Jan
Jan Wheels 4 mrt 2019

De “budget” versie van de Tesla Model 3 is uit en die komt ook naar Nederland

Goed nieuws voor iedereen die altijd al had gehoopt om een Tesla te bezitten: ze worden aanmerkelijk goedkoper. De Tesla Model 3 komt namelijk beschikbaar in een goedkope variant. Tot voor kort was Model 3 enkel in twee variaties te koop: als Long Range of als Performance. De nieuwe variant is dus een budget uitvoering waarbij het prijskaart een bedrag van 35.000 dollar vermeld. Een koopje dus.

Actieradius: 354 kilometer

De Model 3 waar we het nu over hebben is overigens een complete wagen en dus geen uitgekleed model om de prijs te drukken. Logisch dat je dus wilt weten wat Elon Musk je voor dat bedrag gaat geven. De wagen heeft een actieradius van 354 kilometer een topsnelheid van 209 kilometer per uur en in een kleine 5.6 seconden schakel je van 0 naar 100 kilometer per uur. Mocht dat toch net even te weinig zijn voor je, ook dan is Elon Musk jouw vriend.

Je komt dan al snel terecht bij de Model 3 Standard Range Plus uitvoering. Die kost net iets meer, zo’n 2.000 dollar, maar dan krijg je wel waar voor je geld. De actieradius schuift dan op naar 386 kilometer, in 5.3 seconden zit je al aan de 100 kilometer per uur en een topsnelheid van 225 kilometer per uur. Als extraatje krijgt ook het interieur van de wagen ook een uograde.

Tesla Model 3 bestel je vanaf nu online

Dat klinkt goed zul je wellicht denken, maar waar zit het spreekwoordelijke addertje? Welnu, Elon Musk gaat de verkoop van de budgetversie van Model 3 volledig verplaatsen naar de Tesla webshop. Je kunt de wagen dus enkel via de digitale snelweg bestellen. Je kan dus niet meer even op een zonnige middag de showroom van je plaatselijke dealer binnenwandelen om het Model 3 te bewonderen. Die verkoopstrategie heeft direct resultaat, ook in Nederland is de prijs van een standaard Model 3 inmiddels gezakt naar een bedrag van 55.600 euro.

Om de aanschaf van een Model 3 extra aantrekkelijk te maken heeft Tesla een aantal firmware upgrades in petto. Zo krijgt de Long Range Model 3 een hogere actieradius (523 kilometer) en gaat de topsnelheid van de Performance versie naar 260 kilometer per uur. Alle Model 3 variaties krijgen daarnaast zo’n 5 procent meer vermogen.

Leuk, maar hoe zit het in Nederland?

In Nederland (en in de rest van Europa) zullen we nog even geduld moeten hebben. De budget variant van Model 3 zul je voorlopig nog niet op de Nederlandse snelwegen voorbij zien komen. Over ongeveer zes maanden zal de wagen wel leverbaar zijn.

Tesla geeft bij monde van Elon Musk wel gelijk een goed advies mee: staar je niet blind op het Amerikaanse prijskaartje. Dankzij de fanatieke inzet van een zeker mijnheer Donald Trump zal er sprake zijn van meer importheffingen. Met de invoerrechten erbij opgeteld zal dit betekenen dat de uiteindelijke prijs hier minimaal 25 procent hoger zal liggen. Daarmee is het voordeel wellicht snel verdwenen.

Heb je niks met Tesla en wacht je liever op de elektrische auto van een ander merk? Check dan hier wat Polestar (zustermerk van Volvo) te bieden heeft.

CNBC

Reageer op artikel:
De “budget” versie van de Tesla Model 3 is uit en die komt ook naar Nederland
Sluiten