Pim Jansen
Pim Jansen Wheels 16 dec 2018

Tesla kan door nieuwe Autopilot bijna autonoom rijden: tof of krankzinnig?

Tesla’s Autopilot gaat een stuk slimmer worden. Deze week liet Tesla CEO Elon Musk weten dat er wordt getest met een Autopilot-versie welke zelfstandig kan anticiperen op specifieke verkeerssituaties. Zo zou het systeem om te kunnen gaan met stoplichten, rotondes en specifieke verkeersborden. De functie is bedoeld als  opstap naar het volledig autonoom rijden.

Tesla laat de bestuurder steeds minder doen

Volgens Elon Musk is de toevoeging een belangrijk onderdeel van de huidige testfase. Het uiteindelijke doel van Tesla is om een systeem te krijgen wat het mogelijk maakt om van punt A naar punt B te rijden zonder enige input van de bestuurder. Uiteindelijk zou het in theorie mogelijk moeten zijn om de auto op afstand te besturen. Musk stelde overigens dat het nu al mogelijk is voor nieuwere Tesla-modellen, auto’s van maximaal twee jaar oud, om via de navigatieoptie in Autopilot langzaam rijdende auto’s in te halen. Ook zou men zonder bemoeienis van de bestuurder de snelweg via een afslag kunnen verlaten.

Belangrijke functies voert de wagen zelf uit

De technologie waar Tesla gebruik van maakt, stelt de bestuurder ook in staat om veelal zonder ingrijpen van baan te wisselen. In sommige gevallen dient de bestuurder hier nog wel expliciet toestemming voor te geven. De activatie van het navigate-systeem in Europa zal overigens nog wel even op zich laten wachten. In tegenstelling tot Amerika, is de wegbelijning in Europa per land verschillend. Dit maakt een snelle implementatie lastig.

Volledig autonoom rijden is een kwestie van tijd

Deze nieuwe functies zijn gebaseerd op de “Hardware 2” -sensorsuite. Deze suite bestaat uit een set camera’s, radar- en ultrasone sensoren die sinds oktober 2016 bij elke auto zijn inbegrepen. Die set camera’s en sensoren kunnen in de toekomst gebruikt worden om het autonoom rijden naar een hoger niveau te tillen. Zo zou een upgrade naar de Nvidia Drive PX 2 computerchip een nog snellere dataverwerking mogelijk maken.  De Tesla’s die over dit systeem beschikken, kunnen dan met meer verschillende situaties overweg.

Inverse

Reageer op artikel:
Tesla kan door nieuwe Autopilot bijna autonoom rijden: tof of krankzinnig?
Sluiten