Redactie
Redactie Life 10 dec 2018

Het elektrische vliegtuig van Tesla: gaat het Elon Musk lukken?

Het is vrij zeker dat Tesla met een bijzondere scifi pickup truck op de markt komt en ook een elektrische fiets staat op het lijstje. Elon Musk flirt nochtans regelmatig met het ontwikkelen van een elektrisch vliegtuig. Een logische volgende stap, maar is het haalbaar?

“Een vliegtuig dat verticaal opstijgt en landt, lijkt mij het meest spannend om te ontwikkelen”, zo vertelde de CEO van Tesla tijdens zijn beruchte interview met Joe Rogan in diens podcast. Wel benadrukte Musk dat dit slechts een idee was dat hij met wat vrienden had besproken, nog niks serieus.

Het klinkt vrij onmogelijk, maar Tesla heeft er een handje van om ‘onmogelijke’ technieken toch mogelijk te maken. Zo behoeft het geen uitleg dat Tesla met hun volledige elektrische auto’s veel impact heeft gemaakt op de automarkt en de lancering van elektrische auto’s door andere merken heeft aangemoedigd.

Los van de elektrische auto’s, is Tesla ook verantwoordelijk voor de grootste lithium-ion batterij die ooit is gebouwd. Daarnaast bouwt het bedrijf ook de zogenoemde Powerwall, een batterij waarmee je zelf gegenereerde energie kunt opslaan. Als iemand dus weet hoe je een enorme batterij voor de luchtvaart moet bouwen, dan is het Tesla wel.

Het elektrische vliegtuig van Tesla: wat heeft Elon Musk er nog meer over gezegd?

Musk heeft het elektrische vliegtuig-idee meermaals besproken in de afgelopen jaren. De eerste keer noemde hij het idee tijdens een interview met George Zachary. In dat gesprek zei hij dat een “elektrische vliegtuig realistischer wordt zodra de hoeveelheid opgeslagen energie in een batterij groter wordt.” Gevolgd door: “Maar ik probeer er nu niet teveel over na te denken, want er zijn al genoeg andere zaken die mijn aandacht nodig hebben.”

in 2012 herhaalde hij nogmaals dat hij met het idee speelde, en tijdens een YouTube-videochat in 2013 benadrukte hij dat hij het idee wellicht tot een waarheid zou brengen in de toekomst, als niemand anders het zou doen.” In 2015 maakt hij kenbaar een concreter idee beschikbaar te hebben en vertelde hij tegen Tesla-investeerders dat hij zijn idee dolgraag wilde gaan uitvoeren.

Het elektrische vliegtuig van Tesla: wanneer gaat het de lucht in?

Het grootste probleem is volgens Musk nog altijd de achterblijvende batterij-technologie. Een vliegtuig heeft aanzienlijk krachtigere batterijen nodig. Op zijn minst 400 watt-uren energie per kilogram, hoewel Musk claimt dat 500 watt-uren energie idealer is. Ter vergelijking: de batterij in een Tesla is goed voor 250 watt-uren per kilogram. Musk verwacht dat het nog zeker tot 2022 duurt voordat dit type batterijen realistisch zijn.

Elon Musk – Electric Aircraft

Elon Musk talking about Electric Aircraft at MIT AeroAstro Centennial Symposium 100% electric aircraft coupled to solar sourced energy = aircraft operations emissions fall to zero (CO2 & NOx).

Tijdens het interview met Joe Rogan vertelde Musk dat je met elektrische vliegtuigen “zo hoog mogelijk wil gaan, om de zwaartekracht minder heftig te maken. Hoewel je veel energie nodig hebt om op te stijgen, is het energieverbruik tijdens het cruisen een stuk lager.”

De uitdaging zit ‘m dus vooral in het bereiken van de juiste hoogte. “Hoe hoger je gaat, des te sneller zul je gaan met dezelfde hoeveelheid energie. De uitdaging is om de balans tussen natuurlijke krachten te vinden en daar gebruik van te maken.”

Elon Musk on Potential Supersonic Airplanes

Joe Rogan Experience #1169 – Elon Musk

Wie zijn de concurrenten?

Elon Musk is overigens niet de enige ontwikkelaar die inzet op elektrische vliegtuigen. Zo beweert het bedrijf Zunum Aero (dat financieel door Boeing gesteund wordt), dat ze in 2022 een elektrisch vliegtuig lanceren waar twaalf personen in passen.

Siemens, Airbus en Rolls-Royce hebben hun E-Fan X hybride vliegtuig op de planning staan voor 2020. Dit vliegtuig vertrouwt dus op meer dan één energiebron. Ook Easyjet ontwikkelt in samenwerking met het bedrijf Wright Electric een elektrische vliegtuig (voor negen personen), dat volgend jaar de lucht in moet gaan. Een van de meest realistische ontwikkelingen, komt echter van NASA.

Hoewel dit interessante initiatieven zijn, kunnen deze vliegtuigen enkel kleine afstanden afleggen. Hierdoor ligt de markt nog altijd open voor slimme techneuten die met een oplossing komen voor het lange afstandsprobleem. Wordt het Elon Musk die opnieuw het voortouw neemt of toch een andere briljante geest?

Reageer op artikel:
Het elektrische vliegtuig van Tesla: gaat het Elon Musk lukken?
Sluiten