Marlon Labrie
Marlon Labrie | LinkedIn Life 2 okt 2018

Tesla aandelen schieten als een raket omhoog na schikking Elon Musk

Het Tesla aandeel schoot maandagochtend als een raket omhoog op de Amerikaanse beurs. De waarde van het Tesla aandeel steeg begin deze week met zeventien procent ten opzichte van vrijdag. Op vrijdagmiddag stond het aandeel op 265 dollar waarna het op maandag naar 306 dollar klom bij de opening van de beurs. Tesla sloot 1 oktober af met een waarde van 310 dollar per aandeel. De stijging had een reden. CEO Elon Musk kreeg een schikking van de Amerikaanse beurswaakhond SEC vanwege zijn omstreden tweets in augustus.

Elon Musk bracht zichzelf en Tesla in de problemen

Tesla eigenaar Musk zorgde in begin augustus voor ophef. Hij had een tweet geplaatst waarin hij aankondigde dat hij Tesla in de toekomst van de beurs wilde halen. Hij zou alle Tesla aandelen dan terugkopen voor 420 dollar per stuk. Dit knalde hij ineens op Twitter zonder het echt te onderbouwen en zijn aandeelhouders op de hoogte te stellen. Het aandeel schoot omhoog omdat het aandeel van Tesla dus interessant werd. Je kon dus een aandeel van ongeveer 300 dollar kopen en Elon Musk zou je in de toekomst uitkopen voor 420 dollar, dikke winst dus. Alleen vond het Amerikaanse SEC dit niet zo’n leuke stunt. Die vonden dat Musk valse en misleidende verklaringen heeft vrijgegeven zonder zijn toezichthouders op de hoogte te stellen. Problemen voor Musk in aantocht.

Hieronder de tweet van Musk

Elon Musk on Twitter

Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.

De tweets van de geboren Zuid-Afrikaan lieten de aandelen van Tesla flink in waarde stijgen, al waren er direct vragen over de wijze waarop dit nieuws met de wereld werd gedeeld en de slechte onderbouwing. Toen er uiteindelijk toelichting kwam, bleek die erg vaag wat de waarde van de Tesla aandelen weer deed dalen.

Musk mag aanblijven maar moet dokken

De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Secruities and Exchange Commission) kon de tweet niet echt waarderen en kwam met een schikking voor de omstreden Tesla topman. Musk zou moeten terugtreden als voorzitter van Tesla, maar dat ging niet door, hij mag dus gewoon aanblijven. Wel ging hij akkoord met de lullige boete van twintig miljoen dollar, die hij en Tesla allebei moeten betalen. Het betalen van die boete moet voor de Tesla topman geen probleem zijn. Beleggers reageerde dus positief op het nieuws dat Musk mocht aanblijven als CEO en dat deed de Tesla koers stijgen.

Ondanks de stijgende koers staat het aandeel nog altijd lager dan voor het SEC-onderzoek. Twee weken geleden schommelde de koers nog rond de 350 dollar, nu is een aandeel zo’n 310 dollar waard.

Time.comRTL Z

Reageer op artikel:
Tesla aandelen schieten als een raket omhoog na schikking Elon Musk
Sluiten