Cars 12 okt 2018 Jan de Raab

Lekker bezig Elon Musk! De Tesla Model 3 is de veiligste auto ooit

De elektrische bolides van Elon Musk komen de laatste tijd weer wat positiever in het nieuws. Waar het voorheen nog wel eens ging over productieproblemen of medewerkers die bedrijfsgeheimen trachten te stelen, daar is het nu een heel ander verhaal. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft op basis van haar jaarlijkse onderzoek de Tesla Model 3 uitgeroepen tot veiligste auto. Inzittenden van een Tesla Model 3 hebben de minste kans op verwondingen.

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) onderzoekt elk jaar de veiligheid van de afgeleverde automodellen in Amerika. Bij dat onderzoek wordt nadrukkelijk gekeken naar de kans op verwondingen in het geval van een ongeluk. Tesla Model 3 blijkt het veiligste te zijn, maar dat is niet alles. Ook de andere Tesla modellen deden het goed. Zo werd de Model S tweede en eindige de Model X op plek drie.

Reden genoeg voor Elon Musk om tevreden te glimlachen. Om het één en ander is een breder perspectief te plaatsen: de kans op verwondingen in de Model 3 is minder dan zes procent, terwijl dit bij Model S en Model X iets boven de zes procent ligt. Er werd ook gekeken naar een Model 3 Long Range waarbij de motor aan de achterkant is geplaatst.

Veilig door laag zwaartepunt

Het lage zwaartepunt en de evenwichtige gewichtsverdeling helpen de veiligheid van Model 3 te vergroten. Zo zit de batterij in de vloer verwerkt waardoor de wagen een zeer stabiele wegligging kent. De batterij, tevens het zwaarste component, verkleint de kans dat de wagen gaat kantelen bij een ongeluk. De motor is daarnaast iets naar voren gebracht waardoor de stabiliteit van de wagen in zijn geheel toeneemt.

Extra veilig met autopilot

De eerder genoemde punten zijn uiteraard slechts een deel van het hele verhaal. Om de veiligheid van de wagen verder te optimaliseren is de Model 3 uitgerust met een aantal handigheidjes. Zo bevat de wagen natuurlijk airbags en gordels, maar ook een innovatief state of the art ontwerp wat betreft de kreukelzones. De rol van de software, de Autopilot, mag daarnaast ook niet onderschat worden, ook al speelde deze geen rol bij de test, het zorgt wel voor een veilige rit.

Tijd voor een Tesla Model 3, of toch niet?

Mocht je op zoek zijn naar een snelle en stijlvolle elektrische bolide die ook nog eens heel veilig is? Overweeg dan de aanschaf van een Model 3. Twijfel je nog of je moet overstappen op elektrische rijden? Klik dan hier voor alle voor en -nadelen.

WANT

Reageer op artikel:
Lekker bezig Elon Musk! De Tesla Model 3 is de veiligste auto ooit
Sluiten