Terry O’Neill, de fotograaf voor wie beroemdheden in de rij stonden

In een tijd dat ‘influencers’ nog artiest of filmster waren, ontpopte Terry O’Neill zich tot een fotograaf die zijn weerga nog steeds niet kent. Een overzicht van zijn iconische portretten is sinds deze week te zien in de Eduard Planting Gallery in Amsterdam.

Terry O’Neill is de fotograaf achter de meest iconische portretten van David Bowie en die is voor nogal wat verschillende lenzen verschenen. “Dat lag niet aan mij, maar aan David”, zei de bescheiden fotograaf in een van zijn laatste interviews met The Guardian. “David was mijn creatieve muze.”

Celebrities stonden in de rij voor Terry O’Neill

Het was geen toeval dat ook de The Beatles en The Rolling Stones in de rij stonden voor een fotoshoot met Terry O’Neill. Ook niet dat beroemdheden als Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Frank Sinatra, Roger Moore, Elton John, Kate Moss, Amy Winehouse en Nelson Mandela zich als hun beste en meest echte ‘ik’ opstelden voor zijn camera. De charmante fotograaf was in staat om op een ongedwongen en intieme manier de menselijke kant van beroemdheden vast te leggen.

Terry O'Neill
The Beatles door de lens van Terry O’Neill (Afbeelding: Eduard Planting Gallery)

In november 2019 overleed de fotograaf op 81-jarige leeftijd. “Brigitte Bardot was magischer dan ooit dankzij Terry O’Neill”, aldus de Nederlandse fotograaf William Rutten over zijn favoriete foto in een speciaal ingelaste uitzending op Radio 1 na het overlijden van de Britse fotograaf. Die foto is onderdeel van de expositie in Eduard Planting Gallery, waar een ode wordt gebracht aan de fotograaf.

Swinging Sixties en Roaring Seventies

De galerie toont een selectie van zijn iconische zwart-wit portretten van filmsterren en artiesten uit met name de Swinging Sixties en Roaring Seventies. Terry O’Neill begon zijn carrière als fotograaf in 1958 en werd een pionier op het gebied van celebrity-fotografie. Voor zijn grote verdiensten voor de fotografie werd hij in oktober 2019, vlak voor zijn dood, door Prins William benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE).

Brigitte Bardot, Terry O'Neill
Brigitte Bardot door de lens van Terry O’Neill (Afbeelding: Eduard Planting Gallery)

De legendarische fotograaf heeft in 60 jaar tijd een ongekend aantal beroemdheden uit de film-, muziek- en modewereld voor zijn camera gehad. Het werk van O’Neill is dan ook veelvuldig gepubliceerd in magazines en dagbladen over de hele wereld. Daarnaast is zijn omvangrijk en beeldbepalend oeuvre gebundeld in verschillende fotoboeken. Hij behoort internationaal tot de meest verzamelde fotografen. Zo heeft de National Portrait Gallery in Londen bijna 80 portretten in haar collectie.

Expositie in de Eduard Planting Gallery in Amsterdam

De expositie ‘A tribute to Terry O’Neill’ is van 8 januari tot en met 21 maart 2020 te zien in de Eduard Planting Gallery in Amsterdam.

Terry O'Neill
The Rolling Stones door de lens van Terry O’Neill (Afbeelding: Eduard Planting Gallery)
David Bowie, Terry O'Neill
David Bowie door de lens van Terry O’Neill (Afbeelding: Eduard Planting Gallery)
Terry O'Neill
Frank Sinatra door de lens van Terry O’Neill (Afbeelding: Eduard Planting Gallery)

? Check ook: De stijlevolutie van David Bowie in beeld

Reageer op artikel:
Terry O’Neill, de fotograaf voor wie beroemdheden in de rij stonden
Sluiten