Redactie
Redactie Wheels 8 nov 2018

Knallende cijfers Model 3 zetten Tesla eindelijk écht op de kaart

Wie naar de laatste cijfers van de Amerikaanse auto-industrie kijkt, zal geen verrassingen vinden. SUV’s en pickups domineren de lijst met de 20 meest populaire modellen, samen met goedkopere sedans van Japanners als Toyota en Honda. Aan de onderkant van de lijst vind je een nieuwkomer: Elon Musk‘s Tesla Model 3.

Tesla zegt dat ze 56.065 stuks van de kleinere, elektrische auto op de markt hebben gebracht tussen juli en oktober, waardoor de Model 3 op de 19e plek terechtkomt van best verkochte auto’s in Amerika. Wie scherper naar de cijfers kijkt, ontdekt zelfs dat Tesla dermate veel (relatief gezien) auto’s produceert, dat ze een degelijk verschil beginnen te maken op de Amerikaanse automarkt. Vijftien jaar na de oprichting, is Tesla uit de niche gekropen.

“We moeten Tesla wel serieus nemen”, aldus Tim Fleming, een analist bij Kelly Blue Book – een bedrijf dat alle autoverkopen in kaart brengt. “Hun sales-cijfers zijn aanzienlijk omhoog gegaan sinds de productie van de Model 3 is gestart.”

Tesla Model 3 gunstige cijfers

Tesla cijfers in het luxe segment

Zeker als Tesla in het hogere segment wordt geplaatst, zijn de cijfers indrukwekkend te noemen. Zo stond het bedrijf van Musk op de vierde plek in het laatste kwartaal in de lijst met luxe auto’s, na Audi, Cadillac en Porsche.

Tesla Model 3 gunstige cijfers

De grote vraag is volgens analisten of Tesla dit momentum kan volhouden. Het gros van de 400.00+ mensen die een Model 3 hebben besteld, zullen voor de goedkoopste variant gaan (35.000 dollar in Amerika, Nederlandse prijs nog steeds niet helemaal duidelijk volgens de website van Tesla). Musk zegt nu nog niet winstgevend te zijn door de productie van de Model 3, maar denkt dat over zes maanden wel te kunnen zijn. Maar goed, het zal niet de eerst keer zijn dat het Tesla-opperhoofd zijn uitspraken niet nakwam.

Los van het bovenstaande, zegt Tim Fleming dat het succes van de Model 3 als nog indrukwekkend is. Het marktaandeel van Tesla is van 0.5 procent gestegen tot 2.1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Merken als Jeep en Subaru hebben dezelfde groei laten zien, maar deden daar vijf jaar over. Tesla deed het in acht maanden.

Dit kunnen we van Tesla en Elon Musk verwachten

De plannen van de automaker uit Silicon Valley bestaan uit het maken van een SUV genaamd Model Y, wat een slimme keuze is gezien de interesse van Amerikanen in grote auto’s (zie intro). Deze trend is overigens ook zichtbaar in Nederland en de rest van West-Europa. Ook zegt Musk een futuristische pickup te willen maken. Als de ondernemer zo door gaat, kan Tesla mooie tijden verwachten. 💥 Lees ook onze longread: ‘Hoe reëel en veilig is autonoom rijden’ 💥

Reageer op artikel:
Knallende cijfers Model 3 zetten Tesla eindelijk écht op de kaart
Sluiten