Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Tenet lijkt keihard te gaan floppen en dat is slecht nieuws voor James Bond

Tenet, de nieuwe film van Christopher Nolan, is niet alleen zeer belangrijk voor Warner Bros. Het is de eerste echte grote blockbuster die sinds het uitbreken van de huidige pandemie uit is gekomen in de bioscoop. Maar ondanks de goede recensies lijkt de film te floppen, ook naar pandemie-standaarden.

De actiefilm is voor heel Hollywood een belangrijke graadmeter. Een indicatie of Disney en Co. hun blockbusters moeten blijven uitstellen, zoals ze de afgelopen maanden deden, of dat een peperdure film anno nu nog steeds winst kan maken.

Tenet: graadmeter voor heel Hollywood

Tot de grote frustratie van de concurrentie bracht Warner Bros. echter minder box office-cijfers naar buiten in de afgelopen weken dan gebruikelijk is.

Nu de nieuwste cijfers eindelijk binnen zijn ontstaat er echter een pijnlijk plaatje. Eerst het goede nieuws: Tenet staat al voor de vierde week op rij op nummer één, praktisch overal waar de film draait. Maar goed, dat is niet zo lastig als je voornaamste concurrentie uit opnieuw uitgebrachte klassiekers en voetbalwedstrijden bestaat.

Slecht nieuws

De wereldwijde teller van Tenet staat wat de box office van de film betreft op een schamele 238,2 miljoen dollar. Veel kleinere films zouden daar voor tekenen, maar deze productie van Christopher Nolan was begroot op meer.

Alleen al het produceren van de film kostte volgens kenners al 200 miljoen dollar. Meestal moet je het budget van een film minstens verdubbelen om aan de uiteindelijke kosten te komen. Denk bijvoorbeeld aan marketing. Ook krijgen bioscopen natuurlijk een deel van de behaalde omzet.

Lang verhaal kort: Tenet moet veel meer dan 238,2 miljoen dollar ophalen om uit de kosten te komen, laat staan om winst te draaien. Pas als de grens van 500 miljoen dollar doorbroken wordt, zal Warner Bros. quitte draaien volgens experts.

Zeker bij een regisseur als Christopher Nolan ben je als studio ambitieuzer dan dat. Warner Bros. en andere grote Hollywood-studio’s zijn niet opgericht om net aan de kosten terug te verdienen.

Geen ruimte voor blockbusters?

Het lijkt erop te wijzen dat de markt nog niet klaar is voor grote blockbusters. Zakelijk gezien is het simpelweg niet slim om nu je kruit te verschieten, zeker omdat je er vanuit kunt gaan dat de pandemie in de winter verder op zal gaan laaien. Aan de andere kant: juist nu er weinig blockbusters zijn, kunnen de films die wél uitkomen extra lang blijven draaien. Wellicht loopt Tenet simpelweg een veel langere race dan we gewend zijn.

Marvel heeft zijn grote titels al naar 2021 verschoven. Denk aan Black Widow en Eternals. Een van de weinige mega-blockbusters die nog op de planning staat voor dit jaar is No Time to Die. De laatste Bond-film met Daniel Craig als 007.

James Bond en No Time To Die

Vooralsnog komt die film officieel gewoon in november uit. De grote vraag is nu of dat zo gaat blijven. De James Bond-franchise spreekt in ieder geval een breder publiek aan dan Tenet. Maar de cijfers van Tenet schetsen een plaatje waarin zelfs een nieuwe Bond-film het moeilijk gaat krijgen.

De homerun die de franchise normaal gesproken garandeert, lijkt al helemaal een mission impossible. Aan de andere kant: wat is het alternatief? Stel begin volgend jaar zijn al veel meer bioscopen open, dan is nog even wachten een alternatief.

Vervanger

No Time To Die zou lang niet de eerste film zijn die dan uiteindelijk een volledig jaar later uitkomt, denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Fast & Furious, die direct al een jaar werd opgeschoven. Maar is het tegen die tijd echt al beter? De tijd zal het leren.

Het is niet alsof je elke maand een Bond-film kunt produceren, dus men zal voorzichtig met zijn kruit om moeten gaan. Schrik er dan ook niet van als ergens in de komende weken alsnog bekend wordt gemaakt dat Daniel Craig pas in 2021 afscheid gaat nemen als 007. Gelukkig staat zijn vervanger naar verluidt al klaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Deadline

Reageer op artikel:
Tenet lijkt keihard te gaan floppen en dat is slecht nieuws voor James Bond
Sluiten