Redactie
Redactie Auto's & Motoren 15 mrt 2019

Dit is de Model Y, de nieuwe Tesla SUV crossover die 56k gaat kosten

Het nieuwe Tesla-model is gepresenteerd: de Model Y, een compacte SUV crossover voor de ‘massa’, is een feit. Het is het vierde, officiële model dat de fabrikant op dit moment op de markt brengt – de Roadster niet meegerekend. De aanduidingen van de vier modellen vormen samen het woord ‘S3XY’, een leuk grapje die Musk al een tijdje wil maken.   

Net als de Model 3, verschijnt de Model Y als een Standard Range, Long Range, Dual-Motor All-Wheel Drive en Performance. Het instapmodel kost 56.000 euro. Voor de Long Range moet je 60.ooo aftikken en het Performance-model gaat voor 69.000 euro over de toonbank. “De Tesla Y heeft de functionaliteit van een SUV, maar rijdt als een sportwagen”, aldus de Tesla-oprichter Elon Musk bij de presentatie in Los Angeles.

Tesla Model Y event in 3 minutes

This is the Tesla Model Y, the electric carmaker’s new compact SUV due out in 2020. It has a range of 300 miles, seating for seven, is capable of sprinting from 0 to 60 mph in 3.5 seconds. It’s Elon Musk’s fifth car ever to hit the road, and the company’s second attempt at a mass-market electric vehicle.

Tesla verwacht veel van Model Y

Musk heeft zelf hooggespannen verwachtingen van het Model Y, in ieder geval wat betreft de verkoopcijfers. Zo zou Model Y beter verkopen dan de Model 3, Model X en Model S samen. In 2018 werden er in de Verenigde Staten alleen al 1,4 miljoen SUV’s verkocht met een prijs van 40.000 tot 90.000 dollar. Amerika is uiteraard niet de enige afzetmarkt, ook in China bestaat er veel belangstelling voor kleine SUV’s.

Tesla Model Y

Het interieur is gelijk aan Model 3

Het interieur van het voertuig zal bijna identiek zijn aan het in Model 3. Een korte blik op het interieur onthulde dezelfde strakke look, met een 15-inch touchscreen op een bijna leeg dashboard. Model Y krijgt een panoramisch schuifdak en heeft een verrassend grote laadruimte. De optie om een derde rij stoelen in de wagen te plaatsen en zo het aantal zitplaatsen uit te breiden naar zeven stuks zal niet eerder dan in 2021 beschikbaar zijn.

Van vijf naar zeven zitplaatsen voor 2.300 euro

De SUV biedt dus in de standaard uitvoering ruimte aan vijf passagiers. De uitbreiding naar zeven zitplaatsen zal 3.200 euro gaan kosten. Wil je gebruik maken van de software voor het autonoom rijden, dan zal je 5.300 euro extra moeten aftikken, je krijgt dan wel een wagen met autopilot, autonoom parkeren en de mogelijkheid om de auto op te roepen.

Het verschil tussen beide uitvoeringen is behoorlijk groot. Zo kan de ‘Long Range’-variant 540 kilometer afleggen op een enkele lading. De Performance-versie heeft dan een actie-radius van 480 kilometer. Het accelereren gaat in ieder geval wel lekker, in 3.5 seconden zit je al op een snelheid van 100 kilometer per uur.

Vijfde Tesla wagen

De Tesla Model Y is de vijfde auto die Tesla heeft gemaakt en is het tweede ‘betaalbare’ wagen uit de fabriek van Musk. Het grootste nadeel is dat Model Y pas over twee jaar beschikbaar zal zijn in Europa. In de eerste instantie zijn de VS aan de beurt om vervolgens Europa aan te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
Dit is de Model Y, de nieuwe Tesla SUV crossover die 56k gaat kosten
Sluiten