hebben ze zelfs al een Model X in het wagenpark staan.

Dat Tesla’s geschikt zijn als politieauto mag dus duidelijk zijn, maar ook op het circuit staan ze hun mannetje. Zo won het elektrische racemonster een prestigieuze race, maar werd vervolgens wel om een belachelijke reden gediskwalificeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

SF Gate

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Boeven vangen met Elon Musk: waarom een Tesla de ideale politieauto is
Sluiten