Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 20 aug 2019

Tesla-baas Elon Musk heeft de oplossing voor Mars: een atoombom

Wat Elon Musk betreft wonen we volgende week al met zijn allen op Mars. Althans, dat zou je bijna denken gezien de haast onbegrensde ambitie van de SpaceX CEO. De excentrieke miljardair is al druk bezig met raketten bouwen en tests uitvoeren.

Elon Musk wil atoombom op Mars

Al zijn bedrijven dragen een steentje bij qua ontwikkeling van technologie. Met als einddoel om een kolonie op de grote rode planeet te vestigen. Over enkele jaren moet de eerste raket al richting de maan gaan vliegen, met daarin onder andere een minstens even excentrieke Japanse miljardair. Daar lees je hier meer over.

Wat Musk betreft gaat het echter nog niet snel genoeg, en is daar een vrij drastische oplossing voor: een atoombom. Ja, dat lees je goed: de Tesla CEO wil een atoombom op Mars gaan gooien. Oplettende lezers komt dit nieuws waarschijnlijk bekend voor, want in 2015 riep Musk dat ook al.

Nu blaast hij dat plan nieuw leven in, middels een tweet op Twitter. De tekst is kort maar krachtig: ‘Nuke Mars!’. Gezien de reputatie van de miljardair zou je denken dat hij weer eens aan het trollen is, maar niks is minder waar. Het drastisch klinkende plan heeft een zeer serieuze achtergrond.

SpaceX Falcon 9
De SpaceX Falcon 9 (Bron: Jim WATSON / AFP)

Het plan

In 2015 legde hij al uit dat je met een atoombom juist de rode planeet bewoonbaar kunt maken. Door op beide polen een atoombom tot ontploffing te brengen smelt het ijs, waardoor er waterdamp en koolstofdioxide vrijkomt. Zo ontstaat er het broeikaseffect.

Op onze eigen aarde willen we daar juist op af, maar op Mars kan het juist voordelig zijn. Door het broeikaseffect zouden de temperatuur en luchtdruk omhoog moeten gaan, waardoor de leefomstandigheden dichter in de buurt van die op aarde moeten komen. Daardoor zou het op papier een stuk aangenamer voor mensen moeten worden.

Toch blijft het plan een beetje klinken als het plot van een slechte James Bond film, met een cliché schurk. Onderzoekers zetten er ook hun vraagtekens bij. Zij betwijfelen of het effect sterk genoeg zal zijn, en wijzen erop dat de middelen nog niet bestaan om een dergelijk plan uit te voeren. Musk kennende zal hij zich daar niet door laten weerhouden, want dan roept hij die middelen toch zelf gewoon in het leven? Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Nature

Reageer op artikel:
Tesla-baas Elon Musk heeft de oplossing voor Mars: een atoombom
Sluiten