Pim Jansen
Pim Jansen Wheels 6 dec 2018

De Tesla Model 3 komt eindelijk naar Nederland, prijs valt zwaar tegen

Hij komt eraan! Vanaf begin februari zal Tesla’s Model 3 ook in Nederland leverbaar zijn. De lang verwachte en ‘beter betaalbare’ elektrische auto van Tesla zal dan kunnen worden samengesteld voor degenen die reeds een aanbetaling hebben gedaan.

Dat woord ‘betaalbaar’ is natuurlijk redelijk subjectief. De eerste prijzen zijn met 58.800 euro nog ver weg van de eerder genoemde 35.000 euro. Net als in de verenigde Staten zal de versie met de grootste accu als de zogeheten ‘Performance’-versie worden geleverd. Laatstgenoemde heeft een prijskaartje van bijna 70.000 euro. De term ‘betaalbaar’ is dus afhankelijk van je budget.

Nadeel voor de zakelijke rijder

Voor de zakelijke rijder is de aankondiging dat Model 3 pas in februari leverbaar zal zijn een domper. Zij lopen nu het voordeel van de bijtelling mis. De nieuwe wetgeving die in 2019 van kracht wordt, schrijft voor dat de bijtelling van 4 procent alleen van toepassing is op auto’s tot een aanschafbedrag van 50.000 euro. Oftewel, voor het deel boven de 50.000 euro draag je gewoon 22 procent af.

Tesla geeft geen exacte cijfers prijs

Tesla heeft geen mededelingen gedaan over het aantal in Nederland beschikbare Tesla Model 3-wagens. Ook over het aantal inschrijving doet Tesla geen mededelingen. Tesla geeft wel aan dat het type Model 3 in staat is om volgens de nieuwe WLTP-meetmethode, een afstand van 544 kilometer op een volle accu te overbruggen. Of dat ook haalbaar is in de praktijk moeten we dus nog even afwachten.

Productieproblemen lijken opgelost

Sinds de introductie van Model 3 in de zomer van 2017 heeft Tesla te kampen gehad met een flink aantal problemen die de productie belemmerden. Inmiddels is de productie goed op gang gekomen en rollen er dagelijks duizenden exemplaren van de band. Nu ook klanten buiten Amerika bediend kunnen worden, is het de vraag of er ook een rol is weggelegd voor de assemblagelocatie van Tesla in Tilburg. Vooralsnog blijft Tesla hierover zwijgen. Overigens schudt de Model 3 de Amerikaanse automarkt aardig op, zo schreven wij eerder.

Volkskrant

Reageer op artikel:
De Tesla Model 3 komt eindelijk naar Nederland, prijs valt zwaar tegen
Sluiten