Pim Jansen
Pim Jansen Wheels 6 apr 2019

Tesla komt met nieuwe update die autonoom rijden nog dichterbij brengt

De autopilot van Tesla is toe aan een grote update. Deze nieuwe versie zorgt ervoor dat de auto’s van Tesla op eigen initiatief van baan kunnen wisselen. Voorheen moest de bestuurder daar nog via de richtingaanwijzer of het stuur toestemming voor geven. De update wordt in Amerika als eerste uitgebracht.

Tesla laat je bijna autonoom rijden

Door de lancering van de Autopilot functie kregen de Tesla wagens vorig jaar de beschikking over geavanceerde technologie. Het zorgde ervoor dat de auto naar de rijbanen op de weg kon ‘kijken’. Voor het wisselen van rijbaan was er echter expliciet toestemming van de bestuurder nodig. Die stap was een aardige verbetering, maar de echte grote stap naar het volledig autonoom rijden komt er nu aan. Je hoeft als bestuurder na deze update geen toestemming meer te geven, de wagen wisselt nu geheel zelfstandig van rijbaan.

Met het uitbrengen van de update gaat een grote wens van veel bestuurders in vervulling. De functie is inmiddels uitgebreid getest. Elon Musk, de CEO van Tesla laat weten dat er inmiddels zo’n 106 miljoen kilometer mee is gereden. De data die hiermee is verzameld, is gebruikt om het systeem te verbeteren en de veiligheid te garanderen. Input van de bestuurder is met de nieuwe functie niet meer nodig zolang de autopilot is ingeschakeld. Zo komt het volledig autonoom autorijden een stap dichterbij.

First Look: Tesla No Confirmation Lane Change!

Featured in this video is Tesla’s No Confirmation Lane Change as part of Navigate on Autopilot in version 2019.8.5! Buying a new Tesla Model S, Model 3, or Model X and want 1,000 miles of free supercharging to go with your new car purchase?

Vooruitgang, maar ingrijpen blijft mogelijk

De update is in technologisch opzicht een flinke sprong vooruit. Menselijk ingrijpen is echter nog steeds mogelijk. Ontstaat er een situatie waarin je zelf de controle overneemt dan is dat altijd mogelijk. Bij een plotseling opduikende wagen op de rijbaan naast je kun je de wisseling van rijbaan dus gewoon annuleren.

De nieuwe functie zorgt voor een nieuwe fase in het autonoom rijden, maar volgens Elon Musk is het niet de bedoeling dat het systeem als autonoom wordt gezien. Even rustig de krant lezen achter het stuur is er dus (nog) niet bij. Ook al zijn de vordering behoorlijk indrukwekkend, het systeem werkt alleen als de bestuurder beide handen aan het stuur heeft. Is dat niet het geval, dan deactiveert het systeem zichzelf.

Allemaal leuk en aardig, maar kun je met een Tesla vanuit Nederland naar Berlijn rijden? Wij hebben het voor je geprobeerd.

Want

Reageer op artikel:
Tesla komt met nieuwe update die autonoom rijden nog dichterbij brengt
Sluiten