Tenet opnieuw uitgesteld (maar er is hoop voor Nederland)

Het was te verwachten, maar de klap komt toch hard aan: Warner Bros. heeft Tenet voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De nieuwe blockbuster van Christopher Nolan moest de grote herstart van Hollywood markeren. Bioscopen die weer een groot publiek kunnen verwelkomen, blockbusters die niet meer eeuwig worden uitgesteld.

Tenet opnieuw uitgesteld

De praktijk ziet er echter helaas anders uit, al helemaal in de Verenigde Staten. Vooral Disney keek vanwege Mulan en Black Widow reikhalzend uit naar de release van Tenet. Het is immers een belangrijke test in een periode vol onzekerheid: gaat men nog steeds massaal tickets kopen voor blockbusters?

Het antwoord op die vraag blijft dus voorlopig uit. “We zullen binnenkort een nieuwe releasedatum voor 2020 delen voor Tenet, de volledig originele en verbluffende film van Christopher Nolan,” aldus Warner Bros.-voorzitter Toby Emmerich tegenover Variety.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de blockbuster op 17 juli uit zou gaan komen. Vervolgens werd de film twee keer uitgesteld, eerst naar 31 juli en vervolgens naar 12 augustus.

Opvallend nieuws: hoop voor Europa

Nog opvallender nieuws is dat Warner Bros. anders gaat kijken naar wereldwijde lanceringen.

Emmerich zei tegenover Variety dat “Warner Bros. Tenet niet langer behandelt als een wereldwijde lancering, waarbij de film overal op hetzelfde moment uitkomt. Onze aankomende marketing- en distributieplannen zullen die keuze weerspiegelen.”

Dat betekent dat Tenet bijvoorbeeld wel in Azië en Europa uitgebracht zou kunnen worden, terwijl Amerika langer moet wachten. Oftewel, Nederlandse Nolan-fans hoeven er niet per se de dupe van te worden dat meneer Trump er in de VS een potje van maakt.

Fijn voor filmfans, maar een zure appel voor Christopher Nolan, die het liefst zijn films tot de dag van de lancering zo geheim mogelijk houdt.

Geen digitale release?

En een digitale release? Waar andere studios wel voor die route kozen de afgelopen maanden, houdt Warner Bros. zich vast aan een traditionele bioscooprelease:

“Onze doelen tijdens dit proces waren om de hoogste kans op succes voor onze films te garanderen, terwijl we ons ook erop voorbereid hebben om onze bioscooppartners te ondersteunen met nieuwe content zodra ze veilig konden heropenen”, aldus Emmerich in zijn verklaring. “We zijn dankbaar voor de steun die we van exposanten hebben ontvangen en blijven standvastig in onze toewijding aan de bioscoopervaring over de hele wereld.”

Duidelijk dus. Wordt vervolgd!

Variety

Reageer op artikel:
Tenet opnieuw uitgesteld (maar er is hoop voor Nederland)
Sluiten